Kozák Danuta mellett Csipes Tamara is triplázhat Tokióban

A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöksége többórás egyeztetés után elfogadta Hüttner Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, azaz immár hivatalosnak tekinthető az olimpián induló magyar kajak-kenus csapat. Érdekesség, hogy a nőknél Kozák Danuta mellett Csipes Tamara is triplázik, azaz mindhárom ötszáz méteres számban rajthoz áll, a férfi kajakosoknál pedig a Noé Bálint, Kulifai Tamás duó, hiába nyerte meg K–2 1000 méteren a válogatót, mégis lemarad az olimpiáról.

N. M.
2021. 06. 16. 17:53
CSIPES Tamara
Csipes Tamara hatalmas lehetőség előtt áll Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenuban nem volt vitás kérdés. A férfiaknál eleve csak két kvótát szereztünk, így Fejes Dániel és Adolf Balázs indul 1000 méteren egyesben és kettesben is. A hölgyeknél az évek óta stabil Balla Virág, Takács Kincső-duó éremesélyesként készül C–2 500-on, egyesben, kétszáz méteren közülük Takácsot nevezi a szövetség, valamint élve a megkapott harmadik kvóta lehetőségével, az ifjú Horányi Dóra is rajthoz állhat Tokióban.

Kajakban már annál inkább voltak vitás kérdések. A hölgyeknél csak mérsékelten, sőt az már az Eb alatt kitudódott, hogy Gazsó Dorka Alida – noha 2019-ben tagja volt a világbajnok kvartettnek – kimarad a tokiói csapatból. Lucz Dóra, Bodonyi Dóra és Kárász Anna mellett Medveczky Erika a hatodik ember, aki a négyesbe nem fér be, de K–2 500-on bizonyíthat Csipes Tamarával. A válogatón egyesben elért eredmények alapján Kozák Danuta, Bodonyi Dóra, Csipes Tamara és Kárász Anna alkotja a női négyest. Érdekesség, hogy Kozák Danuta mellett Csipes Tamara is triplázhat, azaz ötszáz méteren mindhárom számban rajthoz állhat. Erre az ad lehetőséget, hogy noha nemzetenként csak hat női kajakos kvóta van – ahogy férfi- is –, de egyesben és kettesben nemzetenként két induló lehet.

A férfi kajakos csapat összetétele gerjesztette a legtöbb vitát. A fő gondot az jelentette, hogy a szövetség letette a voksot a 2019-es világbajnokságon ötödik kvartett mellett , amely azonban idén a szegedi világkupán, majd az Európa-bajnokságon sem jutott be a döntőbe, ami után mindent újra kellett gondolni. Csupán három klasszis, a 2019-ban ezer méteren világbajnok továbbá Varga Ádám és a sprinter helye volt biztos. Hüttner Csaba rajtuk kívül Béke Kornél, Csizmadia Kolos és Nádas Bence nevét terjesztette fel, amire előbb, még a múlt héten a szakmai bizottság, most pedig az elnökség bólintott rá.

Béke Kornél mellett az szól, hogy K–2 1000 méteren a májusi pótkvalifikációs világkupán győzött Varga Ádámmal, majd a duó az Eb-n ötödik lett, amivel bizonyított is, meg nem is. Csizmadia Kolos kétszázon Tótka mögött itthon a második legjobb, s alkalmas arra, hogy benne legyen az ötszáz méteren induló négyesben. Utóbbi követelménynek felel meg Nádas Bence is, aki a májusi, szegedi világkupán egyesben ötszázon győzött. Adódik, hogy Tótka, Csizmadia és Nádas mellé Kopasz Bálint ül be a kvartettbe.

Ez mind logikus, Noé Bálint és Kulifai Tamás mégis sérelmezheti a döntést, hiszen mit tehetnének többet annál, mint hogy K–2 1000-en megnyerték a válogatót. Nos, utólag könnyű okoskodni, de lám, már a pótkvalifikációs világkupára kiírt hazai válogató verseny is rendkívül fontos esemény volt a tokiói részvételhez, azon a viadalon pedig Noé és Kulifai gyengén teljesített. Hogy miért, annak persze vannak szakmai és egyéb okai, de a szövetség elnöksége ezeket nem vette számításba kellő hangsúllyal, noha a két kajakos is bizonyított azóta a maga módján, az Eb-n benn ültek az ezüstérmes K–4 1000-es egységben, amivel éppen a kvartettre igazolták az alkalmasságukat.

Jegyezzük meg, objektív, minden irányból igazságos, támadhatatlan döntés nem születhetett, mert a csupán hat kvótát nehéz volt szétosztani, de a négyes sokáig kivételezett helyzete még jobban leszűkítette a lehetőségeket, kimondhatjuk, tévútnak bizonyult.

A magyar olimpiai csapat így is erős, különösen a női kajakosok, akik több érem megszerzésére is esélyesek, de a férfiaknál K–1 1000-en Kopasz Bálint és Varga Ádám is remélhetőleg versenyben akár a győzelemért.

A magyar csapat:

férfiak:

K–1 200 m: Tótka Sándor, Csizmadia Kolos

K–1 1000 m: Varga Ádám, Kopasz Bálint

K–2 1000 m: Béke Kornél, Varga

K–4 500 m: Nádas Bence, Kopasz, Csizmadia, Tótka

C–1 1000 m: Adolf Balázs, Fejes Dániel

C–2 1000 m: Adolf, Fejes

nők:

K–1 200 m: Lucz Dóra, Kárász Anna

K–1 500 m: Kozák Danuta Csipes Tamara

K–2 500 m: Kozák, Bodonyi Dóra; Csipes, Medveczky Erika

K–4 500 m: Kárász, Kozák, Csipes, Bodonyi

C–1 200 m: Takács Kincső Horányi Dóra

C–2 500 m: Balla Virág, Takács

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.