Kozák Luca saját tartozását hajtaná be Toruńban

Március első hétvégéjén a lengyelországi Toruń látja vendégül Európa legjobb atlétáit a fedett pályás kontinensviadalon. A népes magyar csapatból a legtöbbet talán a 60 gáton induló Kozák Lucától várhatjuk, bár az országos bajnokságon nem derült ki, hogy milyen formában van.

2021. 02. 26. 7:17
Kozák Luca
Budapest 20210130 Atlétika Fedett pályás Budapest Bajnokság Török Attila Nemzeti Sport Kozák Luca Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel ezelőtt, a glasgow-i fedett pályás Euró­pa-bajnokságon egy érmet szerzett a magyar csapat: Márton Anita súlylökésben harmadik helyen zárt. Világbajnokunk januárban adott életet kislányának, Lucának, így az idei, toruńi kontinensviadalt kihagyja. Két éve a másik éremesélyesünk lett volna, aki a legjobb idővel jutott a 60 méteres gátfutás fináléjába, ott azonban már nem tudott rajthoz állni az elődöntő után elszenvedett sérülése miatt.

– Jobb formában érzem magamat, mint két éve voltam, az akkori eset alapján pedig bennem van, hogy tartozom magamnak egy Eb-döntővel. Már csak makacsságból is meg akarom mutatni, hogy ott van a helyem a fináléban, ahogyan két éve is ott volt. A gátas mezőny ugyanakkor nagyon szoros, századmásodperceken múlik majd minden – mondja Kozák.

Az európai ranglistát az idei eredmények alapján 7,81-es idővel vezeti a címvédő holland Nadine Visser, mögötte viszont 7,89 és 8,01 között tizenkét versenyző áll. Köztük van Kozák is, aki az elmúlt hét végén a budapesti országos bajnokságon indult, ám az előfutamban kiugrás miatt kizárták, így nem versenyezhetett a döntőben. A gátfutó hamar túltette magát a bakin.

– Most már csak nevetünk rajta, pláne, hogy nekem a reakcióidő nem az erősségem. Néhány nappal az ob előtt Toruńban enyém volt a mezőny leglassabb rajtja, erre Budapesten kiugrottam. Azt persze sajnálom, hogy nem versenyezhettem, hiszen engem ez éltet, és az önbizalmam szempontjából is jól jött volna, ha esetleg idén először sikerül beférni nyolc másodperc alá, de így talán még jobban rápörögtem a következő feladatra, az Európa-bajnokságra.

Az ob-n becsúszott hiba miatt éppen a közelgő kontinensviadal helyszínéről, a lengyelországi Toruńból való Kozák Luca legutóbbi versenyhelyzetben futott időeredménye, a 8,01 pedig egyben idei legjobbja, amely mindössze négy századmásodperccel marad el saját országos csúcsától. A lengyelországi várost már jól ismeri, bár sokáig nem kedvelte.

– Az itteni volt az első jelentősebb fedett pályás verseny, amelyre meghívást kaptam. Az első két évben olyan rosszul futottam Toruńban, hogy tavaly már el sem akartam menni. Aztán meggondoltam magam, mert nem akartam úgy érkezni az Eb-re, hogy ide nem szeretek versenyezni járni. Erre 2020-ban beállítottam az országos csúcsomat, úgyhogy helyre állt minden, most már nagyon szeretem ezt a helyszínt. Túlzás lenne azt mondani, hogy hazajárok Toruńba, de jó érzés, hogy olyan helyre megyek, ahol pontosan ismerem a körülményeket.

A még nem véglegesített magyar Eb-keret jelenleg huszonegy főből áll, ekkora utazó csapatra az elmúlt tíz évben nem volt példa. Az Európa-bajnokságot március 4. és 7. között rendezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.