Kozák Luca: Úristen, el sem hiszem, ezt fel kell dolgoznom!

Egymást érték a világsztárok szerdán a 10. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, de Székesfehérváron, a Bregyó közi atlétikai központban Kozák Luca is nagyot alakított, női 100 méter gáton a harminchat éves magyar csúcsot megdöntve iratkozott be az elitbe.

2020. 08. 19. 19:45
null
Kozák Luca szenzációs országos csúcsa után még van feljebb Forrás: gyulaimemorial.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt idén zárt kapus, 10. Gyulai István Memorial már a hivatalos megnyitó előtt megkezdődött a kalapácsvetők versenyeivel. A férfiaknál Halász Bencének bevallottan az volt a célja, hogy végre áttörje a 80 méteres határt, s mivel vb-bronzérmesünk augusztus 9-én a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban rendezett magyar bajnokságon 79,88 méteres egyéni csúccsal győzött, nem alaptalanul bizakodott. Székesfehérváron azonban nem jött be a számítása, kerek 78 méteres eredménnyel zárt. Ezzel a második helyen végzett a Rio de Janeiróban olimpiai bronzérmes lengyel Wojciech Nowicki mögött, aki 78,07 méterig jutott. A lengyelek másik ásza, a négyszeres világbajnok Pawel Fajdek csak negyedik lett 76,08-cal, londoni olimpiai bajnokunk, a már 38 éves Pars Krisztián pedig szerény 70,59 méteres dobással a nyolcadik helyen zárt.

– A hetvennyolc méter tulajdonképpen nem rossz eredmény, mégis csalódott vagyok, mert nagyon szeretném már túldobni a nyolcvan métert, most már nem adom alább. Előbb vagy utóbb jönni is fog, sokat dolgoztam érte – mondta Halász Bence.

A férfi 100 méteres síkfutásban láthattuk az atlétika egyik legnagyobb jelenkori csillagát, az amerikai Noah Lyest, aki a tavalyi dohai vb-n 200-on és a 4x100-as váltóban is győzött. A keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 100-on szeretné megjavítani nálunk a 9,86 másodperces egyéni csúcsát, de végül „csak” 10,05-tel győzött. A rajtnál ott volt honfitársa, Mike Rodgers is, aki Dohában ugyancsak tagja volt a győztes amerikai váltónak, most azonban kiugrott, így a második indításnál már nem lehetett ott, az ilyen hiba kizárással jár.

S ha némileg fanyaloghattunk is, nem sokkal később a női 100 méteres gátfutás bőségesen kárpótolt bennünket. A számot a holland Nadine Visser nyerte meg 12,68 másodperccel, a világ idei legjobbját, saját eredményét beállítva; de ami számukra sokkal fontosabb: a második lett 12,71 másodperccel, aki így megjavította Siska Xénia harminchat évet megélt 12,76-os magyar csúcsát! Kozáknak eddig 12,83 volt a legjobbja, ezt a múlt héten futotta Turkuban. Az is nagyon szép eredmény volt, a mostanival viszont a 24 éves debreceni atlétanő – Suba László tanítványa – berobbant a világ elitjébe.

Kozák Luca szenzációs országos csúcsot ért el
Fotó: gyulaimemorial.hu

– Úristen, ezt még fel kell dolgoznom! El sem hiszem, hogy 12,71-et futottam, nagyon boldog vagyok! Abban bíztam, hogy 12,80-on belül futhatok, de hogy 12,71 lesz, az meg sem fordult a fejemben, nem találok szavakat. Remélem, azért még lesz ennél is jobb, de most magasra tettem a mércét magamnak – nyilatkozta fülig érő szájjal Kozák Luca, aki Visser mögött második az idei világranglistán. A koronavírus-járvány miatt idén még nem rendeztek sok versenyt, így érdemes megnézni a 2019-es világranglistát. Nos, Kozák ezen a 12,71-es eredményével a 20. helyre került volna, de tizenegy amerikai előzné meg, és az olimpián csak hárommal kell számolni. Így Kozák Luca most már bármelyik világversenyre úgy mehet, hogy esélyes a döntőbe jutásra!

Székesfehérváron férfi hármasugrásban hiába volt ott a mezőnyben a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok amerikai Christian Taylor és ért el 17,34 métert, a számot Fabrice Hugues Zangho, Burkina Fasóból az Afrika-bajnok nyerte meg 17,43-mal, a világ idei legjobbjával. Férfi 200 méteren Lyles is elindult, pedig csak a 100-ra ígérkezett el, s ha nem is nagy idővel, 20,13 másodperccel ebben a számban is győzött. S ne fanyalogjunk, a nagy idők női 100 méter gáton megvoltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.