Közép-Európa három legjobb csapata között a Ferencváros

Bezzeg a szerbek, bezzeg a horvátok, a románok; a csehekről, lengyelekről már nem is beszélve. Ezt hajtogattuk éveken át. Most mintha fordulna a kocka. Közép-Európából csupán három csapatnak van esélye felkerülni a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájára, s köztük van a Ferencváros.

2020. 09. 18. 10:14
null
Lovrencsics Gergő öt éven át volt a Ferencváros játékosa Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először is, érdemes azzal kezdeni, hogy az európai szövetség addig csűrte-csavarta a kiemelést, hogy régiónkból alanyi jogon, az UEFA rangsora alapján már egyetlen országnak sem jut hely a főtáblán. Igaz, hogy csupán a rájátszásban és kiemeltként csatlakozva a mezőnyhöz, de az osztrák és a cseh bajnoknak is selejteznie kell.

Ausztria persze nem „posztszovjet” ország, de nem csupán földrajzilag, hanem a labdarúgásban a hagyományai, a „Duna-menti iskola” alapján is Közép-Európához tartozik.

Érdemes végignézni, a környező országok bajnokcsapatai jellemzően mikor, hogyan véreztek el.

Az 1. forduló egy komoly áldozatot szedett a Bajnokok Ligája-selejtezőjében. Mi is többször, részletesen beszámoltunk a pozsonyi Slovan kálváriájáról, Holman Dávid együttese végül játék nélkül esett ki a feröeri KÍ-vel szemben. (Csütörtökön aztán az Európa-ligától is búcsúzott, a finn Kuopio verte ki.)

Lovrencsics és Uzuni, a Dinamo kiverésének két hőse
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2. forduló aztán tragikusan alakult közép-európai szemmel. Kiesett a lengyel (Legia Warszawa), a szlovén (Celje), a román (CFR Kolozsvár), a bolgár (a tavaly közelebbről megismert Ludogorec) és a bosnyák (Szarajevó) bajnok is. Csupán a magyar (Ferencváros), a horvát (Dinamo Zagreb) és a szerb (Crvena zvezda) címvédő maradt talpon. A Celjét a Fradi 4. fordulós ellenfele, a Molde, a CFR-t pedig a Dinamo verte ki. A Lokomotiv Zagreb és Rapid Wien a nem bajnoki ágon találkozott egymással, s utóbbi jutott tovább.

Íme, a 2. forduló idevonatkozó eredményei:

bajnoki ág:

Celtic Glasgow (skót)–Ferencváros 1-2

NK Celje (szlovén)–Molde FK (norvég) 1-2

PFK Ludogorec (bolgár)–FC Midtjylland (dán) 0-1

CFR Kolozsvár (román)–Dinamo Zagreb (horvát) 2-2, 11-esekkel 5-6

Dinamo Breszt (fehérorosz)–FK Szarajevó (bosnyák) 2-1

Legia Warszawa (lengyel)–Omonia Nicosia (ciprusi) 0-2

KF Tirana (albán)-Crvena zvezda (szerb) 0-1

nem bajnoki ág:

AZ Alkmaar (holland)–Viktoria Plzen (cseh) 3-1

Lokomotiv Zagreb (horvát)–Rapid Wien (osztrák) 0-1

A 3. fordulóban aztán elvérzett a Dinano Zagreb, a Zvezda és a bécsi Rapid is, csak a Fradi élte túl a régióból ezt a kört.

bajnoki ág:

Ferencváros–Dinamo Zagreb (horvát) 2-1

Omonia Nicosia (ciprusi)–Crvena zvezda (szerb) 1-1 (11-esekkel: 4-2)

nem bajnoki ág:

Gent–Rapid 2-1

A 4. forduló párosítását azért is érdemes átböngészni, hogy lássuk, a Ferencváros milyen előkelő társaságba került. Amit sok-sok éve legalább a legjobb magyar csapatoktól elvárunk, hogy zárkózzanak fel az európai középmezőnyhöz, az – idén mindenképpen – a Fradinak sikerült.

A 4. forduló párosítása:

bajnoki ág:

Molde–Ferencváros

Slavia Praha–Midtjylland

Makkabi Tel-Aviv–Red Bull Salzburg

Olimpiakosz–Omonia Limasszol

Nem bajnoki ág:

Krasznodar–PAÓK.

Gent–Dinamo Kijev

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.