A Lakers egy meccsre áll az újabb bajnoki címétől az NBA-ben

A finálé még nem lefutott, a Miami szoros meccsen veszített, és szombat hajnalban szépíthet.

Magyar Nemzet
2020. 10. 07. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézzelfogható közelségben a Los Angeles Lakers 17. bajnoki címe, ehhez már csupán egy meccset kell nyernie az NBA döntőjében. Ez a csak azonban nem azt jelenti, hogy könnyű lesz a dolga, hiszen a Miami Heat elleni, négy győzelemig tartó párharcában úgy sikerült elhúznia 3-1-re, hogy a sikere csak az utolsó percben vált biztossá.

Ha a magyar idő szerint szombaton hajnali három órakor kezdődő ötödik mérkőzésen is a Lakers, nyer, véget ér az NBA történetének alighanem legfurcsább idénye – holott éppen a napokban kellene rajtolnia a következőnek. A koronavírus azonban az észak-amerikai kosárlabdában is átírt minden forgatókönyvet, és a csapatok az alapszakaszt is floridai Disney Worldben kialakított buborékban fejezték ne, és itt zajlott le, illetve zajlik még most is a rájátszás a fináléval. A játékosok elégedettek lehettek a körülményekkel, amit bizonyít, hogy a Houston Rockets 31 éves sztárja, Russel Westbrook a távozásakor két és fél millió forintnak megfelelő borravalóval búcsúzott el a személyzettől.

 

Fotó: USA Today Sports/Kim Klement

 

Visszatérve a döntőre, a negyedik mérkőzés hatalmas csatát hozott. A Lakers és a Miami is nagyszerűen védekezett, amiről ékesen árulkodik, hogy egyikük sem jutott a nagyszünetig ötven pont fölé, 49-47 volt az állás a kaliforniai együttes javára. Ezt követően is zömmel a Lakers vezetett, a Heats azonban szorosan a nyakában lihegett. Másfél perccel a vége előtt csupán négy pont hátrányban volt a Miami, ötven másodperccel később viszont, Anthony Davis hármasával már kilencre nőtt a különbség, innen pedig a Lakers nem adta ki a kezéből a győzelmet, 102-96-tal húzta be a meccset.

Dávid Kornél, az NBA eddigi egyetlen magyar játékosa az M4 Sport Sporthíradójában elmondta, hogy óriási csata volt, amelyre lehetett számítani, mert a ligában az a vélekedés, hogy egy ilyen párharc döntőmeccse a negyedik szokott lenni, ezért mindkét gárda mindent megtett a sikerért.

– Nagyon kis különbség volt a két csapat között az egész mérkőzés folyamán, és csak a végén lépett el a Lakers annyira, hogy behúzza a meccset. Ettől függetlenül én azt gondolom, a Miaminak még nincs minden lefutva, mert sorra bizonyította az eddigiekben, hogy minden helyzetből képes felállni mondta a Milwaukee Bucks európai játékosmegfigyelőjeként dolgozó szakember.

Dávid Kornél szerint – aki 109 NBA-találkozón szerepelt – a Lakers mostani sikerében a két szupersztár, James és Davis mellett óriási szerepet játszott Kentavious Caldwell-Pope, aki különösen az első és a negyedik negyedben szerzett fontos kosarakat.

Az első félidőben gyengélkedő LeBron James 28 ponttal, 12 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, míg Davis 22 pontot és kilenc lepattanót szerzett a győztes csapatban, a Miaminál ismét az eddigi meccseken is remeklő Jimmy Butler volt a legjobb 22 ponttal, tíz lepattanóval és kilenc gólpasszal. A párbaj cseppet sem lefutott még, a Miami roppant szívós csapat, és ha felépül a most sérülés miatt hiányzó szlovén Goran Dragić, akkor még nagyobb az esély arra, hogy az ötödik mérkőzés után még nem lesz meg az idény bajnoka.

A hölgyeknél, a WNBA-ben viszont már meglett: a Seattle Storm söpréssel, 3-0-ra nyerte meg a döntőben a Las Vegas Aces elleni párharcát. A bajnoki cím sorsáról döntő mérkőzés nem volt sokáig izgalmas: a Storm szoros első negyed után a második játékrészt 20–13-ra nyerte, míg a harmadik negyedben már 18 ponttal bizonyult jobbnak ellenfelénél – a találkozó végül sima, 95–59-es végeredménnyel zárult.

A finálé legértékesebb játékosának (MVP) a 26 pontig jutó bedobót, Breanna Stewartot választották meg – Stewart ezzel immár kétszeres WNBA-bajnoknak mondhatja magát, ráadásul az együttes legutóbbi, 2018-as sikerénél is őt szavazták meg a döntő MVP-jének. A Seattle 2004, 2010 és 2018 után története negyedik bajnoki címét könyvelhette el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.