Lekapcsolják a magyar szurkolókat

Mindent elkövetnek a rendfenntartók Splitben, hogy elkerüljék a két szurkolótábor találkozását a Horvátország–Magyarország Európa-bajnoki selejtező előtt. Kivételek azért akadnak.

Novák Miklós (Split)
2019. 10. 10. 16:41
null
Fotó: A szerző felvételei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Slobodna Dalmacija (Szabad Dalmácia) csütörtöki száma a címlapján egy kommandósra emlékeztető maszkot viselő katona látható, amint egy méter hosszúságú fegyverrel éppen célra tart. A cikket hüvelyezve kiderül, a helyi biztonságiak ekképpen is készülnek az esti Horvátország–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőre.

Nyugalom, nincs hadiállapot Dalmáciában, közelebbről Splitben sem. Sőt, úgy általában kimondottan békés a hangulat Horvátország legnagyobb tengerparti városában. Aki netán a híreknek felülve lemondaná ide tervezett pihenőjét, azt tanácsoljuk, ne tegye.

Az említett rendfenntartó kezében egyébként olyan „fegyver” van, amellyel drónokra lehet „vadászni”, a kép azt hivatott demonstrálni, hogy a helyiek mindenre, még arra is fel vannak készülve, ha netán a szemben álló szurkolótáborok ily módon akarnának egymásra csapást mérni.

Horvát forrásból egy olyan videó is felkerült a netre, amelyen az látható, a rendőrök hogyan kísérik, védelmezik a magyar drukkereket, ha netán itteni ellenfeleik rájuk törnének. Mi magunk még szerdán érkeztünk Splitbe, s csütörtök délig, bár keresztbe kasul, nappal, sötétedés után többször bejártuk a várost, de még harci díszt öltött horvát fanatikussal sem találkoztunk, nem hogy veszélybe kerültünk volna.

Csütörtök déltől aztán a piros-fehér „kockás” mezes hazai drukkerek ellepték a várost, s a szokott módon, sörözéssel hangoltak az esti mérkőzésre. Először egy fekete egyen pólós csoportot próbáltunk szóra bírni, szerintük lesz-e a balhé, de amikor megtudták, hogy újságírók vagyunk, szó nélkül továbbálltak. Aztán mégis sikerrel jártunk.

– Szerintem egyedül a szerbek elleni meccsen kellene incidenstől tartani, a többi néppel, így a magyarokkal is jó viszonyban vagyunk. Persze akad néhány bajkeverő mindkét oldalon, de rájuk odafigyelnek majd. A helyi ultrák különben is inkább a horvát szövetséggel vannak harcban, nem a magyarokkal – mondta az érdeklődésünkre Josip.

Magyar drukkereket, leszámítva egy házaspárt, aki szintén már szerdán érkeztek, továbbra sem láttunk. Aztán megtudtuk, miért nem.

– Ahogy jönnek be a magyar rendszámú autók, még a város határában lekapcsolják őket, majd amikor összegyűlik úgy húsz-harminc, akkor rendőri kísérettel a stadion közelébe, egy őrzött parkolóba terelik őket. Ott szól a zene, sört mérnek, jól elvannak a fiúk, de nem hagyhatják el a helyet. Nekem muszáj volt meglépnem, hogy becsekkoljak a szállásra. Biztos lesz hirigelés, de annyi a rendőr, hogy a két tábor biztosan nem tud összeakaszkodni – mondta az érdeklődésünkre Laci.

A rendőrök, helyesebben „Interventna policija” besorolású karhatalmisták százas nagyságrendben járőröznek az utcákon. Dolguk azonban délután még nem akadt. Jó lenne majd arról beszámolni, hogy ez az est folyamán ugyanígy maradt.

Revansvágy a fradistákon?

Többen úgy tartják, ha valamiért, a spliti szurkolótábor, a Torcida a 2001-es Hajduk Split–Ferencváros Bajnokok Ligája-selejtező miatt akar revansot venni a magyarokon. Akkor Budapesten elbántak néhány horváttal, ami után a Torcida megüzente: az életével játszik az a magyar, aki a visszavágón beteszi a lábát Splitbe. Mindennek már tizennyolc éve. Ráadásul a Hajduk a kétszeri 0-0 után tizenegyesekkel továbbjutott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.