Letűzés nincs, csak befűzés

Szombatra már két elmaradt mérkőzése lesz az éllovas Ferencvárosnak a labdarúgó NB I-ben, mivel a Szusza Ferenc Stadionba kiírt, Újpest elleni derbit a pálya alkalmatlansága miatt el kellett halasztani. A kivitelező hangsúlyozza, a beruházásnak még csak az első fázisa fejeződött be, az Újpest FC mégis átvette a félkész állapotú pályát.

Ch. Gáll András
2020. 02. 07. 10:39
null
Nem a vakond műve... Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán az MLSZ a honlapján közölte, hogy a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyege nem megfelelő a játékra, ezért a szövetség nem engedélyezi mérkőzések rendezését a Megyeri úton, amíg a hiányosságokat fel nem számolják. Így elmarad a szombatra kiírt Újpest–FTC derbi, a szezon talán legnagyobb érdeklődéssel várt bajnoki mérkőzése.

Ilyenkor azonnal elkezdődnek a találgatások, vajon a kivitelező nem végzett-e hanyag munkát, esetleg az Újpest FC nem zsugoriságból „spórolt-e le” egy munkafolyamatot, hiszen az is kiderült, hogy – hibrid gyepről lévén szó – a fűszálak letűzése még nem történt meg.

A klubnál nem keresnek bűnbakot, a sajtófőnök hölgy arra biztatott, ne húzzuk rá senkire se a vizes lepedőt. Mi felhívtuk Kárpáti Gábort, a kivitelező Garden Group ügyvezető igazgatóját, igazítson el a szövevényes történetben. (Nem akármilyen cégről van szó, ők telepítették az Új Hidegkuti Nándor Stadion, az Illovszky Stadion és a Puskás Aréna gyepszőnyegét, és sehol sem volt panasz a minőségre.)

Nem a vakond műve...

– Tavaly májusban kezdődtek el a munkálatok, s a cégünk egy többütemű folyamat első fázisát végezte el – mondta Kárpáti Gábor. – A napokban az első ütem zárult le, a második ütem még hátravan, ez az úgynevezett letűzés: két kamionszerű óriásgép húszmillió szálat tűz le, azaz rögzít egyenként, 2×2 centiméteres raszterekben, 18 centiméter mélységre. Ez a technológia olyan, hogy Magyarországon nem létezik olyan zivatar, amely az így rögzített hibrid gyepszőnyeget tönkretenné. A gond az, hogy ezt a második fázist még nem végezték el, ez egyébként nem is a mi cégünk dolga, hanem egy külföldi specialistáé, amelynek a referenciamunkái között van az Arsenal-stadion és az új Wembley.

Magyarul: az Újpest FC egy félig kész gyepszőnyegre kérte meg az MLSZ engedélyét, ám a szövetségnek nem feladata a munka műszaki ellenőrzése, a játéktér pedig ránézésre kifogástalannak tűnt. Hogy ki a ludas? Nos, az Újpest eredetileg azt vállalta, hogy már októberre elkészül a pálya felújítása. Utólag nyilvánvaló, hogy letűzés nélkül felelőtlenség volt mérkőzést rendezni a Szusza-stadionban.

Letűzés helyett így csak befűzés volt. Hogy kiket fűztek be? Minket, szurkolókat és persze az abszolút vétlen újpesti és ferencvárosi futballistákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.