Megmutatnák, él a magyar boksz

Válságban a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA), és a magyar szövetség (MÖSZ) sincs irigylésre méltó helyzetben. A feszült hazai hangulatot jelzi, hogy szeptember 29-én rendkívüli közgyűlést rendeznek, előtte, 13-án pedig sportági fórumot, amelyen a tervezett változtatásokat és Erdei Zsolt elnök részleges háttérbe vonulását tárgyalják meg. Ilyen körülmények között kezdődött meg Jekatyerinburgban a férfi-ökölvívóvilágbajnokság, hat — illetve már csak öt — magyar résztvevővel.

Ch. Gáll András
2019. 09. 11. 14:30
null
Ifjabb Balzsay Károly (balra) szerint a sorsoláson nem múlhat a siker Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évek gyakorlatához képest ez minicsapat – Csötönyi Sándor csaknem két és fél évtizedes elnöki periódusában mindig teljes létszámban vonultak fel a magyar bunyósok az aktuális világversenyen, dacára annak, hogy nem mindenki ütötte meg egy Eb vagy vb színvonalát. Ifjabb Balzsay Károly szövetségi kapitány és Bolat Nijazimbetov, a pár hete kinevezett kazah vezetőedző csak azokat vitte ki az Urálba, akiktől eredmény várható.

A sorsolásra nem panaszkodhattunk, és ezt Balzsay is elismerte, hiszen hat versenyzőnk közül hárman – Szaka István (52 kg), Kozák László (69 kg) és Hámori Ádám (91 kg) – az első körben erőnyerők, és csak a legjobb 16 közé jutásért kell szorítóba lépniük szombaton, hétfőn, illetve vasárnap. „A sorsolásunk szerintem teljesen rendben van; túl azon, hogy hárman pihennek az első fordulóban, nem a top favoritokkal kerültünk össze, hanem azokkal, akikkel szeretnénk felvenni a versenyt, pontosabban fogalmazva: fel kell vennünk a versenyt –` adott prognózist a helyszínről ifjabb Balzsay Károly. – A második kör azért már húzós, mert borzasztó népes és erős a mezőny, de úgy gondoljuk, hogy tudunk nyerni jó néhány meccset, és megmutatják a srácok, hogy eséllyel vágunk neki a kvalifikációs időszaknak. Palinak (Kovács Pál, 81 kg – a szerk.) sajnos ez most nem sikerült, elgörcsölte az új-zélandi Jerome Joseph-Pampellone elleni meccsét, nem bunyózott jól. De azért remélem, hogy a többiek javítanak az összképen, összekapják magukat. Nyilván az éremszerzés túl nagy feladat, de meg kell mutatnunk, hogy létezünk, élünk, hogy új lendületet kaptunk.”

Ifjabb Balzsay Károly (balra) szerint a sorsoláson nem múlhat a siker
Fotó: Nemzeti Sport

A következő szorítóba lépő bunyósunk ma Gálos Roland (57 kg) lesz, aki a tajvani Chen Po-yival bokszol. Fodor Milán (63 kg) holnap mérkőzik a román Vasile Suciuval, majd a három első körös erőnyerőnk ellenfele sorrendben: Carlo Paalam (Fülöp-szigeteki), a kanadai Sanford és a moldáviai Bucsa mérkőzésének győztese, illetve az iraki Rabeah és az iráni Shourian összecsapásának továbbjutója. Ránézésre verhető ellenfelek, bár Kovács Pál riválisáról is azt hittük; rögzítsük gyorsan, a magyar ökölvívás jelenlegi helyzetében nincs könnyű ellenlábas.

Egyébként Erdei Zsolt elnök is kint tartózkodik Jekatyerinburgban, azaz nem lehet panasz a sportdiplomáciai jelenlétre, hiszen Madárnak komoly súlya van a nemzetközi bokszéletben, és ez egy pontozásos sportágban fontos szempont. Más kérdés, hogy Erdei már csak egy napig lesz ott a vb-n.

Nem árt néhány szót ejteni az AIBA pillanatnyi állapotáról. Ez idő szerint ez az egyetlen nemzetközi sportszövetség, amelynek kezéből a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kivette az olimpiai torna lebonyolításának, sőt még a selejtezők megszervezésének a jogát is. Az ok a következő: a múltban, beleértve a riói olimpiát is, hemzsegtek a bírók által elvezetett és a pontozók által elcsalt meccsek; Vu Csing-kuo, majd a helyére lépő Gafur Rahimov elnök persona non grata lett, az előbbi pénzügyi visszaélések miatt, az utóbbi pedig állítólag kábítószer-kereskedelemben utazott, és ezért a következő két olimpia országába, Franciaországba és az Egyesült Államokba sem teheti be a lábát. A jelenlegi ideiglenes elnök, Mohamed Moustahsane sem szalonképes a NOB vezetőinek szemében, úgyhogy egy kis időnek el kell telnie még addig, amíg a sportág nemzetközi pozíciói megszilárdulnak. Egy biztos: nem fenyegeti veszély az ökölvívás olimpiai státusát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.