Mese a 47 öltésről

Sokan úgy tartják, a vasárnap hajnali 5 óra körül kezdődő Deontay Wilder–Tyson Fury nehézsúlyú bokszvilágbajnoki címmérkőzésnek egy „cutman”, azaz sérülésspecialista lesz a legfontosabb szereplője. A két gladiátor egyike, Fury, a Gípsy King legutóbbi mérkőzésén, tavaly szeptember 16-án, Las Vegasban olyan súlyos szemhéj-sérülést szenvedett az Otto Wallin ellen amúgy pontozással megnyert mérkőzésen, hogy a sebet 47 öltéssel kellett összevarrni. A szakértők attól tartanak, a seb hamar felnyílik Wilder bombáitól.

Ch. Gáll András
2020. 02. 22. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 31 éves Fury igyekszik elbagatellizálni a veszélyt. – Nem ez a sérülés fogja eldönteni a meccset. Remélem, felszakad a seb – mondta a lineáris világbajnoki öv gazdája. – Legalább még nagyobb lesz a dráma. A seb az seb. Aki bokszol, az megízleli a vért is. Én meg akarom ízlelni, bele akarom dörzsölni a kesztyűmbe, és azzal akarom ütni Wildert.

Bármennyire is félvállról veszi Fury a sérülését, az nem gyerekjáték, ahogy a mellékelt fotó is mutatja. Egy mély vágás a szemöldök felett, és egy alatta, a szemhéjon. Öt hónap ugyan nagy idő, de egy ilyen seb mindig érzékeny marad.

Pontosan ezért szerződtette az angol-ír ökölvívó a szakma mesterét, a világ legjobb cutmanjének tartott Jacob „Stitch” Durant erre a mérkőzésre a szorítósarkába. (Duran szakértelméről sokat elmond beceneve, a Stitch, ami angolul öltést jelent.)

Espn.com

Ténykérdés, hogy Wallin ellen súlyos szemhéj-sérülést szenvedtem, 47 öltéssel kellett összevarrni a sebet, és mivel nem akarok fölösleges kockázatot vállalni, leszerződtettem a szakma legjobbját. Stitch a világ legjobb cutmanje – magyarázta Fury.

Wilder, az ellenfél nem tévesztendő össze egy ministránsfiúval, egy percig sem igyekezett olyan látszatot kelteni, mintha fair play-díjra pályázna, rögtön rátért a lényegre: – Határozottan az a tervem, hogy felszakítom a sebet – mondta a 34 éves amerikai, akit a boksztörténelem legfélelmetesebb ütőjének tartanak. – És ha felszakad, csupa vér lesz Fury feje, az sem baj, ha nekem is jut a vérből. Én nem lacafacázok, arra megyek, hogy kinyírjam Furyt. Ha az orvbosok beszüntetik a meccset, nem baj, ha engedik tovább, úgy is jó. Nem lesz több döntetlen, azt garantálom.

Fury két hónappal ezelőtt lecserélte edzőjét, Ben Davisont, akivel négy győzelem mellett egy döntetlent, mióta visszatért a ringbe 31 hónapos pokoljárása után. Davisonnal a védekezést fejlesztette tökélyre, az új trénerrel, SugarHill Stewarddal támadó potenciálját igyekezett tökéletesíteni.

Vasárnap hajnalban meglátjuk, milyen sikerrel. Ami tény, hogy a mérlegelésen Deontay Wilder 231 fontot nyomott (104,8 kg), Fury 273 fontot (123,8 kg). A különbség 19 kiló, magasságban pedig 5 centi, ugyanis az amerikai 201 cm, az angol 206. Wilder sohasem volt még ilyen nehéz, Fury is csupán másfél kilóval marad el legnagyobb versenysúlyától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.