Milánó és Cortina d'Ampezzo rendezi a 2026-os téli olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i döntése alapján Cortina 1956 után másodszor rendezhet téli ötkarikás játékokat.

Forrás: MTI2019. 06. 24. 18:26
IOC session candidates for Winter Olympics 2026
epa07670762 International Olympic Committee (IOC) president Thomas Bach from Germany opens the envelope announcing that Milan - Cortina has won the bid to host the 2026 Winter Olympic Games, defeating the other cadidate Stockholm - Are, during the first day of the 134th Session of the International Olympic Committee (IOC), at the SwissTech Convention Centre, in Lausanne, Switzerland, 24 June 2019. EPA/LAURENT GILLIERON Fotó: LAURENT GILLIERON Forrás: MTI/EPA/LAURENT GILLIERON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milánó és Cortina d'Ampezzo közösen rendezi a 2026-os téli olimpiát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői lausanne-i döntése alapján.

A rendezésért Stockholmmal vetélkedett az olasz pályázat. Cortina 1956 után másodszor rendezhet téli játékokat, míg Olaszország harmadszor látja vendégül a téli olimpiát, legutóbb 2006-ban Torino volt a házigazda.

„Kiemelkedő és fenntartható olimpiai játékok elé nézünk, egy olyan ország rendezésével, amelynek komoly hagyományai vannak a téli sportokban” – fogalmazott az eredményhirdetés után a NOB-elnök Thomas Bach, aki kiemelte a szenvedélyes és sportszerető olasz szurkolókat, valamint a rutinos rendezőket. – „Együtt tökéletes atmoszférát fognak teremteni a világ legkiválóbb sportolói számára. A milánói és cortinai olimpia ikonikus helyszíneken, gyönyörű környezetben zajlik majd, és ötvözi a modern európai nagyváros látnivalóit a klasszikus alpesi környezettel.”

Bach kiemelte: az új pályázati eljárás bizonyította az Agenda 2020 sikerét, hiszen csökkentették a költségeket. A NOB méltatta, hogy mindkét pályázat költségvetése mintegy 20 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi phjongcshangié, illetve a 2022-es pekingi játékok tervezett büdzséje. Bach leszögezte, a jelentős költségcsökkentés hosszú távon szolgálja a rendezők érdekeit.

Hangsúlyozta, a 2026-os eseményeket 93 százalékban már létező vagy ideiglenes helyszíneken rendezik.

A két olasz sportoló hölgy, a snowboardos Michela Moioli és a síző Sofia Goggia joggal lehetett boldog a sikeres pályázatot követően Fotó: MTI/EPA/LAURENT GILLIERON

Korábban Sion, Szapporo, Graz és Calgary is visszavonta a jelentkezését, Erzurumot pedig a NOB zárta ki a kandidálók közül.

A 95 szavazásra jogosult NOB-tagból 83-an voksolhattak, és Thomas Bach tartózkodása miatt 82-en adták le szavazatukat. Az olasz közös pályázatra 47, a stockholmira 34 voks érkezett, egy további NOB-tag is tartózkodott.

Hétfőn délelőtt mindkét kandidáló megtartotta utolsó prezentációját, amely során Guiseppe Conte olasz miniszterelnök kiemelte: Olaszország egységesen támogatja a pályázatot. Stefan Lofven svéd kormányfő hangsúlyozta: az általában kétségkívül szkeptikus svéd nép nagyon szeretné vendégül látni a téli ötkarikás játékokat.

A NOB tagjainak készült 144 oldalas, egy hónapja ismertetett elemzésben a többi között az szerepelt, hogy az olasz hatóságok több pénzügyi garanciát nyújtottak Milánó és Cortina d'Ampezzo számára, mint a svédek Stockholmnak. Utóbbiból például hiányoztak a kötelező érvényű helyszínbiztosítási garanciák a sportolói falu és két új sportág arénája esetében.

A svédeknél egyébként nem is a főváros volt a hivatalos kandidáló település, mivel a legfontosabb megállapodásokat a síközpont Are illetékesei írták alá.

A 2022-es téli olimpiát Peking rendezi.

A téli olimpiák helyszínei

1924 – Chamonix (francia)

1928 – St. Moritz (svájci)

1932 – Lake Placid (amerikai)

1936 – Garmisch-Partenkirchen (német)

1940 – Szapporo (japán) /a II. világháború miatt nem rendezték meg/

1944 – Cortina d'Ampezzo (olasz) /a II. világháború miatt nem rendezték meg/

1948 – St. Moritz (svájci)

1952 – Oslo (norvég)

1956 – Cortina d'Ampezzo (olasz)

1960 – Squaw Valley (amerikai)

1964 – Innsbruck (osztrák)

1968 – Grenoble (francia)

1972 – Szapporo (japán)

1976 – Innsbruck (osztrák)

1980 – Lake Placid (amerikai)

1984 – Szarajevó (jugoszláv)

1988 – Calgary (kanadai)

1992 – Albertville (francia)

1994 – Lillehammer (norvég)

1998 – Nagano (japán)

2002 – Salt Lake City (amerikai)

2006 – Torino (olasz)

2010 – Vancouver (kanadai)

2014 – Szocsi (orosz)

2018 – Phjongcshang (dél-koreai)

2022 – Peking (kínai)

2026 – Milánó és Cortina d'Ampezzo (olasz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.