Nagy László nem repesett az örömtől, amikor értesült a klubváltásról

Stílszerűen mondhatnánk: ez nem április 1-jei tréfa volt. Máthé Dominik ugyanis a bolondok napján született, de ami vele történik mostanában, az minden, csak nem tréfa. A magyar férfi kézilabda-válogatott jobbátlövőjét két évre szerződtette a világ egyik legjobb csapata, a francia Paris SG. Máthé minden magyar fiatalt arra biztat, hogy ha megadatik neki a lehetőség, akkor bátran igazoljon külföldre. A nyíregyházi születésű játékos arról is beszélt lapunknak, hogy rengeteget jelentett neki a klubváltása előtt, hogy a világ egyik legjobb edzője, Raúl González ragaszkodott a leigazolásához. A PSG korábbi magyar játékosa, Császár Gábor figyelmes szavai meghatották a válogatott kulcsemberét.

Szilágyi
2021. 06. 26. 13:40
Kézilabda
Máthé Dominik a világ egyik legjobb csapatához igazolt Fotó: Anne-Christine Poujoulat Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haragszik a PSG-re?

– Miért kellene haragudnom? Pénteken írtam alá a kétéves szerződésemet, boldog vagyok.

– A bemutatásánál adtak egy mezt, amelyen rosszul szerepelt a neve: Mathé van ráírva, az á betű helyett az a-t használták a franciák.

– Igen, észrevettem én is, de úgyis csak jövő nyáron költözöm Párizsba, és amikor pályára lépek a PSG-ben, addigra már minden rendben lesz a mezemmel. Érdekes egyébként, a honlapon nem gyűlt meg a bajuk a Máthéval. De ez legyen a legnagyobb gondom… Nehezen tudom szavakba önteni azt a boldogságot, amit érzek: álmaim klubja szerződtetett.

A mezen még van mit javítani
Fotó: psg.fr

Mikor érdeklődtek először Párizsból?

– Körülbelül két hónapja kérdezősködtek a szerződésem lejárta felől, és akkor kezdtek el felpörögni az események, amikor kiderült, hogy Nedim Remili a jövő nyártól a Kielcéhez szerződik. A PSG-nek szüksége volt egy jobbátlövőre, és rám esett a választása.

Más klubtól is keresték?

– Itthonról a Veszprém és a Szeged érdeklődött, de én mindenképpen külföldön szerettem volna folytatni a pályafutásomat.

hogyan fogadta a hírt?

– Megértette a döntésemet, annak idején ő is külföldön érte el a karrierje legnagyobb sikereit, halmozta a trófeákat a Barcelonával. Természetesen tudom, hogy a Telekom Veszprém sportigazgatójaként nem repesett az örömtől, amikor megtudta a döntésemet. Időben jeleztem neki, hogy a Paris SG-hez írok alá. Úgy éreztem korrektnek, hogy tőlem tudja meg, és ne a sajtóból értesüljön a klubváltásomról. Nagy László a mai napig az egyik példaképem, ha csak fele annyit érek el ebben a sportágban, mint ő, akkor már nagyon elégedett leszek. Hozzáteszem, minden magyar fiatalt arra buzdítok, hogy lehetősége adódik, próbálja ki magát külföldön. Szita Zoltánnak és korábban Ligetvári Patriknak is bejött a váltás. „Liget” rengeteget tanult Spanyolországban, a 2020-as Európa-bajnokságon a szlovénok elleni mérkőzésen láthattuk, hogy nem csak támadásban, védekezésben is milyen sokat lépett előre. Remélem, hamarosan bebizonyítja ezt Veszprémben.

Külföldről csak a PSG kereste?

– A Bundesligából a Füsche Berlin érdeklődött, de bevallom, az egyik szempontom az volt, hogy mindenképpen a Bajnokok Ligájában játszhassak, és a német csapat nem felelt meg ennek a feltételnek. A PSG-nél minden adott a további fejlődésemhez. A lett óriás, Dainis Kristopans mellett játszom majd a jobbátlövő poszton, és az is sokat nyomott a labda, hogy nem csak a sportigazgató vagy az elnök, hanem a csapat edzője, Raúl González is engem akart. A spanyolos stílus nem lesz ismeretlen, a válogatottban is ezt játsszuk. Szóval remélem, nemcsak én tudok profitálni a klubváltásból, hanem a válogatott is.

Máthé rengeteget fejlődött Norvégiában
Fotó: AFP/Petr David Josek

Jelenlegi klubtársa, az Elverum francia válogatott szélsője, Luc Abalo korábban éveket húzott le a PSG-ben. Vele beszélt a szerződéskötés előtt?

– Talán meglepő, de nem, viszont amint nyilvánosságra került a szerződés híre, Luc Abalo kitett az Instagram-oldalára egy történetet, amiben sok sikert kívánt nekem. Mondtam is a szüleimnek, hogy ez hihetetlenül nagy dolog: a világ egyik legjobb játékosa gratulált nekem. Erre igazán büszkék lehetünk.

Császár Gábor volt a magyar elődje a PSG-ben. A válogatott korábbi irányítója 2013 és 2015 között játszott Párizsban. Vele beszélt mostanában?

– Ő keresett, nagyon jól estek a szavai. Bátorított, és felajánlotta a segítségét, nyugodtan szólhatok neki, ha bármikor úgy érzem, hogy szükségem van a támogatására.

Még egy norvégiai szezon hátra van a párizsi költözés előtt. Mikor kezdi meg a felkészülést?

– Egyelőre itthon pihenek, július 20-án kezdődik a munka az Elverumnál, addig az erőnléti edzőnktől kapott feladatsort fogom nap mint nap végigcsinálni. Szép szezonnal szeretnék búcsúzni a norvégoktól, mert sokat köszönhetek nekik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.