Nem Tusup, a stopper az oka

Sós Csaba szövetségi kapitány cáfolja Szilágyi Liliána úszónő állítását, miszerint azért nem válogatta be a decemberi glasgow-i rövid pályás Eb-re utazó csapatba, mert Shane Tusup az edzője. A csapat összeállításának kizárólag szakmai okai vannak.

Ch. Gáll András
2019. 11. 26. 15:50
SZILÁGYI Liliána
Az olimpiára visszatempózhatja magát a válogatottba Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a Nemzeti Sportnak adott interjúban így fakadt ki: „Szerettem volna indulni az Eb-n, az elmúlt hetek eredményei azt mutatták, érmet, érmeket hozhattunk volna haza, de mások azt gondolták, megakadályozzák ezt pusztán azért, mert ­Shane ­Tusup az edzőm.”

Az a „mások” Sós Csaba szövetségi kapitány, hiszen ő állította össze a december 4–8. között Glasgow-ban rendezendő rövid pályás Európa-bajnokságra a magyar válogatottat. A kapitány szerint erről szó sincs.

– Nem azért maradt ki. Szilágyi októberben a berlini világkupán 200 méter pillangón 2:18 perces gyenge idővel döntőbe sem került. Ez arra utalt, hogy jóval hosszabb pihenőt adott magának a kvangdzsui vb után, mint amennyit kellett volna – fogalmazott Sós.

– Egy hónapra rá Dohában a győztes és a második mögött bő két másodperccel, ­2:10-en kívüli idővel úgy lett ötödik, hogy az utolsó ötvenen látszott, alig éri el a falat. Nekem ezt követően kellett csapatot hirdetnem. Tény, négy úszót indíthatok számonként, de még ott volt Liliána előtt a szám világbajnoka, is. Arra gondoltam, csak azért kivinni Szilágyit Glasgow-ba, hogy ott reggel ússzon egy 200 pillangót az előfutamban, majd hazajöjjön, nem lett volna értelme. Döntőbe egy országból csak ketten kerülhetnek. Az ő számában négy hónap múlva végérvényesen kihirdetem a két olimpiai indulót. Szóval szerintem most jobb, ha edz. Az én döntésemet ez alapozta meg, egy ­vb-6. és Eb-2. úszót kivinni egy előfutam kedvéért indokolatlan. Ez egy Európa-bajnokság, nem egy mezei verseny.

No de mi a helyzet Shane Tusup jelenlétével, csak nem azért „pikkelnek” Szilágyira, mert Hosszú Katinka korábbi férjével és edzőjével úszik?

– Shane-nel kapcsolatban semleges állásponton vagyok, nálam se nem előny, se nem hátrány, ha valaki az ő versenyzője – folytatta Sós.

Az olimpiára visszatempózhatja magát a válogatottba
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Nekem az a legjobb, ha a legerősebb csapatot tudom kiállítani, és ha abba Szilágyi befér, akkor legyen benne! Arra meg, hogy Szilágyira pikkelnék, mondok egy példát. A világbajnokság előtt az ob-n Kapás és Szilágyi legyőzte Hosszút, és később, de még bőven a nevezési határidőn belül, Hosszú sokkal jobb időt úszott, mégsem hagytam ki Szilágyit, pedig megtehettem volna. Én azonban ragaszkodtam az adott szavamhoz, a háromszoros olimpiai bajnoknő rovására.

Végül érdeklődtünk Kovács Ottónál, az egriek vezetőedzőjénél, hogyan férnek meg Tusuppal és négyfős minicsapatával a Bitskey Aladár Uszodában.

– Nem zavarjuk egymás köreit, ők a medence egyik oldalán úsznak, mi a másikon. Az igaz lehet, hogy az erőnléti edzéseket hajnali háromkor tartják, mert amikor mi reggel hatkor megérkezünk, ők már itt vannak – mondta a tréner, hozzátéve, Szilágyi költsé­geit a szövetség fedezi, de arról nincs tudomása, hogy a többiek mennyit fizetnek a pályákért. Kovács úgy tudja, a Tusup-team egy házat is bérel Egerben.

Csak konstruktívan!

Budapest minden segítséget megad a jövő évi vizes Európa-bajnokság (május 11–25.) megrendezéséhez a Magyar Úszószövetségnek (MÚSZ). Ez hangzott el azon a konstruktív megbeszélésen, amelyet a MÚSZ beszámolója szerint Wladár Sándor elnök folytatott Karácsony Gergely főpolgármesterrel. A felek megállapodtak abban, hogy a Duna Arénában esedékes esemény előkészítésébe a főváros képviselőit is bevonják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.