Hiába tört el a keze, így is elpusztíthatatlan a rettegett Cápa

Szombaton Torinóban egy kilenc kilométeres egyéni időfutammal kezdődik meg az esztendő első nagy háromhetes kerékpáros körversenye, a Giro d'Italia. A csapatok sorban jelentik be az összeállításaikat, és az olaszok nagy örömére eldőlt, hogy kéztörése után legendájuk, Vincenzo Nibali is nyeregbe száll.

2021. 05. 04. 12:10
Nibali
Forrás: racing.trekbikes.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerékpársport történelmében mindössze heten vannak, akik mind a három Grand Tour-versenyt (Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta a Espana) meg tudták nyerni legalább egyszer: a francia Jacques Anquetil (5, 2, 1), az olasz Felice Gimondi (1, 3, 1), a belga Eddy Merckx (5, 5, 1), a francia Bernard Hinault (5, 3, 2), a spanyol Alberto Contador (2, 2, 2), Vincenzo Nibali (1, 2, 1) és a brit Chris Froome (4, 1, 2). Közülük a 36 esztendős, Cápa becenevű Nibali és a 35 éves Froome jelenleg is aktív, bár az nem kérdés, hogy már túl vannak pályájuk csúcsán. Froome azért is, mert 2019 nyarán a Critérium de Dauhpiné nevű verseny időfutamának pályabejárásán kevés híján az életét vesztette, amikor több mint ötven kilométeres óránkénti sebességnél az egyik kezével elengedte a kormányt, hogy kifújja az orrát, és egy váratlan széllökés egy kőfalhoz csapata. Froome azonnal elveszítette az eszméletét, eltörte a medencecsontját, combcsontját, több bordáját és a jobb könyökét, szinte minden porcikáját, kész csoda, hogy egyáltalán vissza tudott térni a versenyzéshez. Tavaly elindult a Vueltán, 98. lett, idén a katalán körversenyen a 81., a romandiain a 96. helyen zárt.

Nibali 2019-ben még második volt a Girón, de tavaly már csak a hetedik helyen végzett, idén március közepén pedig a két tenger versenyének nevezett Tirreno–Adriatico egyhetesen – kétségkívül itt is nagyon erős mezőnyben – a kilencedik helyet szerezte meg. A Giróra készülve április 14-én azonban ugyancsak hazai terepen, Ponte Tresa közelében edzés közben bukott és eltörte a jobb csuklóját. Egy svájci, luganói klinikán megműtötték, speciális karbonszálas merevítőt kapott, hat nappal a balesete után pedig az elnyűhetetlen Cápa újrakezdte az edzéseket, mert számára a Giro nagyon fontos verseny. S hétfőn kiderült, hogy rajthoz is állhat.

Így azért szokatlan a kormányt fogni:

– Április 14-e óta versenyt futok az idővel, de a balesetem óta csak egyetlen dolog éltet, mégpedig az, hogy ott lehessek az olasz körversenyen. Természeten nem vagyok abban a kondícióban, amit a balesetem előtt elterveztem a Giro rajtájára, és azt is lehetetlen megmondani, hogy az összetettre vagy inkább valamelyik szakasz megnyerésére kellene koncentrálnom. De az biztos, hogy még szeretnék nyomot hagyni a Girón – jelentette ki az olasz körversenyen 2013-ban és 2016-ban diadalmaskodó Vincenzo Nibali.

Csapata, a Trek–Segafredo a Twitteren így tálalta, hogy ott lesz a Girón: „Nagyobb hajóra lesz szükségünk, jön a Cápa!” A képen pedig az látható, hogy bizony fáj a foga a Giro d'Italia győztesét megillető jellegzetes trófeára.

A Velo.hu összeállításából kiderül, hogy egyre több csapat jelenti be hivatalosan a Girón rajthoz álló nyolcfős sorát. A kazah Astana-Premier Tech megerősítette, hogy az orosz Alekszandr Vlaszov lesz a kapitánya, míg a sprintekben az olasz Fabio Felline próbálkozhat. A BahrainVictorious mindent a baszk Mikel Landa esetleges összetettbeli sikerére épít fel, bár B opcióként honfitársa, Pello Bilbao is ott lesz a rajtnál. A Deceuninck–Quick-Step sorában a súlyos sérüléséből visszatérő belga Remco Evenepoel rajtszáma végződhet egyessel, bár azt már többször is lenyilatkozták, hogy mindezek ellenére a portugál Joao Almeida lesz a csapat kapitánya. A Movistar a spanyol Marc Solerre épít, a Team BikeExchange természetesen a verseny egyik legnagyobb favoritjának, a brit Simon Yates sikerében bízik, míg a Trek–Segafredo keretében Vincenzo Nibali mellett a holland Bauke Mollema is ott lesz a torinói rajtnál. Ami persze számunkra a legfontosabb: a francia Groupama–FDJ színeiben a tavalyi évhez hasonlóan most is ott lesz míg az olasz Eolo–Kometában először szerepelhet ilyen rangos versenyen Dina Márton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.