Nuno Gomes szerint hiba lenne félvállról venni a magyarokat

A magyar válogatottról, a ma rajtoló tornáról, valamint a hazai pályán elveszített Európa-bajnoki döntőről is beszélt a Nemzeti Sportnak Nuno Gomes, a korábbi klasszis portugál támadó. Szerinte a magyar együttes felboríthatja a papírformát a csoportban, különösen akkor, ha a három favorit félvállról veszi.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 06. 11. 11:16
null
Portuguese former player Nuno Gomez poses upon arrival at the final draw of the 2019 FIFA Women World cup football tournament in Boulogne-Billancourt, near Paris, on December 8, 2018. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nuno Gomes a kilencvenes és kétezres évek egyik legnagyobb portugál sztárja volt. A most 45 esztendős csatár 2000-ben az elődöntőig, 2004-ben ezüstéremig, 2008-ban pedig a negyeddöntőig jutott hazája válogatottjával az Európa-bajokságon. Interjút adott a Nemzeti Sportnak, amelynek az elején leszögezte, hazája együttese esélyes a címvédésre.

– Több csapatot említhetnék, amelynek futballtörténelme önmagáért beszél, és amely pontosan tudja, hogyan kell a célig menetelni. Portugáliát nem véletlenül emlegetik a torna favoritjai között, de az esélylatolgatás egy idő után már nem sokat ér. Amint elkezdődik az Európa-bajnokság, már a pályán kell bizonyítani.

Természetesen szóba került a portugálok első Eb-mérkőzése, amelyet június 15-én éppen Magyarország ellen játszanak a Puskás Arénában. Szerinte a magyar válogatottnak papíron nincs sok esélye Portugália, Franciaország és Németország ellen, és bravúr lenne, ha bejutna a legjobb tizenhat közé. Mindhárom meccs nehéznek ígérkezik, ugyanakkor jó csapat a magyar, és az esélyesebbnek a pályán is bizonyítania kell, ha a három aranyesélyes válogatott kicsit is félvállról veszi a találkozót, kellemetlen meglepetés érheti. Arra a kérdésre, hogy mi lehet a magyar válogatott esélye ilyen ellenfelekkel szemben, ezt felelte:

 

Nuno Gomes szerint a portugál válogatott meg tudja védeni a címét az Eb-n
Fotó: FRANCK FIFE / AFP

 

– Talán a mentalitás. A szurkolók és az újságírók vélhetően nem ismerik annyira a magyar játékosokat, mint a német, a portugál vagy a francia ászokat, ettől függetlenül tudnak jól futballozni, mentálisan pedig erősek. Biztos vagyok benne, hogy kilencven percen keresztül küzdeni fognak, és abban is, hogy nyerni akarnak. Éppen ezért egyik válogatott sem mehet biztosra a házigazda ellen.

Nuno Gomes összehasonlította az öt évvel ezelőtti Eb-győztes portugál csapatot a maival, utóbbi szerinte csapatrészenként rendben van, de honfitársainak muszáj egységes csapatként futballozniuk, ha eredményesek akarnak lenni. Úgy véli, a legnagyobb különbséget az átlagéletkor jelenti. A Franciaországban aranyéremig menetelő együttes kulcsemberei között többen harminc év felettiek voltak, a helyüket pedig fiatalabb játékosok vették át, akik szintén magas szintet képviselnek. Ezután szóba került, hogy a vele is fémjelzett csapat 2000-ben és 2004-ben csak majdnem ült fel a kontinens trónjára.

– A tizenhét évvel ezelőtti döntő a mai napig fáj, elvégre Portugáliában rendezték a tornát, saját szurkolóink előtt koronázhattak volna meg minket. A legegyszerűbb válasz az lenne, hogy egy gól hiányzott, mert azzal legalább döntetlenre menthettük volna a Görögország elleni finálét, de ennél nyilván összetettebb a válasz. Az a görög csapat mentálisan hihetetlenül erős volt, nagy taktikai fegyelem és hibátlan szervezettség jellemezte. Az ellenfél egyszer sem hibázott, mi pedig bármivel próbálkoztunk, sehogy sem tudtunk gólt szerezni. Miután hátrányba kerültünk, mindent megpróbáltunk, de ennyi év távlatából azt mondom, inkább a szívünkkel játszottunk, nem pedig az eszünkkel. Álomvilágban éltünk, meneteltünk, a szurkolók mögöttünk álltak, minden adva volt, hogy aranyérmet szerezzünk. A döntő előtt el sem tudtuk képzelni, hogy ne a mi nyakunkba kerüljön az aranyérem. Nem arrogancia és nagyképűség miatt, hanem mert belül egyikünk sem hitte volna, hogy a portugál álom nem győzelemmel ér véget. A vereségre nem is gondoltunk, biztosak voltunk benne, hogy nyerünk. Az élet sajnos más befejezést írt.

Kövesse nálunk a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.