Önkéntes karantén és kispesti kacsa

A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bernd Storck mostanában a lehetetlen küldetésekre szakosodott. A kiesés elől menekülő belga kiscsapatok lettek sikereinek színhelyei. Az előző szezonban a Mouscron, idén a Cercle Brugge is megtáltosodott az irányításával. Storck és klubja is megsínylette a koronavírus-járványt: a jelenleg berlini otthonában tartózkodó edző egyik stábtagja pozitív tesztet produkált.

2020. 03. 27. 7:18
null
A korábbi magyar kapitány könnyen elfogadtatta magát Belgiumban Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy tudjuk, elhagyta Belgiumot, és visszaköltözött a szülőhazájába. Mióta tartózkodik Németországban?

– Két és fél hete utaztam haza, miután a koronavírus-járvány miatt Belgiumban is felfüggesztették a labdarúgó-bajnokságot. Az első két hetet szinte karanténban töltöttem, mert a klubom, a Cercle Brugge stábjának orvosa pozitív tesztet produkált. Így amikor hazatértem, izoláltam magam a környezetemtől, nem érintkeztem a családommal, a végére kellett járnom annak, hogy magam is fertőzött vagyok-e vagy sem. Szerencsére minden rendben, így a két hét letelte után végre találkozhattam a szeretteimmel.

– Az előző szezonban a kiesés elől menekülő Mouscront vette át menet közben és tartotta bent az első osztályban. Most ugyanezt a bravúrt hajtotta végre a Cercle Brugge-vel. Ennyire vonzódik a lehetetlennek tűnő feladatokhoz?

– Ez nem ilyen egyszerű. Kilenc meccsünk volt hátra az alapszakaszból, az utolsó előtti helyen álltunk a bajnokságban, nem jöttek az eredmények, a nagyon tehetséges, de rutintalan monacói kölcsönjátékosok (a Cercle Brugge tulajdonosa Dmitrij Ribolovljev orosz üzletember, aki egyben a Monaco elnöke is) mellett szükségünk volt tapasztalt labdarúgókra. A klub elnöke elfogadta az érveimet. Szezon közben kellett igazolnunk, így jött a képbe többek között Eppel Márton. Tudom, hogy mire képes, mégsem volt könnyű beépíteni a csapatba. Legutóbb tavaly novemberben a kazah Kajrat Almatiban játszott tétmeccset, és kellett egy kis idő, amíg újra formába lendült. Szerencsére a többiek is elkapták a fonalat.

– Ha megengedi, nézzünk egy-két magyar vonatkozású témát. Szoboszlai Dominikot ön hívta meg először a felnőttválogatott keretébe. Tizenhét évesen együtt edzhetett Geráékkal. A pletykák szerint a Milan és a Lazio érdeklődik iránta. Mit javasolna neki?

– Ezek spekulációk, én csak a teljesítményéről szeretek beszélni. Szoboszlai rengeteget fejlődött Salzburgban, játszott a Bajnokok Ligájában. Még mindig nagyon fiatal. Ha a következő szezonban folyamatosan magas szinten futballozik Salzburgban, akkor lehet arról beszélni, hogy mi lesz a következő lépcsőfok a karrierjében.

A korábbi magyar kapitány könnyen elfogadtatta magát Belgiumban
Fotó: Mirkó István

– Öt éve az U20-as világbajnokságon irányította a magyar korosztályos válogatottat. Az akkori generáció tagjai egyelőre nem váltották meg a világot. Vajon miért nem?

– Jó kérdés. Sok múlik a szerencsén, a korosztályos vb-n ezüstcipős Mervó Bence a folyamatos sérülései miatt nem tudta befutni azt a pályát, amire a tehetsége predesztinálta. De vannak örömteli fejlemények: a német első osztályú Freiburgban játszik, nagyon felkészült az edzője, így aztán rengeteget tud fejlődni a Bundesligában. Szóval ezt az utat is be lehet járni. Ugyanakkor érdekes Zsótér Donát esete, ő a Honvédban élt és virult, de Újpesten visszaesett a teljesítménye.

– Tartja a kapcsolatot magyarországi kollégáival?

– Csányi Sándor elnök úrnak írtam üzenetet a születésnapján, ő is gratulált nekem a bruges-i sikereinkhez. Az MLSZ-szel továbbra is jó kapcsolatot ápolok, korábbi szövetségi kapitányként és sportigazgatóként érdekel, hogyan fejlődik a magyar futball, amely ma is különleges helyet foglal el a szívemben.

– Igaz, hogy hamarosan visszatér Magyarországra? A Honvéd edző­jelöltjei között emlegetik.

– Minden évben ez megy… A Honvéd nagy múltú egyesület, megtisztelő lett volna az érdeklődése, de eddig még senki sem keresett a klubtól. Június végéig él a szerződésem Bruges-ben, aztán egyeztetnem kell a folytatásról a Cercle sportigazgatójával.

– Egyes lapok máris összehozták a Monacóval.

– Monacóban felkészült szakember dolgozik. Kizárt, hogy ott kezdjem a következő szezont. De mielőtt ezt latolgatnánk, jó lenne tudni, hogy mikor is kezdődik a következő kiírás, mert ez is nagyon bizonytalan. És sajnos ez nem csak a játékosokon és rajtunk, edzőkön múlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.