Összejött a harcosok klubja

Két olyan mérkőzéssel kezdődik meg kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza, a nyolcaddöntő, hogy a keddi műsor nyugodtan elmenne elődöntőnek is: a címvédő Liverpool az Atlético Madrid vendége lesz, s emellett még Borussia Dortmund–Paris Saint-Germain meccset játszanak.

2020. 02. 18. 16:02
Champions League - Liverpool Training
Mohamed Szalah tizennégy gólnál jár a Premier League-ben Fotó: Carl Recine Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemesebb emlékekkel nem is léphetne pályára a Liverpool a madridi Wanda Metropolitano Stadionban, hiszen tavaly júniusban itt nyerte meg a Tottenham elleni BL-döntőt. Jürgen Klopp szerint azonban most az egyik legkellemetlenebb ellenféllel találkoznak.

– Ha van csapat, amelyik tökéletesen játssza a célfutballt, az eredményességet a látvány alá rendelve, az az Atlético Madrid. Nehéz dolgunk lesz, kemény harc vár ránk – fogalmazott Klopp, és a szavaira rímelnek a középpályás Georginio Wijnaldum szavai is: – A madridiak többé-kevésbé olyanok, mint mi: nagy harcosok, akiket nagyon nehéz legyőzni.

Nos, az Atlético védelme valóban kőkemény, a spanyol bajnokságban 24 forduló alatt mindössze 17 gólt kapott, és Diego Simeone a lényéből, a saját játékos-pályafutásából fakadó agresszivitást is beleplántálta a csapatába. Ám a madridiaknak a támadósora mostanában igencsak vérszegény, mert azt is jegyezzük meg, hogy a La Ligában csak 25 gólnál járnak, ez a fő oka annak, hogy csak negyedikek a tabellán, ráadásul a Real Madridtól és a Barcelonától beláthatatlan távolságra.

Mohamed Szalah tizennégy gólnál jár a Premier League-ben
Fotó: Reuters

Bizony, Antoine Griezmannt visszasírják a szurkolók, mert a helyére 120 millió euróért igazolt Joao Felix egyelőre enyhén szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a húszéves portugál csatár 17 bajnokin pályára lépve két gólt szerzett. A házi gólkirály Alvaro Morata hét találattal áll. A Liverpool más szint, huszonöt pont előnnyel vezeti a Premier League-et, s 26 forduló után nemcsak 76 pontja, hanem a 61-15-ös gólkülönbsége is imponáló. Itt a támadó szekcióra sincs panasz, Mohamed Szalah 14-szer, 12-szer volt eredményes. A csapat zsinórban tizenhét mérkőzést nyert a PL-ben, ezzel beállította a klubrekordot, a legutóbbi tizenegy meccséből pedig tízet kapott gól nélkül abszolvált. Nagyon úgy fest, a „harcosok klubjában” ma csak az lesz a kérdés, hogy kapussal az élen kitart-e hazai védelem.

A másik mai mérkőzésen Thomas Tuchel a Paris Saint-Germain trénereként tér vissza korábbi sikerei színhelyére, Dortmundba. A német szakember 2015 és 2017 között irányította a Borussiát, bajnokságot is nyert vele, és most lehetnek rossz érzései. A tekintélyes büdzsével rendelkező párizsiak az előző három BL-idényben elbuktak a legjobb tizenhat között, hatalmas a nyomás rajtuk, hogy végre továbbjussanak. Ám komoly támadóerővel kell szembenézniük. A Bundesliga eddigi 22 fordulója alatt a Dortmund szerezte a legtöbb gólt, szám szerint hatvanhármat, és ezek közül huszonnégy az utóbbi hat mérkőzésen jött össze. A december végén érkezett Erling Braut Haaland öt meccsén nyolc gólt szerzett. A 19 éves norvég csatár a BL-csoportkörben még a Salzburgban termelte a gólokat, de az UEFA tavaly tavasszal hozott új szabálya alapján most már a PSG védelmét is riogathatja.

BL-nyolcaddöntő, első mérkőzések. Mai műsor: Atlético Madrid-Liverpool 21.00 (tv: M4 Sport), Dortmund-PSG 21.00 (tv: Spíler 2).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.