Ott járt a vírus az ökölvívótornán

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy minden eddig megszerzett kvóta érvényes, így birtokosaik részt vehetnek a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tokiói olimpián.

2020. 03. 28. 8:24
null
Gálosnak (balra) is lehetnek rossz érzései Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy minden eddig megszerzett kvóta érvényes, így birtokosaik részt vehetnek a koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztott tokiói ötkarikás játékokon. A NOB azt is közölte, hogy valamennyi sportág az eredetileg megállapítottnak megfelelő számú indulót vonultathat majd fel az olimpián, és eddig a kvóták 57 százaléka talált gazdára. Tokió­ban mintegy 11 ezer sportoló méreti meg magát, és a jelenlegi helyzet szerint 84 magyar sportoló már biztosan utazhat a japán fővárosba.

Gálosnak (balra) is lehetnek rossz érzései
Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

Ökölvívásban egyelőre egy kvótánk van, ezt Gálos Roland (57 kg) szerezte a március 16-án berekesztett londoni európai olimpiai kvalifikációs tornán. Ám most benne is és minden ott járt versenyzőben, szakvezetőben lehet aggodalom, mert azután, hogy a törökök közölték, két bokszolójuk és a csapatvezetőjük koronavírussal fertőződött meg a brit fővárosban, tegnap a horvátok is hasonló bejelentést tettek. Náluk egy versenyző és két edző szervezetében mutatták ki a vírust.

A Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnökének, Bajkai Istvánnak a tájékoztatása szerint a Londonban járt küldöttségünk tagjai között nincs beteg – legalábbis mindenki egészségesnek tűnik. Tesztet nem végeztek el az érintetteken, de mindenkit a lehető leg­gyorsabban hazautaztattak, és azóta valamennyien önkéntes házi karanténban tartózkodnak.

Azon már meg sem kell lepődnünk, hogy újabb sporteseményeket halasztottak el. Így például a sportlövők májusban Chateauroux-ba tervezett olimpiai kvalifikációs koronglövő Eb-jét és a plzeni európai olimpiai kvalifi­kációs (puska, pisztoly) viadalt is. Atlétikában májusban a stockholmi, a nápolyi/római és a rabati Gyémánt Liga-viadal esett a járvány áldozatául.

Jó hír viszont, hogy meggyógyult a labdarúgó Premier League és a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) első koronavírusos fertőzöttje. – Átlagos vírusos megbetegedés volt számomra. Három-négy nap volt nehezebb, amikor lázzal és száraz köhögéssel küzdöttem – mondta el Mikel Arteta, az Arsenal vezetőedzője, aki csütörtökön ünnepelte 38. születésnapját. A spanyol trénerről már­cius 12-én derült ki, hogy megfertőződött, ezután másnap felfüggesztették az angol bajnokságot. Arteta felesége szintén elkapta a betegséget, de már ő is meggyógyult. Az NFL-ben szintén egy vezetőedzőről derült ki elsőként, hogy közvetlenül érintett a világjárványban. Sean Payton, a New Orleans Saints csapatát irányító 56 éves szakember azonban szintén felépült a betegségből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.