Szörnyű tragédia a Dakar-ralin, elhunyt egy francia motoros

A Szaúd-Arábiában pénteken befejeződött Dakar-rali rendezői reggel bejelentették, hogy elhunyt a motorosok mezőnyében indult francia Pierre Cherpin, aki még vasárnap szenvedett súlyos balesetet a hetedik szakaszon.

2021. 01. 15. 10:42
null
Dakar Fotó: @Viniciusbranca Forrás: Facebook/Dakar Rally
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 52 esztendős, negyedik Dakarján induló, 111-es rajtszámú Pierre Cherpin január 10-én a Ha’il és Szakaka közötti 7. szakaszon a 178. kilométernél, 13 óra körül szenvedett balesetet. Súlyos fejsérüléssel, már eszméletlen állapotban találtak rá, és helikopterrel azonnal a szakakai kórházba szállították. Itt az idegsebészeten megműtötték, mesterséges kómában tartották, és az elmúlt napokban stabilizálódott az állapota. Szakakából Dzsiddába vitték át, ahonnan egy orvosi repülőgépen Franciaországba, Lille-be szállították volna, a repülőúton hunyt el.

Pierre Cherpin tragédiája beárnyékolja az idei Dakar-ralit
Fotó: Facebook/Dakar Rally

Pierre Cherpin a negyedik Dakar-raliján vett részt, először 2009-ben indult a földkerekség legnehezebb tereprali-viadalán, amely akkor Dél-Amerikában zajlott. A versenyt befejezte, miként 2012-ben is, 2015-ben technikai probléma miatt volt kénytelen feladni. 2021-ben újra csatlakozott a mezőnyhöz, bevallása szerint az új kontinens felfedezésének kíváncsisága motiválta. A 6. szakasz után az összetettben a 77. helyen állt.

– Amatőr vagyok, nem győzni akarok, hanem olyan tájakat felfedezni, amelyeket egyébként soha nem lenne lehetőségem látni. Minden izgalmas: motorozni, megélni a szenvedélyed és megismerni önmagadat – vallotta az 52 éves korában elhunyt Pierre Cherpin.

A Dakar-rali rendezői és a mezőny résztvevői részvétüket fejezték ki a motoros családja, rokonai és barátai felé.

Rengeteg haláleset a Dakar-ralin

A Dakar-rali 1979 óta íródó történelmében Pierre Cherpin a 31. áldozat, aki versenyzőként veszítette életét. A fekete krónika 22 motorost számlál, ők a legvédtelenebbek a sziklás terepeken. A legutóbbi 13 áldozat mind motoros volt. A tavalyi, első szaúd-arábiai Dakaron egy portugál és egy holland motorossal történt tragédia. A Dakar-ralihoz további 45 haláleset is köthető, jártak tragikusan kísérőautók, zuhant le helikopter, és helyi lakosokat is ütöttek el, akik nem élték túl a balesetet.

A pénteken zárult 43. Dakar-ralit a francia Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger duó nyerte. Az utolsó gyorsasági szakaszon a tavaly győztes, négyszeres bajnok Carlos Sainz diadalmaskodott. Az 55 éves Peterhanselnek ez a 14. sikere a világ legnehezebbnek tartott tereprali-versenyén, ezekből hatot motorkerékpárral aratott. Első alkalommal éppen 30 évvel ezelőtt, 1991-ben győzött a kétkerekűek versenyében. Az autósok mezőnyében indult a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős is, de az Opel Dakar Team duójának féltávnál műszaki gondok miatt fel kellett adnia a versenyt. A motorosoknál a 2018-ban második argentin Kevin Benavides pályafutása első győzelmét ünnepelheti. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel a 23., a szabadkai Saghmeister Gábor a 60. helyen végzett.

A kamionosoknál a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (Scania) trió hétfőn a kormányszervó hibája miatt nem tudta teljesíteni az akkori etapot, de vállalta a folytatást úgy, hogy az összetettben nem értékelik az eredményét. Ebben a kategóriában indult egy francia navigátor-szerelő párossal közösen Darázsi Zsolt is, de a Dakar honlapja szerint az ő eredményeik sem számítanak már bele az összetettbe. A mezőny január 2. óta a prológot is beleértve 13 szakaszon összesen 7658 kilométert tett meg a dzsiddai befutóig.

Eredmények, 12. szakasz, Dzsanbu–Dzsidda (452 km, ebből 225 km gyorsasági):

autósok:

1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 2:17:33 óra

2. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 2:13 perc hátrány

3. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 2:53 p h.

az összetett végeredménye:

1. Peterhansel, Boulanger 44:27:11 óra

2. al-Attijah, Baumel 14:51 perc hátrány

3. Sainz, Cruz 1:01:57 óra h.

motorosok:

1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 2:17:02 óra

2. Kevin Benavides (argentin, Honda) 2:17 perc hátrány

3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:13 p h.

... 22. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 28:33 p h.

... 53. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 1:42:12 ó h.

az összetett végeredménye:

1. Benavides 47:18:14 óra

2. Brabec 4:56 perc hátrány

3. Sam Sunderland (brit, KTM) 15:57 p h.

... 23. Gyenes 8:48:14 óra h.

... 60. Saghmeister 35:32:20 ó h.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.