Óriási teher az Eb, pszichológus és mentáltréner segít leküzdeni

Az utolsó olimpiai kvótáról is dönt a ritmikus gimnasztikázók szerdán kezdődő várnai Európa-bajnoksága. Egy teljes sportszakmai stáb foglalkozik Pigniczki Fanni mentális felkészítésével, sportpszichológus és mentáltréner is segíti.

Magyar Nemzet
2021. 06. 07. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 9–13. között Várnában megrendezésre kerülő ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon az utolsó olimpiai kvótáért is küzdenek az arra esélyes sportolók, így az MTK Budapest versenyzője, Pigniczki Fanni is. A tokiói kvalifikáció szempontjából az egyéni összetett verseny 24-es fináléja számít majd, ahova a csütörtöki és a pénteki selejtezők eredménye alapján lehet bejutni, minden országnak maximum két versenyzővel. A rangsorból itt majd „kikerülnek” a már kvótát szerzett országok sportolói, és így talál gazdára az egyetlen olimpiai indulási jog, ami a legjobban szereplő, még kvalifikációval nem rendelkező ország versenyzőjét illeti

Deutsch-Lazsányi Erika, a hazai sportági szövetség technikai bizottságának elnöke szerint Pigniczki Fanninak főként azokra a riválisaira kell figyelnie, akik az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat állomásain harmadik helyezést értek el. A végelszámolásnál az összesítés első három helyezettje kijutott az olimpiára, a sokáig „nyerő” pozícióban levő Pigniczki a negyedik helyével sajnos nem ért révbe. A négy állomást nézve ő kétszer végzett a harmadik helyen, ami még egy román és egy görög versenyzőnek sikerült egyszer. De a spanyoloknak és a franciáknak is lehet olyan ritmikus gimnasztikázója, aki beleszólhat a tokiói indulásért folyó küzdelembe.

Deutsch-Lazsányi Erika tájékoztatása szerint közben biztossá vált, hogy a magyar sportoló legrosszabb esetben is első számú tartalék lesz az olimpián. Japánnak már két versenyzője is kvótát szerzett, többet nem indíthat, a rendezői kvótáért vívott versenyben – amelyet a 2019-es világbajnokságon elért összesített rangsor alapján állítottak össze – pedig Pigniczki Fanni áll a második helyen a grúz Pazhave Salome mögött. Így az az eshetőség is fennáll, hogy ha grúz sportoló szerzi meg az Eb 24-es döntője alapján a kvalifikációt, a rendezői kvóta „leesik”, tovább gördül és Pigniczkié lesz.

Az első számú tartalékpozíció egyébként a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az ötkarikás játékokról bárki kiesik, sérülés vagy más egyéb ok miatt, a helyét automatikusan a magyar versenyző veheti át.

– Fanni gyakorlatai teljesen rendben vannak, a tudása, az elismertsége is megvan, a bírók szeretik, de hibátlan gyakorlatokat kell bemutatnia – szögezte le Deutsch-Lazsányi Erika. – Nagy kihívás, hiszen a fináléban egymás után négy hibátlan gyakorlatot kell előadnia a lehető legjobb eredmény eléréséhez, ami óriási mentális teher. Éppen ezért egy teljes sportszakmai stáb foglalkozik Fanni mentális felkészítésével, sportpszichológus és mentáltréner is. Fizikailag Fanni biztosan felkészült, az edzéseken annyit változtattunk, hogy folyamatosan négy gyakorlatot csinált egy tréningen az eddigi kettővel szemben; a világkupákon két-két bemutató volt csak naponta. Úgy vélem, Fanninak abszolút megvan az esélye a kvótára, minden azon múlik, ki milyen napot fog ki szombaton, illetve hogy a többiek milyen menetet kapnak el. Mindkét román és mindkét görög versenyző komoly ellenfél, mint ahogy a spanyolok is azok lehetnek. A francia vesrenyző csak az utolsó világkupán indult, de ő is javulhat még.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.