Punnany Massif-koncertre készül a vegetáriánus magyar világbajnok

A 36 éves Marosi Ádám szenzációs teljesítménnyel győzött az elmúlt hétvégén rendezett kairói öttusa-világbajnokságon. A londoni olimpia bronzérmese a siker érdekében megváltoztatta az étrendjét, ma már a húsmentes táplálkozásra esküszik.

Magyar Nemzet
2021. 06. 16. 14:38
MAROSI Ádám
Marosi Ádám kipiheni magát az olimpiai felkészülés előtt Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónapja tért át a tojással és hallal kiegészített vegetáriánus táplálkozásra az öttusázó aki ezzel is magyarázza az olimpiai indulását biztosító világbajnoki győzelmét – írja az SzPress Hírszolgálat.

Marosi korábban „húst hússal fogyasztott”, de már sokkal tudatosabban étkezik, pedig tartott a fogyástól. Kiderült, alaptalan volt a félelme. – Eleinte tartottam a fogyástól, de nem így történt. Hozom a 71,5-72,5 kilós versenysúlyomat, szálkásabb lettem és szívósabb is, jobban bírom az edzéseket és a mostani világbajnoki győzelmem tanúsága szerint a versenyzés terhelését is. Egyértelművé vált a számomra, hogy a vegetáriánus táplálkozási szokásokat követve is megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztok. Nem éppen olcsó, de kimagasló tápanyagtartalmú szuperételek váltották fel a korábbi kedvenceimet, de mielőtt irányt váltottam volna, az edzőim véleményét is kikértem, ők pedig bólintottak. Nagy hatással volt rám a The Game Changers című amerikai dokumentumfilm, ami sikertörténeteket bemutatva a növényi eredetű táplálkozás előnyeit domborítja ki. Megemlíteném, hogy a lenyűgöző alkotás egyik producere a húsételekről 2018-ban lemondott hétszeres Formula–1-es világbajnok volt. Számomra ennél is fontosabb, hogy barátom és mentorom, az olimpiai ezüstérmes és nyolcszoros világbajnok, szintén vegán Balogh Gábor is arra buzdított, hogy változtassak az étkezési szokásom. Rá úgy tekintek, mintha a bátyám lenne, az ő sikereinek és kudarcainak a története tükörképe az én buckás sportpályafutásomnak – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Marosi Ádám, aki már a tavalyi szófiai Világkupa-győzelmével megmutatta, hogy a tokiói olimpiai szerepléséért igencsak áldozatos munkát végez.

Marosi Ádám fúj egy nagyot az olimpiai felkészülés előtt
Fotó: Magyar Öttusaszövetség

A tapasztalt versenyző, a 2012-es londoni olimpia bronzérmese kérlelhetetlenül maximalista saját magával szemben. – Tennivaló bőven akad. A világbajnoki döntőben a lövészetem gyatra volt, amit minden körben a futással kellett kijavítanom, ráadásul húszcentis homokkal borított, fogós pályán küszködve. A vívásomra viszont nagyon büszke vagyok, nemcsak a tusok száma miatt, hanem azért is, mert a rövid holtpontokat erős összpontosítással sikerült átvészelnem. Úgy is mondhatnám, hogy a szinte tökéletes felkészülésemnek köszönhetően tudtam mihez nyúlni, átlendítő tartalékot előhúzni –hangsúlyozta Marosi, aki egy hétig megérdemelt pihenőnapjait élvezheti.

A „korelnök” öttusa-világbajnok hazaérkezése után először is a kedd esti foci Eb-mérkőzésen a portugálok ellen szurkolt a magyaroknak, és csak azt nem értette, hogy miért a második félidőben volt igazán jó a válogatott teljesítménye. Ott lesz a Punnany Massif-koncerten, ahol bizonyára felhangzik majd a Tokió című szám is, de meglátogatni készül Gere Attila borász barátját is Villányban.

Aztán folytatódik a felkészülés a tokiói olimpiára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.