Rasovszky 2018 legjobb nyíltvízi úszója a LEN-nél, Hosszú második az úszóknál

Rasovszky Kristófot választották 2018 legjobb nyíltvízi úszójának a vizes sportokat tömörítő európai szövetség, a LEN szavazásán.

Forrás: MTI2019. 02. 15. 11:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet pénteki tájékoztatása szerint a voksoláson a nemzeti szövetségek és az egyes LEN-bizottságok tagjai szavazhattak a legjobbakra.

A női úszók között 2013 és 2016 között sorozatban négyszer győztes második lett a svéd Sarah Sjöström mögött.

A 21 éves Rasovszky – aki a LEN Awards-szavazások 2008 óta íródó történetében első magyar férfi nyíltvízi úszó győztes – a glasgow-i Európa-bajnokságon két arany- és egy ezüstérmet nyert.

Rasovszky a szavazatok 47 százalékát bezsebelve diadalmaskodott legnagyobb riválisa, Ferry Weertman előtt, aki 40 százalékot kapott. Glasgow-ban a holland rutinosabb benyúlásával, mindössze négy századmásodperccel megelőzte a veszprémiek versenyzőjét 10 kilométeren, de Rasovszky így is egyedülálló eredményt ért el azzal, hogy 5 és 25 kilométeren győzött, azaz a nyíltvízi Eb-k történetében a férfiaknál elsőként tudott mindhárom egyéni számban érmet szerezni. Emellett négyből négy viadalon nyert a LEN Európa Kupa-sorozatban, míg a világkupa-összetettben negyedik lett.

színvonalas társaságba került, hiszen Hosszú Katinkán kívül korábban olyan magyar sportolók kapták meg a LEN díját, mint Biros Péter (2008, vízilabda), Risztov Éva (2012, nyíltvízi úszás), (2013, vízilabda) és (2015, úszás).

„Nagyon boldog vagyok, ez egy igazi örömhír így az év első nyíltvízi versenye előtt” – mondta Rasovszky Kristóf, aki szombaton kezdi a szezont a dohai világkupán. „Nagyon megtisztelő ez az elismerés, főleg, hogy Ferryt is sikerült megelőzni szoros versenyben, ami úgy látszik, mind a vízben mind a parton komoly feladat. Ez egy újabb skalp azon címek között, amelyeket meg lehet szerezni egy évben. A cél most az, hogy a még meg nem szerzetteket is begyűjtsem a folytatásban.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.