Reményt keltő döntetlen

A Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében a Ferencváros idegenben 1-1-et ért el a Dinamo Zagreb otthonában. Egyáltalán nem reménytelen a Fradi helyzete a visszavágó előtt, de nem engedhet meg magának olyan védekezési hibákat, mint a zágrábi Makszimir-stadionban.

2019. 08. 06. 22:09
GNK Dinamo vs Ferencvaros TC
Sigér Dávid a kör közepén Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkét éve nyert legutóbb magyar klubcsapat a Dinamo Zagreb ellen, 1997-ben Lőrincz Emil góljával győzte le az MTK a horvát bajnokot az UEFA-kupában. Idén az egyetlen állva maradt együttesünknek, a Ferencvárosnak jutott a feladat, hogy a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében állítsa meg a zágrábi Dinamót, amely az idei szezonban mind az öt tétmérkőzését megnyerte, és az FTC elleni találkozóig összesen egy gólt kapott.

A Ferencváros vezetőedzője, Szergej Rebrov a hírek szerint alaposan felkészítette a játékosait a megpróbáltatásokra, három helyen is változtatott a Vallettán látott kezdőcsapathoz képest: Lanzafame helyett Szignyevics, Ihantenko helyett Sigér kezdett, a Máltán látott Civicet pedig Heister váltotta. Arra talán ő sem számított, hogy már a hetedik percben hátrányba kerülnek a tanítványai.

Sigér Dávidot ünnepelték a társai az egyenlítő gólja után
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Az angol topklubok által csábított, spanyol U21-es Európa-bajnok középpályás, Dani Olmo kötényt adott a tizenhatoson belül Sigérnek, majd elegánsan bepasszolta a labdát Dibusz kapujába. Ha nem mi kapjuk, állva tapsolunk…

Nem rogyott meg a Fradi a bekapott góltól, próbálta felvenni a horvátok tempóját, Zubkov lövésével adott magáról életjelet. A legveszélyesebb fradista Tokmac Nguen volt, őt nehezen tudták tartani a horvátok. Rebrov szokás szerint pókerarccal nézte a meccset a kispad mellől, az eredmény mellett főképp azért aggódott, mert a két középső védekező középpályása, Sigér és Haratin is összeszedett egy-egy sárga lapot szűk fél óra alatt. A félidő hajrája a horvátoké volt, de a Fradi tartotta az eredményt.

Csere nélkül jött ki a Ferencváros a folytatásra, amely Zubkov lövésével kezdődött, Szignyevics sárga lapjával folytatódott. Látványosan visszavett a Dinamo, a Fradi ráérzett a lehetőségre, és kiegyenlített: az 59. percben Zubkov készített elő Nguennek, a színes bőrű norvég lövését védte a horvát kapus, a kipattanót Sigér fejelte a kapuba.

A labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. Azonnal ritmust váltott a Dinamo, egyből felpörgött a mérkőzés. Egy-egy helyzet itt és ott, de egyik csapat sem tudott előnyt kiharcolni. A Fradi néhány hajmeresztő védekezési hibát is túlélt, a Dinamo egy ízben a lécet is eltalálta. Ahogy közeledett a mérkőzés vége, Rebrov változtatott, beküldte a pályára Lanzafamét, aki két góljával főszerepet vállalt néhány hete a Valletta hazai legyőzéséből. Nem mondott tehát le a Ferencváros a győzelemről, igaz, a nagyobb lehetőségeket a hazaiak dolgozták ki, de szerencsénkre ki is hagyták azokat.

A mérkőzés utolsó perceiben hősiesen harcolt az FTC, és abban bízhatott, hogy ha valahogy eljut egy-egy labda előre Lanzafaméhez, akkor esély lehet egy még nagyobb bravúrra, akár a győztes gól megszerzésére. Ez nem következett be, a meccslabda a horvát Orsic előtt adódott, de ő az üres kapu mellé fejelt. A Fradinak reális esélye maradt a visszavágón.

Dinamo Zagreb–Ferencváros 1-1 (1-0), Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzés, Zágráb. Gólok: Olmo (7.), illetve Sigér (59.).

A visszavágót jövő kedden játsszák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.