Rézbőrűnek lenni már politikailag nem korrekt

A Washington Redskins az Egyesült Államokban zajló tüntetéssorozat miatt kényszerül új nevet választani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 13. 18:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nevet változtat a profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Washington Redskins. Az amerikai sportsajtó közép-európai idő szerint hétfő délelőtt írt arról, hogy néhány nap múlva – amikor a bejegyzésről szóló procedúra lezárul – megtörténik a névcsere. A klub később közleményben megerősítette az értesüléseket, ugyanakkor az együttes új nevét és logóját még nem hozták nyilvánosságra.

Az 1932-ben alapított egyesület az Egyesült Államokban zajló tüntetéssorozat miatt kényszerül új nevet választani, a Redskins (Rézbőrűek) elnevezés ugyanis egyesek szerint sértő az őslakos indiánokra nézve. A fővárosi klubot hosszú évek óta támadták emiatt, de mindeddig nem történt változás. A tüntetéssorozat hatására aztán július elején a legnagyobb szponzorok – mint például a FedEx, amely 1999-ben 205 millió dollárért szerezte meg a stadion névhasználati jogát – jelezték, megszakíthatják kapcsolatukat az egyesülettel. Nyilvánvalóan ez volt a döntő érv, ennyi pénzt mégsem dob ki az ablakon az ember.

A névváltoztatás időben gyakorlatilag egybeesik a New York Times szerkesztőségében kibocsátott direktívával, miszerint a patinás napilapban a black (fekete) jelzőt ezentúl csak nagybetűvel szabad leírni, ha az a fekete bőrszínre vonatkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.