Rövid felkészülés, csendes piac

Rövid a felkészülés a magyar élvonalban, két hét múlva már a tavaszi idény rajtja elé írunk beharangozót. Néhány csapat már a múlt héten, a többség hétfőn kezdte el a munkát, egyesek külföldön, mások itthon edzenek, és közben persze új arcok is fel-felbukkannak a keretekben. Összeállításunkban pillanatképet nyújtunk a felkészülésről és az erősítésekről.

2020. 01. 10. 16:36
null
Guzmics Richárd Mezőkövesdre jött haza, és újra válogatott szeretne lenni Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Argentínából indult, a spanyolországi Benidormba érkezett és tegnap már részt is vett az első edzésen. Gastón Andrés Lódicóról van szó, a huszonegy éves középpályást hétfőn este aláírt szerződéssel vette kölcsön a Ferencváros az argentin bajnokság harmadik helyezettjétől, a Club Atlético Lanústól. A Fradi kedd reggel utazott el az edzőtáborba, és csak január 21-én jön majd haza. Ebbe az időbe több edzőmeccs is belefér, ma az Európa-ligában még érdekelt belga Genk lesz az ellenfele, de a tervek szerint megmérkőzik a német élvonal újoncával, az Union Berlinnel is. A klub szerződtette a svájci Luganóból hazatért válogatott Vécsei Bálintot és a győri Szántó Regőt is, valamint felnőtt szerződést kapott a tizenhét éves Csontos Dominik.

A Mol Fehérvár hazajár a spanyolországi Marbellába, ahová már január 4-én elutazott, és Joao Carillo vezetőedző január 18-ig vezényli ott az edzéseket. A játékoskeretben egyelőre nem történt mozgás, viszont a bosnyák Anel Hadzic és a szerb Danilo Pantics itthon maradt, és a második csapattal készül. A fehérváriak ma a svájci másodosztályú FC Winterthurral játszanak, majd következik a svájci élvonalból az FC Sion és a német Bundesliga II-ben szereplő két csapat, a Bochum és a VfB Stuttgart.

A bajnokság meglepetéscsapata, a Mezőkövesd a jó szereplés ellenére is próbál erősíteni, és sikerült is válogatott védőt szerződtetnie: a Szlovákiából hazatért Guzmics Richárd korábbi játékostársa, Kuttor Attila irányításával folytatja a pályafutását. Rajta kívül a bosnyák Dino Besirovic is elutazott vasárnap a törökországi Belekbe, ahol egy hetet tölt el a csapat, amely szerdán 2-0-ra kikapott a nagy nevű Besiktastól. A Fehérvárral megegyező időpontban és helyen, tehát Marbellán készül a Puskás Akadémia is. A felcsútiak az ukrán Deszna Csernihivtől érkező Artem Favorovval és a cseh Sigma Olomouctól elcsábított Jakub Plsekkel erősítettek, Kiss Tamást és Fülöp Lórándot pedig kölcsönadták a Diósgyőrnek, illetve a romániai Sepsinek. Az edzőtáborban a csapat svájci, román és horvát ellenfelekkel találkozik majd.

Guzmics Richárd Mezőkövesdre jött haza, és újra válogatott szeretne lenni
Fotó: Mirkó István

Az Újpest tegnap kelt útra Ciprusra, Ajia Napában tölt tíz napot. Még itthon 3-3-at játszott a Tiszakécskével, és a gólszerzők között volt a dél-koreai kölcsönből visszatért Novothny Soma is. Más eddig nem érkezett, távozott viszont az alapemberek közül Bojan Szankovics, aki Kazahsztánban szerződött. Ugyancsak tegnap utazott el a Honvéd, a kispestiek a törökországi Belekben edzenek a jövő hét végéig, és közben játszanak a török Gazianteppel, a horvát Hajduk Splittel és az albán Partizan Tiranával. Új játékos nem érkezett, nem tagja viszont már a keretnek Egerszegi Tamás, Kálnoki-Kis Dávid és az ex-liverpooli francia David N’Gog sem. A Kisvárda együttese kedd óta az egyiptomi Hurghadában készül egy héten keresztül, és két másodosztályú helyi csapat ellen játszik majd. A kapus Felipe bejelentette a visszavonulását a futballtól, távozott az ugyancsak brazil Pico és a Portugáliába hazatért Hugo Seco is, a helyükre eddig Jelena Richárd Kozármislenyből, a szerb Nemanja Obradovics pedig Szabadkáról, a Szpartak Szuboticától érkezett.

A legnagyobb mozgás eddig a Diósgyőr keretében zajlott le. Feczkó Tamás vezetőedző hét magyar játékost enged el, akiknek az ősszel nem tudott sok játéklehetőséget adni, elköszönt a szlovák Martin Juhar és a két kameruni, Yannick Ndzoumou, valamint Ismaila Ousman is. Hosszú az érkezettek és a kiszemeltek listája is, jött a kolumbiai José Ricardo Cortés, az albán Hysen Memolla, kölcsönben Felcsútról Kiss Tamás, de szó van Egerszegi Tamás és a Mezőkövesdtől elköszönő Molnár Gábor szerződtetéséről is. A csapat tegnap utazott el tíz napra Ciprusra, egy helyi másodosztályú együttes és a lengyel Górnik Zabrze lesznek az ellenfelei. A kiesőzónához tartozó Paks szerda óta edz Belekben a jövő hét vasárnapjáig, a négy felkészülési mérkőzése közül az utolsót a Ferencváros kupameccseiről jól ismert bolgár Ludogorec ellen játssza. Nem tartott a csapattal Remili Mohamed, Fejes András és Simon Ádám, ők már kikerültek a keretből, amelybe viszont érkezett Bertus Lajos Mezőkövesdről és Szakály Dénes Siófokról.

A Zalaegerszeg már január 3-án megkezdte a munkát, amely végig itthon zajlik majd. Elment Devecseri Szilárd, Oleh Holodjuk, Kiss Máté és Hudák Martin, valamint érkezett a nigériai Meshack Ubochioma. A klub tárgyal több kiszemelt labdarúgóval, három közülük a szlovén NK Nafta labdarúgója. A sereghajtó Kaposvár hétfőn repült el a törökországi Antalyába, ahonnan január 15-én tér majd vissza. Kedden kikapott 2-1-re a török másodosztályú Menemensportól. Tóth Gergely Csaba és a szerb Vanja Markovics más klubnál folytatja, a horvát Aljosa Vojnovic pedig befejezte a pályafutását.

Passzív Debrecen

Az év végén lemondott a posztjáról Herczeg András vezetőedző, akinek a helyére Vitelki Zoltánt szerződtették. A Loki csalódást okozott az ősszel, mindössze két pontnyi távolságra áll a 8. helyen a kiesést jelentő pozíciótól, ám ennek ellenére a klub teljesen passzív az átigazolási piacon, és nem utazik el külföldi edzőtáborba sem. – A keretünk tavaly óta alig változott, akkor bronzérmesek lettünk, és szerintünk a jelenlegi állomány is alkalmas a jobb szereplésre – mondta lapunknak Róka Géza klubigazgató. – Alapvetően mi amúgy is a saját nevelésű, illetve debreceni kötődésű játékosokra építünk, persze, ha jönne egy valóban erősítést jelentő és a költségvetésbe beleférő futballista, akkor nem zárkóznánk el előle, de éppen nem tárgyalunk senkivel sem. Ami pedig az edzőtábort illeti, tavaly sem utaztunk el, ráadásul Debrecenben minden feltétel adott a tökéletes felkészüléshez. A célunk az, hogy stabilizáljuk a helyzetünket az élvonalban, és ez szerintünk erősítések és utazgatás nélkül is elérhető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.