Anglia kiütéssel kezdte a selejtezőket a mi csoportunkban + videók

Az európai világbajnoki selejtezőkön a magyar érdekeltségű csoportban Anglia kiütötte San Marinót, Albánia pedig nyerni tudott Andorrában. Nagy meglepetésre Spanyolország hazai pályán csak döntetlent játszott Görögországgal, az osztrákok pedig kétszer is vezettek Skóciában, mégis meg kellett elégedniük egy ponttal.

Magyar Nemzet
2021. 03. 25. 23:16
Anglia San Marino
England's striker Dominic Calvert-Lewin (R) heads the ball to score their second goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 qualification football match between England and San Marino at Wembley Stadium in London on March 25, 2021. (Photo by Frank Augstein / POOL / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: Europress/AFP/Frank Augstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc ismeri a receptet: az elején sok kis góllal kell megzavarni az ellenfelet, a többi már jön magától. A helvétek Szófiában léptek pályára a világbajnoki selejtezők C csoportjában, és mire a házigazdák kezdtek volna belemelegedni a mérkőzésbe, a vendégek a 13. percben már 3-0-ra vezettek! Ezzel lényegében el is dőlt a három pont sorsa, a svájciak magabiztosan futballoztak, de nem erőltették már a gólszerzést, a bolgároknak pedig csak a szépítésre a futotta az erejükből. A csoport másik meccse is sima volt, az olaszok Pármában 2-0-ra legyőzték Észak-Írországot. Nem sokáig hagyták reménykedni ellenfelüket az olaszok sem: a 14. percben a jobb oldalon megugró Domenico Berardi éles szögből szép gólt lőtt az északír kapuba. Az első félidő hajrájában újabb gyors akciót váltott gólra a squadra azzurra, ezúttal Ciro Immobile volt a befejező ember – a rövid alsót választotta. A második félidő nem hozott gólt, kettővel nyertek az olaszok

 

A Bulgária–Svájc mérkőzés góljai

 

 

A B csoportban a legnagyobb szenzációnak az számított, hogy a 39 esztendős Zlatan Ibrahimovic öt év szünet után visszatért a svéd válogatottba, a legutóbb a 2016-os Európa-bajnokságon öltötte magára a csapat mezét. Az ellenfél a cseppet sem félelmetes Grúzia volt Stockholmban, ennek ellenére az északi együttes inkább kínlódott, mint magabiztosan játszott, de az első félidőben Claesson vezetést tudott szerezni Ibrahimovic passzából.

Zlatan Ibrahimovic gólpassza

 

 

A másik meccsen viszont nagy meglepetés született. Morata ugyan vezetéshez juttatta Spanyolországot a 33. percben, ám a görögök nem adták fel, érezték, hogy van keresnivalójuk, és a csereként beálló Inigo Martínez hibája a hispánok győzelembe került: az Athletic Bilbao védője a labda elrúgása után rácsúszott ellenfelére, a megítélt tizenegyest Bakateszasz nem hibázta el, az eredmény már nem változott, és így a görög csapat egy ponttal távozott Granadából.

 

Alvaro Morata a vezetést jelentő gólját ünnepli, ám a végén aligha lehetett elégedett a görögök elleni hazai döntetlennel
Fotó: Europress/AFP/JORGE GUERRERO

 

Feltétlenül szólni kell az I csoportról, hiszen ebben szerepel Magyarország is a selejtezők során. csapatának lengyelek elleni mérkőzéséről külön és terjedelmes tudósításban számoltunk be, és a csoportban még két meccset játszottak le. Anglia San Marinót fogadta, és ahogyan azt várni lehetett, nem okozott számára gondot fölényes győzelemmel bezsebelni a három pontot. A gólok sorozatát a 14. percben James Ward-Prowse indította el, hét perccel később Dominic Calvert-Lewin folytatta, és fél óra elteltével Raheem Sterlinget már háromra növelte a hazai előnyt.

 

Az Anglia–San Marino mérkőzés góljai

 

És ezzel még nem volt vége. Nem sokkal a szünet után ismét Dominic Calvert-Lewin talált be a miniállam hálójába, majd a lefújás előtt hét perccel Watkins állította be az 5-0-ás végeredményt. A csoport harmadik mérkőzését Andorrában játszották, ahol Albánia Lenjani góljával 1-0-ra nyert.

Az F csoportban Ausztria majdnem elhozta a három pontot Skóciából, kétszer is vezetett, ám a skótok mindkétszer válaszolni tudtak. Dániának viszont sikerült győzelemmel eljönnie Izraelből. A koronavírus-átoltottság tekintetében jól álló Izrael labdarúgó-válogatottja nézők jelenlétében fogadhatta Dániát Tel-Avivban, de nem sikerült pontot szereznie: Martin Braithwaite már a meccs elején lőtt egy szép gólt, és hiába játszott fölényben Izrael a fordulás után, Jonas Wind jóvoltából akkor is dán találat következett – az északiak 0-2-vel elvitték mindhárom pontot.

 

A Skócia–Ausztria mérkőzés góljai

 

A J csoportban Németország nem hagyott esélyt a legszebb napjaitól nagyon távolodó Izlandnak, Goretzka, Haverz és Gündogan góljaival magabiztos győzelmet aratott. Jól rajtolt Románia is, amely Észak-Macedóniát fektette két vállra, igaz, nem hétköznapi körülmények között. A románok a 83. percben még 2-0-ra vezettek, amikor a vendégek két perc alatt kiegyenlítettek. Mielőtt azonban örülhettek volna a döntetlennek, Hagi azonnal újra vezetéshez juttatta a házigazdákat, akik így írhatták be a három pontot a nevük mellé.

Világbajnoki selejtezők, 1. forduló, csütörtöki mérkőzések

B csoport

Svédország–Grúzia 1-0

Spanyolország–Görögország 1-1

C csoport

Olaszország–Észak-Írország 2-0

Bulgária–Svájc 1-3

F csoport

Moldova–Feröer 1-1

Skócia–Ausztria 2-2

Izrael–Dánia 0-2

I csoport

Magyarország–Lengyelország 2-2

Andorra–Albánia 0-1

Anglia–San Marino 5-0

J csoport

Németország–Izland 3-0

Románia–Észak-Macedónia 3-2

Liechtenstein–Örményország 0-1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.