Új fejezet a labdarúgás legősibb rivalizálásában

Skócia huszonöt év után tért vissza az Európa-bajnokságra. 1996-ban a régi Wembley-ben vívott meg Angliával, idén az új Wembley az ősi rangadó helyszíne.

Magyar Nemzet
2021. 06. 18. 11:15
25 éve Skócia kikapott Angliától
Forrás: GETTY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örökrangadóval folytatódik az Európa-bajnokság: Skócia és Anglia folytatják az 1872-ben, a legelső, válogatottak közötti hivatalos futballmérkőzésen elkezdett rivalizálásukat. Bár az összmérleg kiegyensúlyozott, ezúttal az angolok egyértelmű esélyesként lépnek pályára a Wembley-ben.

A párharcot eleinte skót fölény jellemezte, az angolok 1983-ban vették át a vezetést az örökmérleget tekintve, amelyet azóta is őriznek (48 angol győzelem, 24 döntetlen, 41 skót siker). Békeidőben sokáig nem telhetett el év angol–skót meccs nélkül, az utóbbi harminc évben azonban már nem ez volt a jellemző.

Európa-bajnokságon eddig egyszer, 1996-ban játszott egymás ellen a két válogatott. Akkor, még a régi Wembley-ben Anglia 2-0-ra nyert Alan Shearer és Paul Gascoigne góljával, míg Skócia 1-0-s hátrányban büntetőt hibázott. A találkozó összefoglalóját még Sadiq Khan, London polgármestere is megosztotta hivatalos Twitter-oldalán.

Bármennyire is szívesen emlékezik vissza arra a találkozóra, idén, a pandémiára hivatkozva kifejezetten felszólította a skót szurkolókat, hogy csak az utazzon Londonba, akinek jegye van a rangadóra vagy biztonságos helyről tudja nézni a meccset. Khan hozzáállása a közeljövőben is fontos lesz, hiszen felmerült, hogy az angol főváros helyett Budapestre kerülne az Eb-döntő.

A skót drukkereket nem izgatja túlságosan a polgármester intelme, húszezren utaznak Londonba, noha közülük csak háromezer léphet be a Wembley-be. Nem véletlen, hogy Skócia szurkolói minden lehetőséget meg akarnak ragadni, a válogatott ebben az évezredben először szerepel nagy világversenyen. Az „ősellenség” elleni fricska lehetősége pedig nagyon csábító.

A papírforma azonban angol sikert ígér. Gareth Southgate gárdája remek formában van, a nyitómeccsen Horvátországot is legyőzte, míg Skócia vereséggel rajtolt Csehország ellen. Ha Anglia nyer, bebiztosítja a továbbjutását, a skótokat viszont ugyanez az eredmény a kiesés szélére sodorná.

Angliához hasonlóan Szlovákia és Csehország is úgy lép ma pályára, hogy győzelme esetén már a legjobb tizenhat között érezheti magát. Egyik csapatnak sem lesz könnyű dolga: a svédek jó játékkal nyitottak az Eb-n, míg a vb-döntős horvátoknak mindenképpen javítaniuk kell a balul sikerült nyitány után.

Pénteki Eb-műsor, csoportkör, 2. forduló

E csoport

Svédország–Szlovákia 15.00 (M4 Sport)

D csoport

Horvátország–Csehország 18.00 (M4 Sport)

Anglia–Skócia 21.00 (M4 Sport).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.