Sokszoros bajnokokon kell túljutni a magyar csapatoknak

A Ferencváros után ma a Mol Fehérvár és Budapest Honvéd is pályára lép a nemzetközi kupaporondon, az Európa-liga selejtezőjének második körében előbbi a máltai Hibernians vendége lesz, utóbbi a Malmőt fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A találkozók zárt kapusak, a továbbjutás egy mérkőzésen dől el.

Magyar Nemzet
2020. 09. 17. 7:48
null
Székesfehérvár, 2020. augusztus 27. Nikolics Nemanja, a fehérvári csapat játékosa tizenegyesből gólt szerez a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének 1. fordulójában játszott Fehérvár FC - Bohemians (ír) mérkőzésen Székesfehérváron 2020. augusztus 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Hibernians hazájában 12-szeres bajnok, egy máltai csapat papíron mégiscsak a „kellemes ellenfél” kategóriájába tartozik – a skót Hibernian már keményebb dió lenne. A máltai együttes az előző idényben csak a harmadik helyen végzett hazája bajnokságában, az Európa-liga első selejtezőkörében viszont nem kiemelt csapatként 2-0-ra nyert a kiemelt liechtensteini Vaduz otthonában. Mégpedig úgy, hogy a 64. perctől emberhátrányban játszott. A csapat legértékesebb játékosa a 33 éves brazil védő, Leandro Almeida – aki persze nem azonos a Ferencváros még ma is aktív, de már a második csapatában szereplő kedvencével –, az ő becsült értéke 650 ezer euró, míg a keret teljes értékét 3,2 millió euróra taksálja a mértékadó Transfermarkt. A Fehérvár kerete 16,68 millió euró – hogy az erőviszonyokat érzékeltessük. A máltai bajnokság még nem kezdődött el, Márton Gábor együttese viszont tétmeccseken edződik. A Fehérvár főpróbája jól sikerült, szombaton 3-1-re legyőzte a Puskás Akadémiát, így négy forduló után – két-két győzelemmel és döntetlennel – a tabella élére állt.

A hét elején kiderült, hogy a keretéből egy meg nem nevezett játékos kiesett, mert pozitív eredményt hozott a koronavírustesztje, s úgy nézett ki, hogy Márton Gábor vezetőedző sem utazhat, mert az ő eredménye kétes eredményt mutatott. Ám a keddi tesztje egyértelműen negatív lett, az európai szövetség (UEFA) pedig jóváhagyta a részvételét a mai mérkőzésen (19.00. tv: M4 Sport)

A Magyar Kupa-győztes Honvéd beragadt az NB I rajtjánál, de két vereség után szombaton a Diósgyőr vendégeként aratott 4-2-es győzelmével megszerezte az első pontjait. Mai riválisa, a Malmö húsz forduló után 11 győzelemmel, 7 döntetlennel és 2 vereséggel vezeti a svéd bajnokságot. A 25-szörös svéd bajnok, 1979-ben BEK-döntős klub – ahonnan Zlatan Ibrahimović indult – jelenlegi keretének értéke 17,05 millió euró, a legtöbbet a 189 centis középcsatár Isaac Kiese Thelin éri, 1,6 millió eurót. Ám a legjobban a vezetőedző neve cseng, a kispadról Jon Dahl Tomasson, a 112-szeres dán válogatott irányít. A Honvéd keretét csak 8,33 millió euróra teszi a Transfermarkt, de a kispestieknek bizakodásra adhat okot, hogy a Malmö kisebb hullámvölgyben van: legutóbbi öt bajnokiján csak egyszer győzött. A Malmö az előző kiírásban a legjobb 32-ig jutott a második számú kupasorozatban, mostani selejtező nyitókörében a lengyel Cracovia 2-0-s legyőzésével kezdett.

A svéd csapat a nemzetközi kupaporondon immár ötödször csap össze magyar ellenféllel, és eddig minden alkalommal kiesett – 2018-ban a Bajnokok Ligája-selejtezőben a fehérváriak ejtették ki –, reméljük, ezt a jó szokását ma is megtartja (21.05, tv: M4 Sport).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.