„Cseh László? Annyit tehetek, hogy drukkolok neki!”

A hazai rendezésű vizes Európa-bajnokság első hetében három magyar dobogós helyezés született, de az igazi éremeső a ma kezdődő medencés úszóversenyeken várható. Sós Csaba szövetségi kapitány lapunknak elárulta, több aranyat vár a Duna Arénában, mint amennyit a legutóbbi Eb-n, 2018-ban szereztek a versenyzőink, Cseh László esélyeire pedig azt mondta, csak annyit tehet, hogy drukkol neki.

2021. 05. 17. 7:15
CSEH László
Kvangdzsu, 2019. július 24. Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás elődöntője után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. A versenyző a tizedik helyen végzett, nem került a döntőbe. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éremmel számoltunk az Eb első hetére, három lett belőle, egyértelmű túlteljesítésről mégsem beszélhetünk. Három éve Glasgow-ban egymaga két aranyat és egy ezüstöt szerzett nyílt vízi úszásban, ezúttal viszont az egyéni számokban nem fért fel a dobogóra. Szombaton a csapatversenyben javított, amikor befejező emberként nagy hajrával, célfotóval tette bronzérmessé a magyar váltót. Ez volt a harmadik dobogónk, az elsőt az ezüstérmes Olasz Anna szerezte a nők tíz kilométeres számában, a másodikat pedig a szinkronúszók, akik highlight kűrben lettek harmadikok. Ma kezdődik a második hét, immáron az ötvenméteres medencében, s az Eb-címvédőktől azt várja Sós Csaba, ami Rasovszkynak nem sikerült: címvédést. Emellett Kozma Dominik és sorsa külön izgalmas.

Cseh László egyszer még tud nagyot úszni a szövetségi kapitány szerint Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kezdjük utóbbi két versenyzővel. Ők azok, akiknek a 2019-es vb-ről van az olimpiai indulásra feljogosító eredményük, de a szövetségi kapitány ennek ellenére még nem véglegesítette a tokiói indulásukat, mivel a márciusi ob-n nem tudtak bizonyítani. Kozma például 200 gyorson a 2019-es idejével a magyar ranglista legjobbja, de az Eb-n nem is indulhat ebben a számban, mert oda csak a 2020 januárja óta elért eredményekkel lehetett kvalifikálni, úgy meg a legjobb négybe sem került be. Ő a két gyorsváltó első embereként bizonyíthatja formáját.

Cseh László pedig 200 vegyesen. – Egyszer még tud nagyot úszni, de most háromszor kellene megtennie ezt, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ő a legidősebb versenyzőnk, a harminchatodik évében jár – fogalmazott lapunknak Sós Csaba. – Annyit tudok tenni, hogy drukkolok neki. Már mindent letett az asztalra, de látnom kell azt, hogy Tokióban a hírnevéhez méltón tud majd teljesíteni.

A szövetségi kapitány arra számít, hogy a 2018-as Európa-bajnokok most is azok lesznek, és még ezen felül is nyerünk újabb aranyakat. Legutóbb Glasgow-ban Verrasztó Dávid 400 vegyesen, 200 vegyesen, és pedig 200 pillangón győzött. Tőlük tehát ez a minimum hazai pályán is.

Nem nehéz kitalálni, hogy a pluszt elsősorban Milák Kristóf adhatja, aki hét egyéni számban áll rajthoz. – Szabadjára engedtük, ő meg láthatóan szeret úszni és versenyezni – jegyezte meg Sós Csaba. – Már Európa-bajnok, nincs kockázat, olimpiát viszont még nem nyert. Nem Tokióban kell kísérletezni, hanem itthon.

Hosszú Katinka 200 és 400 vegyesen, valamint 200 pillangón indul az Eb-n. Tőle is érkezhet egy plusz arany 2018-hoz képest a két vegyes számban, amelyek közül Glasgow-ban csak egyet vállalt el. – Három nagyon kemény számban indul – állapította meg a kapitány. – Ő sem lesz fiatalabb, több regenerációra van szüksége, és nincs abban az állapotban, amilyenben ilyenkor lenni szokott. De ha ezt a három számot megnyeri, akkor köszönöm, megvagyunk. Látni fogjuk, hol tart a felkészülésben.

A női 200 pillangó érdekes csatát hozhat, hiszen a szám Eb- és vb-címvédője Kapás Boglárka, Hosszúnak viszont korábbról van jobb ideje. Sós Csaba nem bánná, ha a két magyar egymás közt döntene az aranyról. A nem is annyira váratlan meglepetésember lehet, aki a kapitány szerint berobbanhat a nemzetközi mezőnybe is, miután az ob-n jobb időt úszott 200 vegyesen, mint Cseh a 2019-es vb-n.

Ma három érdekes döntőt is rendeznek 18.00-tól a Duna Arénában. Női 400 vegyesen Hosszú a győzelemért száll harcba, a férfi 4x100-as gyorsváltó szintén az éremért küzdhet, és a 400 méteres férfi gyorsúszás fináléjára is érdemes figyelni, amelyben a szám junior világbajnoka, Zombori Gábor szerezhet kellemes meglepetést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.