Szabadtéri mozgás gyerekeknek

Mindenben a lehetőséget keresi a koronavírus-járvány idején is derűlátó Szávay Ágnes, a korábbi kiváló teniszező, jelenleg tenisz­iskola-vezető. Szávay és stábja minden körülmény figyelembevételével úgy döntött, hogy továbbra is edzhetnek a gyerekek a budapesti Feneketlen-tónál található klubban.

2020. 04. 02. 7:14
null
Szigorúan betartják a három méter távolságot Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több fronton, tenisziskola-vezetőként, a Fed-kupa nagyköveteként, szakkommentátorként és édesanyaként is érinti a koronavírus-járvány okozta rendkívüli veszélyhelyzet. Jelenleg üzemel a Szávay Ági Tenisziskola?

– Minden körülményt figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy meghagyjuk a sportolás lehetőségét a gyermekeknek ebben a rendkívüli helyzetben, mivel hiszünk a mozgás egészségmegőrző erejében. Természetesen betartjuk a kormányrendelet szigorú előírásait. A tenisz ilyen szempontból szerencsés helyzetben van: a sátrakat már lebontottuk, így szabadtéren, egymástól kellő távolságra sportolhatnak tanítványaink.

– Hány fiatal jár teniszezni?

– A járvány elterjedése előtt nagyjából 150-en jöttek rendszeresen edzésre, azóta ennek a létszámnak a töredékével tudunk csak foglalkozni. Bízom benne, hogy jót teszünk azzal, ha mozgáslehetőséget biztosítunk az erre nyitott családoknak.

– Néha beáll ütögetni a gyerekek közé?

– Már nem. Ha nem lennének fájdalmaim, akkor időnként jó lenne teniszezni. Talán viccesen hangzik, de a síelés az egyetlen testmozgás, amitől nem fáj a derekam.

Szigorúan betartják a három méter távolságot
Fotó: Teknős Miklós

– A szakkommentátori munkáját hogyan érinti a járvány? A Roland Garrost elhalasztották, s kiderült, hogy a wimbledoni bajnokságot sem rendezik meg az idén.

– Ezen egyáltalán nem csodálkozom. A Roland Garrosnak már találtak új időpontot az őszre, azonban ezt a füves pályás versennyel nem tudják megtenni az időjárásra, illetve a pálya borítására való tekintettel. Nagyon nehéz a tervezés jelenleg a teniszezők – és más élsportolók – életében is, egyelőre teljesen kiszámíthatatlan, hogy legközelebb mikor szerepelhetnek újra versenyeken. A szakkommentátori munkámat pedig nem érinti a rendkívüli helyzet, mivel azt felfüggesztettem, amióta édesanya vagyok.

– Szülőként hogyan éli meg a jelenlegi helyzetet?

– Mindig mindenben a pozitívumot keresem, így a mostani vírust is próbálom a lehetőségek oldaláról megközelíteni. Jelenleg több időt tudok tölteni a kisfiammal. Mi továbbra is békességben, szeretetben és nyugalomban éljük a mindennapjainkat, nem engedem be az otthonunkba a félelmet. S még visszatérve az előnyökre: itthonról könnyebben be tudok kapcsolódni a telefonos konferenciabeszélgetésekbe, személyesen sokkal kevesebb lehetőségem volt részt venni a megbeszéléseken.

– A Fed-kupa nagykövetének nevezték ki, de a vírus maga alá temette az áprilisi budapesti döntőt. Bepótolják?

– A Fed-kupa-döntő nagyköveti feladatainak ellátására tavaly ősszel kért fel a Nemzeti Sportügynökség, de időközben úgy alakult, hogy a mindennapi operatív munkába is belefolytam. Örömmel vállaltam a felkérést, hiszen amióta abbahagytam a professzionális sportot, most éreztem először, hogy megbecsülik azt a rengeteg tapasztalatot, tudást, amelyet felhalmoztam a pályafutásom során, és támaszkodnak a szakmai véleményemre. Természetesen mi is alkalmazkodunk a jelenlegi körülményekhez, és azon dolgozunk, hogy megrendezhessük az elhalasztott versenyt. Sajnos a helyzetre való tekintettel áprilistól felfüggesztették a munkavégzésünket, de eddig mindent megtettünk azért, hogy reális esély legyen a verseny mihamarabbi megrendezésére. Most már az ITF, a Nemzetközi Teniszszövetség kezében van a döntés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.