Olimpiai bajnokunk nagy csatában verte meg világbajnokunkat

Szombaton a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezték meg a vívók Magyar Kupa-sorozatának első fordulóját férfi és női kardban, valamint női tőrben, férfi tőrban pedig már a második fordulót. A férfi kardozóknál a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron győzött, aki még a négy között a világbajnok Szatmári Andrást nagy csatában verte meg.

2020. 11. 07. 20:30
Szilágyi Áron
Szilágyi Áron jól kezdte a szezont Fotó: MTI/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt hónapok teltek el versenyek nélkül a vívósportban itthon is, ám zárt kapuk mögött már beindult a Magyar Kupa-sorozat; női párbajtőrben egy hete riói olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese győzött. Most szombaton a férfi kardozóknál pedig a kétszeres egyéni olimpiai aranyérmes, a Londonban és Rio de Janeiróban egyaránt megkoronázott nyert. Ebben a szakágban jóval erősebb itthon a mezőny, a legutóbbi, tavalyi budapesti világbajnokságon ezüstérmes csapatunk már kijutott a tokiói ötkarikás játékokra, s a négyesfogatból Szilágyi mellett Szatnári András és Gémesi Csanád is pástra lépett, csak Decsi Tamás hiányzott, aki később kezdi a szezont.

A „slágermeccs” Szilágyi és a 2017-es egyéni világbajnok, Budapesten a csapat mellett egyéniben is ezüstérmes Szatmári között az elődöntőben jött össze. Az elején Szilágyi elhúzott, Szatmári fordított, de volt még egy csavar a történetben, mert a nagy csatában végül olimpiai bajnokunk kerekedett felül 15-13-ra. Ezután pedig Szilágyi Áron a döntőben 15-6-re nyert Gémesi Csanád ellen.

Szilágyi Áron jól kezdte a szezont
Fotó: MTI/Földi Imre

A női kardozóknál az egyéni vb-3. és Eb-ezüstérmes Márton Anna győzött, aki a döntőben a 17 éves Battai Sugár Katinkát verte 15-11-re. A válogatottak közül Pusztai Liza és Katona Renáta kénytelen volt kihagyni a viadalt; a magyar szövetség tájékoztatása szerint előbb mandulagyulladással bajlódik, utóbbi pedig elkapta a koronavírust.

Női tőrben a legjobb hazai versenyzők közül Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra és Mohamed Aida sem indult; a járvány őket sem kerülte el, de már mindhárman jól vannak. A versenyt Pásztor Flóra nyerte meg. A férfi tőrözőknél a Magyar Kupában már a második fordulót rendezték meg, ezt Szemes Gergő nyerte meg.

Magyar Kupa, eredmények:

Kard, férfiak: 1. Szilágyi Áron (Vasas), 2. Gémesi Csanád (GEAC), 3. Szatmári András (MTK) és Szlama Vilmos (DVSZ)

Kard, nők: 1. Márton Anna (MTK), 2. Battai Sugár Katinka (Interfencing DSC), 3. Pohl-Mikulik Júlia (BHSE) és Várhelyi Kata (BHSE)

Tőr, nők: 1. Pásztor Flóra (Törekvés SE), 2. Nekifor Erika (Törekvés SE), 3. Kondricz Kata (BHSE) és Mesteri Viktrória (UTE)

Tőr, férfiak: 1. Szemes Gergő (FTC), 2. Németh András (BHSE), 3. Machek Vince (BHSE) és Maior Mátyás (Törekvés)

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban vasárnap csapatversenyeket rendeznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.