Szoboszlai mégis hazajöhet, s játszhat Izland ellen!

Egészen késő estig csak remélhettük, hogy Szoboszlai Dominik mégis csatlakozhat a magyar labdarúgó-válogatott keretéhez, és pályára léphet az Izland elleni mérkőzésen. Tíz után jött a hír, hogy négy napon belül a harmadik (!) teszt negatív lett, így az RB Salzburg – kénytelen-kelletlen – mégis hazaengedi a mieink kulcsjátékosát.

2020. 11. 09. 22:29
SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik újra a középpontban Fotó: - Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezen követhető, ha követhető egyáltalán, hogy mi történik a Red Bull Salzburgnál. A hírek finoman fogalmazva ellentmondásosak. Abban minden forrás megegyezik, hogy pénteken letesztelték a teljes keretet és a stábot, és mindenki negatív tesztet produkált. Így a csapat vasárnap Bécsben lejátszhatta a Rapid elleni bajnokiját (amely 1-1-re végződött).

Igen ám, de volt egy másik teszt is. Hogy mikor és milyen körben, az viszont már nem világos. Egyes hírek szerint a csapatot a vasárnapi bajnoki után ellenőrizték újra, s ezt követően derült ki, hogy hat játékos mégis pozitív. Logikusabbnak hangzik az a változat, miszerint szombaton megismételték a teszteket, s azok eredményéről vasárnap mérkőzés közben értesültek a klub vezetői. A klub honlapján hétfőn megjelent hírben pedig csupán „a válogatott játékosok körében elvégzett másik teszt” megfogalmazás szerepel, időpont nélkül.

S ez bizony gyanús. Ha már szombaton elvégezték a tesztet, akkor úgy lett volna logikus, hogy a vasárnapi mérkőzés előtt meglegyen az újabb eredmény, ha az egészség valóban mindennél fontosabb. Vasárnap viszont ugyan miért ellenőrizték volna a játékosokat? S miért csak a válogatottakat? S miért nem tudhatjuk, hogy kikről van szó? (A teljesség igénye nélkül a PSG, a Bayern München, a Liverpool és a Juventus bezzeg nem titkolta el Gnabry, Mané és Ronaldo pozitív mintáját.)

Valami nem stimmel. Ráadásul, emlékezhetünk, a Salzburg egyszer már ködösített a koronavírussal. Október 4-én, vasárnap délután hozta nyilvánosságra, hogy három játékosa megfertőződött. Az érintetteket elkülönítették, a csapat még aznap lejátszotta bajnokiját a Hartberg ellen, majd hétfő reggelre hatósági karanténba került a klub valamennyi labdarúgója. Akkor, amikor a válogatottakat haza kellett volna engedni. Ezért nem szerepelhetett Szoboszlai a Bulgária elleni Eb-pótselejtező „elődöntőn”, majd a Nemzetek Ligájában Szerbia és Oroszország ellen sem.

A Salzburg hétfő reggel közölt helyzetébe és álláspontjába többen nem akartak belenyugodni. Köztük valószínűleg maga sem, talán némi MLSZ-es támogatással. Felidézhetjük, a húszéves kiválóság az elmúlt napokban többször is arról beszélt, élete meccse lesz az Izland elleni, amit semmiképpen sem akar kihagyni. Az osztrák klub jó eséllyel ezért tudatta azt is, hogy a nap során, tehát hétfőn harmadszorra is leteszteli a keretet. Más forrásból az is kiszivárgott, hogy ennek este nyolc körül lehet meg az eredménye. Rágtuk a körmünket, s este tíz körül megjött az eredmény: negatív, azaz Szoboszlai hazajöhet!

A Salzburg honlapján olvasható közleményben a klub vezetőségéből Stephan Reiter is értetlenkedik, hogyan térhet el egymástól 24 órán belül két teszteredmény, de ez már legyen az ő bajuk. A lényeg, hogy Szoboszlai Dominik kedden már csatlakozhat Telkiben a többiekhez.

Traustason kimarad

Az izlandiaknál egy hiányzó van, a 37-szeres válogatott Arnór Ingvi Traustason. A 27 éves középpályás a Malmö játékosa, amely megnyerte az éppen a hét végén befejeződött svéd bajnokságot. Az izlandi szövetség közleménye szerint Traustason ugyan két negatív teszt birtokában csatlakozhatna a Németországban, Augsburgban készülő nemzeti együtteshez, de mert a Malmö több játékosa is pozitív tesztet produkált, a szakvezetés úgy döntött, elővigyázatosságból lemond a szerepléséről.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.