Szögre akasztja a futballcsukát a csodálatos baszk matuzsálem

A La Liga egyik legnagyobb és legnépszerűbb csatáregyénisége bejelentette, hogy visszavonul. Aritz Aduriz, az Athletic Bilbao legendája ezzel olyan pályafutás végére tesz pontot, amely több mint két évtizedet ölelt át és ebbe kétszáznál is több bajnoki gól fért bele.

Ch. Gáll András
2020. 05. 22. 14:47
null
Forrás: La Liga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy a szomorúság Bilbaóban és egész Baszkföldön, sőt, Spanyolországban, mert Aritz Aduriz, az Athletis Bilbao csatára befejezte pályafutását. A csatár februárban betöltötte a harminckilencet, és mindenképpen visszavonult volna a szezon végén, de most, hogy beütött a koronavírus-járvány, nincs már ereje az újrakezdéshez, amikor beindul a játék. Már az sem tudta rábírni a folytatásra, hogy a Király Kupa döntőjébe két baszk csapat jutott be, a Real Sociedad és Aduriz együttese, az Athletic Bilbao.

Sajnos, a testem azt mondta: elég – nyilatkozta a játékos a La Liga honlapjának. – Eljött a pillanat, muszáj befejeznem, már csak azért is, mert az orvosok csípőműtétet javasolnak. (Nem lesz gyerekjáték, ugyanis csípőprotézist kap a játékos.

Ez bizony egy szinte páratlan karrier brutális befejezése.

Fotó: La Liga

Aduriz utolsó mérkőzése márciusban volt, az Athletic 4-1-es győzelme korábbi klubja, a Real Valladolid felett, pontosan 17 évvel, 5 hónappal és 23 nappal azok után, hogy 2002 szeptember 14-én bemutatkozott a spanyol élvonalban az Athletic színeiben a Barcelona ellen. A San Mamés 25 000 nézője előtt 0-2 lett az eredmény, hősünk a 76. percben lépett pályára Santiago Ezquerro helyén, Saviola és Luis Enrique rúgta a gólokat. Hol vannak ma már...

Aduriz San Sebastiánban született 1981. február 11-én, és azon kevés labdarúgó közé tartozik, aki ahogy öregedett, egyre jobb lett. Az Antiguoko, majd az Aurrerá nevű baszk kiscsapatokban tette meg az első bizonytalan lépéseket, majd az Athletic Club klub akadémiájára került Bilbaóba. Onnan kikölcsönözték a Burgosnak, majd a Valladolidnak, alsóbb osztályba, hogy csiszolja a technikáját.

Ki is kupálódott, olyannyira, hogy visszahozta az Athletic, és hamarosan be is mutatkozott az Oroszlánoknál a Primera Divisiónban.

2008-ban mégis tovább állt az RCD Mallorca csapatához, majd újabb két év után a Valencia CF együttesében folytatta. Ekkor már 29 éves volt, ilyenkor más már a visszavonuláson töri a fejét, Aduriz azonban most virágzott ki igazán. Valenciában elkezdte ontani a gólokat, közönségkedvenc le, de az ő gondolataiban mindig csak a szülőföld, Guipuzcoa (Baszkföld) és Bilbao járt. És 2012-ben visszatért a San Mamésba, már túl a 31. születésnapján.

Mármost, ez a harmadik bilbaói időszak lett a fénykora. Jóllehet azt megelőzően sohasem szerzett 16 gólnál többet egy idényben, most kezdte el igazán termelni a gólokat.

18-at a 2012/13-as idényben, ugyanannyit egy évre rá, 26-ot 2014/15-ben, 37-et 2015/16-ben, 25-öt 2016/17-ben és 20-at 2017/18-ban, amikor már 37 éves volt!

Nem túlzás azt mondani, erre egész Európa felkapta a fejét.

És ebből az élemedett korban szerzett 126 gólból négyet 2015-ben vágott, a spanyol Szuperkupa oda-visszavágós párharcában, amikor 5-1-es összesítéssel gyalulta le a Bilbao a Barcelonát, harminc év után az első trófeát szerezve a baszk klubnak. Bilbao utcái három évtized után ismét megteltek ünneplő szurkolókkal, az “öreg” Adurizból pedig nemzeti hős lett.

Sajnos, 2018-ban a sérülések már elkezdték gyötörni a La Liga matuzsálemét. De azért még futotta emlékezetes pillanatokra. Például az elmúlt idényben egykori csapata, a Valladolid ellen egy különleges tizenegyesgólra, amikor helyből, nekifutás nélkül értékjesítette a büntetőt. Vagy az Eibar elleni baszk derbin a San Mamésben, amikor egy kétes szituáció után roppant sportszerűen jelezte a háborgó közönségnek, nem történt semmiféle szabálytalanság, nem rúgták fel, csak elesett magától... És természetesen az a felejthetetlen ollózós gól (“chilena”), a Barcelona ellen, a 2019-2020-as idény nyitányán, a 89. percben, amellyel 1-0-ra legyőzték a bajnokot.

A csodás gól:

Most, hogy Aduriz szögre akasztja a futballcsukát, nézzük a rekordjait.

A XXI. században 158 gólt szerzett a La Ligában, a spanyol labdarúgók közül ennél többet csak David Villa. Továbbá tizenöt, egymást követő idényben volt eredményes, ezzel pedig csúcsát állította be. És Puskás Ferenc után ő a második labdarúgó, aki a spanyol bajnokságban 35. születésnapja után mesterhármasra volt képes.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.