Tokmac két gólja után a Fradi játszhat a skót Celtickel a BL-ben

A Ferencváros a vártnál könnyebben vette az első akadályt a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A svéd Djurgården semmit sem mutatott a Groupama Arénában, a magyar bajnoktól viszont Tokmac lőtt egy szép távoli, majd egy higgadt gólt, és ez elég volt a továbbjutáshoz. A Fradi a jövő héten a skót Celtic otthonában folytatja a BL-selejtezőket.

2020. 08. 19. 20:49
null
Budapest, 2020. augusztus 19. Ferencvárosi gólöröm a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezõ 1. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Djurgarden mérkõzésen a Groupama Arénában 2020. augusztus 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat ellen egy – a svéd Djurgården már tizenhat, a Ferencváros csupán egy fordulót játszott le a maga bajnokságából. Ez a szakértők szerint komoly előny lehet az előbbinek, hiszen tétmeccseket játszva lendülhetett jó formába, míg a másik még csak éppen kettes sebességi fokozatba kapcsol. A magyar bajnok azonban ebben is meg tudta látni a jót, mondván, így legalább éles meccsek felvételei alapján tudta feltérképezni ellenfelét a Bajnokok Ligája selejtezőinek az első fordulójában.

A tétet így lehetett összefoglalni: nincs több esély. Az UEFA döntése szerint a BL-ben és az Európa-ligában is egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, tehát nincs lehetőség javításra. A szerencse úgy hozta, hogy a Fradi a Groupama Arénában játszhatja le ezt az egy meccset, amire Kim Bergstrand, a Djurgården vezetőedzője azt mondta, mivel nincsenek nézők, ez az előny elenyésző mértékű.

A Ferencváros kezdőcsapata így festett: Dibusz–Botka, Kovačević , Blažič , Ćivić–Haratin, Somalia–Tokmac, Isael, Uzuni–Boli. A csapat legértékesebb játékosa, Oleksandr Zubkov és Lovrencsics Gergő sérülés miatt csak a lelátóra ülhet, gyarapítva a nem létező szurkolók számát: itthon hiába mehetnek be korlátozások nélkül nézők a bajnoki meccsekre, a BL- és El-selejtezőket zárt kapuk mögött kell megrendezni.

Az első húsz perc egyetlen említésre méltó eseménye az volt, hogy a svédeknél Banda megsérült, így a vendégeknek hamar cserélniük kellett, Holmberg váltotta. Az is gyorsan kiderült, hogy a Djurgården milyen elképzeléssel lépett pályára: szervezetten védekezett, nehogy gólt kapjon, és ha módja nyílik rá, kontrából megpróbál eredményes lenni. Az előbbi megvalósult, az utóbbiból semmit sem lehetett látni, így aztán tényleg csak kissé unalmas mezőnyjáték zajlott a pályán, nagy ferencvárosi fölénnyel.

Fél óra elteltével Isael jobbról, ballal középre tekert szabadrúgása okozott némi izgalmat, de helyzet nem lett belőle. A 33. percben viszont meglett a vezetés: Tokmac csaknem a felezővonalnál szerzett labdát a vendégek térfelén, kapura fordult, majd 27 méterről a svédeket meglepve pontos lövést küldött a jobb alsó sarokba – 1-0.

 

Meglepő módon a Djurgården továbbra is úgy játszott, mintha a lehető legkisebb különbségű vereségre törekedne, a hazai vezetés sem zökkentette ki a rendkívül óvatos futballjából. A szünetben viszont talán szóltak a játékosainak, hogy ez így számukra nem szerencsés, mert a fordulást követően jobban csipkedték magukat. Ritmust váltottak, a korábbinál többet birtokolták a labdát, és egyre több labdát küldtek be a Fradi tizenhatosa elé, igaz, nem túl veszélyesen. A Fradi egyik ellentámadása ráadásul gólt hozott, a 62. percben Tokmac lépett ki, majd higgadtan a bal alsó sarokba helyezett a tehetetlen kapus mellett – 2-0.

 

Tokmacot a második gólja után lecserélte Szergej Rebrov vezetőedző, nyilván már pihenteti a következő mérkőzésre. Ez nem a hét végére kisorsolt Diósgyőr elleni összecsapás lesz, ugyanis a Ferencváros hivatalosan is kérte az MLSZ-től, hogy továbbjutása esetén engedélyezze a bajnoki meccs elhalasztását, így a magyar bajnok a legközelebb a Bajnokok Ligája selejtezőjének a második fordulójában, Glasgow-ban, a skót Celtic ellen lép pályára. Ezt 2-0 után bátran ki lehetett jelenteni, mert a svédek ezután csak tessék-lássék futballoztak, maguk sem hittek a fordítás lehetőségében. A csereként beállt Skvarka ráadásul hozott némi lendületet a Fradi játékába, amely veszélyesebben játszott, kialakított néhány kisebb helyzetet, de látszott rajta, tökéletesen elégedett az eredménnyel.

Bajnokok Ligája, selejtezők, 1. forduló: Ferencváros–Djurgården 2-0 (1-0) Groupama Aréna, zárt kapuk mögött, jv.: Fedayi San (svájci). Gólszerző: Tokmac (33., 62.). Továbbjutott a Ferencváros.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.