Súlyos bántalmazásokra derült fény a tornasportban

Nagy botrány van kibontakozóban a brit tornasportban azután, hogy az ITV sportcsatornának és a Sky Newsnak több korábbi tornásznő beszélt súlyos bántalmazásokról, éheztetésről és érzelmi zsarolásról, amiket el kellett szenvedniük.

2020. 07. 08. 11:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még mindig csak tizenkilenc esztendős, de két éve már visszavonult, junior Európa-bajnok Catherine Lyons az ITV-nek arról beszélt, hogy előfordult, edzője nem csak kézzel sózott oda, megesett, hogy egy bottal (!) verte meg. Egy edzőtáborban egy hétig gyakorlatilag nem ehetett, hogy lefogyjon, büntetésképpen pedig egyedül bezárták egy szobába. Lyons elmondása szerint az elviselhetetlen stressz miatt hagyta abba a tornát. Egy korábbi korosztályból, az 1998-as Brit Nemzetközi Játékokon ezüstérmes Lisa Mason elmondta, hogy tíz éves korától bántalmazták fizikailag, továbbá fájdalomcsillapítókkal tömték, hogy az edzéseken elviselje a fájdalmakat, a sérüléseket. Megtörtént vele, hogy fáradásos töréssel a lábában is versenyeznie kellett.

A Sky Newsnak Margaux Derakhshan egy olyan esetet idézett fel, amikor az egyik versenyzőtársát a hajánál fogva húzták végig a szőnyegen, mert elrontotta a gyakorlata koreográfiáját. Egy név nélkül nyilatkozó korábbi tornásznő úgy fogalmazott, hogy a fizikai és a pszichikai elnyomás teljesen megszokott volt az edzéseken. „Azt már soha nem tudom meg, hogy az eredményeimet akkor is elértem volna-e, ha nem vernek az edzéseken” – jegyezte meg ugyanakkor.

A Brit Tornaszövetség jelenlegi vezetése közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy elítél minden edzői túlkapást. Egyúttal kéri a bántalmazott tornászokat, hogy lépjenek kapcsolatba vele, mert kivizsgálják a korábbi eseteket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.