Megtört az átok, hét év után lett újra vb-érmünk cselgáncsban

Sorrendben a hetedik világbajnokságán végzett pontszerző helyen Tóth Krisztián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában, hét évvel a 2014-es ezüstje után pedig csütörtökön bronzot szerzett a Papp László Budapest Sportarénában. Mondani sem kell, hogy éremesélyesként utazhat a tokiói olimpiára.

Magyar Nemzet
2021. 06. 10. 18:13
TTH Krisztin
Budapest, 2021. június 10. Tóth Krisztián (fehérben) és a svéd Marcus Nyman küzdelme a férfiak 90 kg-os súlycsoportjában az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2021. június 10-én. Tóth Krisztián harmadik gyõzelmével bejutott az elõdöntõbe. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti cselgáncs-világbajnokságon, a sportág olimpiai kvalifikációs sorozatát záró viadalon a csütörtök ígérkezett számunka a legfontosabb napnak, hiszen a férfi 90 kilogrammban ott volt a mezőnyben a legmagasabban rangsorolt dzsúdósunk, akinek már nem kellett izgulnia a tokiói részvételét illetően: súlycsoportja világranglistáján a vb előtt a negyedik helyet foglalta el a spanyol színekben versenyző Nikoloz Sherazadishvili, a holland Noël van 't End és a grúz Lasha Bekauri mögött, de mivel a holland és a grúz már az olimpiára készülve kihagyta az Eb-t, Tóthot a második helyen emelték ki. Az MTK 27 éves dzsúdósa 2014-ben még juniorként lett második a cseljabinszki világbajnokságon, a sportágban azóta sem született magyar vb-érem, bár éppen Tóth háromszor is közel volt hozzá: 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben egyaránt az ötödik helyen zárt.

Most a 64 között erőnyerő volt, és a 32 között sem kapott félelmetes ellenfelet. A kazah Erlan Sherov csak 47. a világranglistán, mégis meglepte versenyzőnket, egy vazaari értékű akcióval vezetést szerzett, ami hideg zuhany volt számunkra. Egy perccel a vége előtt azonban Tóth remekül fordult be, a kirgiz fiú pedig némi légi út után a hátán landolt – az akadály letudva.

– Nem tudom, mi történt az elején, elaludtam. Estem egy vazaarit, de tudtam, hogy tüdővel bírni fogom, és balra csípővel el tudtam dobni az ellenfelemet – kommentált Tóth Krisztián.

Aki a második meccsén már nagyon éber volt. A 16 között a junior Ázsia-bajnok dél-koreai Han Dzsu Jeoppal csapott össze. Mindkét fél részéről szinte folyamatosan érkeztek az indítások, ám értékelhető akciót nem láthatott a Papp László Budapest Sportaréna közönsége, így jöhetett a ráadás. Ebből mindössze húsz másodperc telt el, amikor az MTK dzsúdósa eldobta az elcsigázott Hant, így bejutott a negyeddöntőbe. Ott az Európa-bajnok svéd Marcus Nyman várt rá. Egyikük sem tudta meglepni a másikat, egy-egy intéssel jutottak el a hosszabbításig. Ebből két perc telt el, amikor Tóth Krisztián eldobta a világranglistán 14. ellenfelét, vazaarival nyert, s ezzel ott volt a világbajnokság elődöntőjében!

Tóth Krisztián (fehérben) ezzel az akcióval verte a svéd Marcus Nymant
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 24 éves üzbég Davlat Bobonov az idei Ázsia-bajnok, a világranglista 13. helyezettje, aki sajnos megállította Tóth Krisztiánt, 1:19 perccel a vége előtt egy balra indított csípődobása vazaarit hozott neki. Versenyzőnk két másodperccel a vége előtt lábszárátforgatással majdnem kiegyenlített, de csak majdnem… Így maradt számára a bronzmeccs a mongol Altanbagana Gantuglia, a világranglista 20. helyezettje ellen. Miként a svéd, a mongol is közel egy fejjel magasabb nála, s még egy szabálytalan könyökfeszítéssel is keserítette az életét, amiért akár le is léptethették volna. Ha ezért nem is, a hosszabbításban Gantuglia megkapta a harmadik intését, ami egyszersmind azt jelentette, hogy Tóth Krisztián szerezte meg a bronzérmet – hét év után újra lett vb-érmünk a sportágban. Az MTK versenyzője pedig megalapozottan utazhat érmes reményekkel az olimpiára is.

A női 70 kg-os súlycsoport 38 fős mezőnyében Gercsák Szabinának már a 32 közé jutásért meccselnie kellett. A DVTK 24 éves, Eb-3. helyezett versenyzője a vb-t a világranglista 36. helyéről kezdte, s úgy számolhattunk, hogy ha eljut a bronzmeccsig, még az sem feltétlenül elegendő számára a tokiói részvételhez. A 29 éves, kellemetlen stílusú szlovén Anka Pogacnik ellen kezdett, aki közvetlenül előtte állt a világranglistán, ő volt a 35., és el is húzott egy vazaarival. Gercsák nem sokkal a négyperces mérkőzésidő letelte előtt egyenlített, a hosszabbításban pedig egy ragyogó kontraakció végén passzírozta bele a szőnyegbe ellenfelét, ez egy oktatófilmbe illő ippon volt. Miként az is, amit Gercsáktól a második meccsén a 11. másodpercben láthattunk a kameruni Ayuk Otay Arrey Sophina ellen. Ezután jött a neheze a világranglistán ötödik, kétszeres Európa-bajnok holland Sanne van Dijke elleni mérkőzés, és – sajnos – ez sem tartott sokáig, 44 másodperc után a holland versenyző ippongyőzelmét hirdették ki. Gercsák Szabina a 16 között búcsúzott, és ezzel eldőlt, hogy nem lesz ott a tokiói olimpián.

A csütörtöki versenynap harmadik magyar indulója, Sáfrány Péter a 90 kg-ban 32 közé jutásért intésekkel kikapott a kazah Jerszultan Muzapparovtól, de egy szép vazaarit azért a Miskolci VSC fiataljától is láttunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.