Új szlovén nemzeti színek: sárga mellé piros pöttyös és fehér

Vasárnap este az ünnepi befutóval zárult az idei Tour de France, a francia kerékpáros-körverseny azonban már szombaton eldőlt. Méghozzá vaskos meglepetéssel. Az egyéni időfutamban a szlovén Tadej Pogačar nem csupán ledolgozta 57 másodperces hátrányát honfitársával, Primož Roglič, hanem egy percet még rá is vert. A 22. születésnapját hétfőn ünneplő Pogačar a viadal történetének második legfiatalabb győztese.

2020. 09. 20. 21:10
Tour de France
Jól illik a sárga a szlovén színekhez... Fotó: Stephane Mahe Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

36,2 km választotta el csupán Primož Rogličot a kerékpársport legbecsesebb diadalától, a Tour de France megnyerésétől. Lure és La Planche des Belles Filles között ennyit kellett tekerni az egyéni időfutamon. A harmincéves szlovén bringás ha nem is a műfaj specialistája, de jónak számít a „cronóban”. Igazolta is a várakozásokat, hiszen az ötödik legjobb időt tekerte. Önmagában nem dráma, hogy négyen is megelőzték, ám hogy a honfitársa, Tadej Pogačar, aki az összetettben 57 másodperces hátrányban követte, négy másodperc híján két percet is rávert, sokként ért mindenkit.

Elsősorban persze Roglicot. Aki a sportemberi nagyságát azzal bizonyította, hogy vasárnap, az utolsó etapon Párizs felé haladva odatekert Pogačar mellé, s gratulált neki. S nemcsak a tisztesség kedvéért, hanem amennyire a helyzet engedte, szívből, elismeréssel. Sőt a Tourt teljesítő öt szlovén kerékpárosról is elkészült az ünnepi fotó.

A verseny nagy pillanata: Roglic gratulál Pogacarnak
Fotó: Stephane Mahe / Reuters

A Tour-etikett szerint az utolsó szakaszon már nincs akciózás a sárga trikóért, csak az a tét, hogy ki ér elsőként célba a Champs-Élysées-n. Ez a dicsőség Sam Bennettet illeti, aki már eleve zöld trikóban hajtott, tehát ő lett a sprintpontverseny nyertese.

Pogačar a sárga mellé pedig begyűjtötte a pöttyös és a fehér trikót is, tehát első lett a hegyi pontversenyben, s természetesen ő volt a legjobb 23 éven aluli résztvevő is. Mi több, a 22. születésnapját ünneplő szlovén minden idők második legfiatalabb győztese, Henri Cornet az 1904-es, második Tour de France óta őrzi eme büszke címet.

– A születésnapomból sohasem szoktam nagy ügyet csinálni, ez most sem lesz másként – mondta Pogačar, aki persze arról is beszélt, hogy fantasztikus érzés megérkezni sárga trikóban Párizsba.

Valószínűleg lesz rá még alkalma a következő években. Bár egy éve ugyanezt mondtuk a kolumbiai Egan Bernalról, aki aztán idén feladta a Tourt.

Az összetett végeredménye:

1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 87:20:05 óra

2. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma) 59 másodperc hátrány

3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) 3:30 perc hátrány

4. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-McLaren) 5:58 perc hátrány

5. Enric Mas (spanyol, Movistar) 6:07 perc hátrány

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.