Valóságos büntetéssel bűnhődik a virtuálisan csaló autóversenyző

Csalni ezerféleképpen lehet a sportban. Bájosan, rafináltan, sunyin, más megközelítésben előre megfontoltan vagy az alkalom szüli a tolvajt szólás jegyében. Az e-sportok a lehetőségek újabb tárházával kecsegtetnek, ahogy arról az autóversenyző Daniel Abt esete árulkodik.

2020. 05. 26. 12:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daniel Abt egy közepes képességű, 27 éves német autóversenyző. Ifjú éveiben próbálkozott a Német Formula-as Bajnokságban, két évet lehúzott – számottevő eredmények nélkül – a GP2-ben, mígnem lehorgonyzott a Formula–E-ben. Tudják, az elektromos motorral cammogó Formula–1-es kinézetű gépek halkan zümmögő versenye. Amely egyszer persze leválthatja majd a királykategóriát, a Formula–1-et, de ahhoz még idő kell. Most inkább úgy jellemezhetnénk e sorozatot, azok kerülnek ide, akiknek a Formula–1 elérhetetlen.

Mint Daniel Abtnak.

Az sem újdonság, hogy a koronavírus-járvány idején az autóversenyzést online viadalokkal próbálják pótolni. Otthon mindenki beül a szimulátorba, aztán repeszt a virtuális sztrádán. Több ilyen sorozat is akad, külön a Formula–1-eseknek, s persze a Formula–E-seknek is. Ez utóbbit úgy nevezhetjük, hogy Formula–E e-sport. Brr...

Gyanút fogott az F1-es pilóta

Hivatalosa nevén a Formula–E Otthoni Bajnokságának szombati futamát a berlini Tempelhof repülőtéren rendezték meg. Daniel barátunk gyanúsan jól repesztett, harmadikként ért célba Oliver Rowland és a korábbi F-1es pilóta Stoffel Vandoorne mögött. Utóbbi mégis csak jó versenyző, így hát gyanút fogott, s nem is rejtette véka alá a véleményét, bátran lenyilatkozta, nem Daniel Abt ült a „volán” mögött. Kiderült tehát, hogy virtuális csalással akarták átverni a berlini reptér biztonsági szolgálatát...

Mint amikor Zizou a jobb-bekknek öltözik

Olyan lehet ez, mint amikor a jobb-bekk a megye I-ből, aki életében még nem cselezett és gólt sem rúgott soha, megkéri Zidane-t, ugyan öltözzön már be az ő szerelésébe, s Zizou túl komolyan veszi a dolgát, folyamatosan körbetáncolja az ellenfelet, s ballal háromszor is bombagólt vág harmincról. Hát persze, hogy arra gyanakszunk, valami nem stimmel.

Daniel Abt éppenséggel nem úgy fékezte ki a kanyarokat, ahogy szokta.

Vizsgálat indult – leellenőrizték az IP-címeket, kielemezték a felvételeket –, s pikk-pakk kiderült, valóban nem Abt, hanem egy profi gamer, bizonyos Lorenz Hörzing nyüstölte Abt virtuális autóját. (Gamer... A modern kor sportolója, aki az online-játékokban, a virtuális térben arat győzelmeket.)

A büntetés nagyon is valóságos

Abtot megbüntették.

  • Diszkvalifikálták.
  • 8900 fontot (közel 3,5 millió forintot) kell jótékony célra felajánlani, s ezt az összeget azért már nem nevezhetjük jelképesnek.
  • Canossát kellett járnia, megbánó posztot kellett közzétennie.
  • Na, ezt azért mégsem idézzük.

    Tanulság? Csalni még virtuálisan sem szép dolog, a lebukás pedig még kínosabb.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.