Végjáték a Premier League-ben: mint Hamilton az F2-ben

Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban maradtak még nyitott kérdések a maradék három fordulóra. A bajnoki cím birtokosa már ismert, a kiesők – a Norwich City kivételével – és az európai kupaszereplők kiléte azonban még nem dőlt el. A kiesőjelöltek jellemzően foggal-körömmel küzdenek a bent maradásért, a nagyokról viszont ez nem mondható el, gyakran úgy tűnik, mintha irtóznának a Bajnokok Ligáját érő helyek megszerzésétől.

2020. 07. 15. 14:51
Giroud, Olivier
London, 2020. július 7. Olivier Giroud, a Chelsea játékosa (b2) csapattársaival ünnepel, miután gólt lõtt az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 34. fordulójában játszott Crystal Palace-Chelsea mérkõzésen a londoni Selhurst Park stadionban 2020. július 7-én. MTI/EPA/NMC/Pool/Peter Cziborra Fotó: Peter Cziborra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha visszagondolunk az előző idényre, akkor is viszonylag hamar eldőlt, hogy a Manchester City és a Liverpool végez az első két helyen – csak éppen fordított sorrendben –, ezáltal ők biztos indulókká váltak a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban. A harmadik és negyedik helyezésre három londoni klub is pályázott, illetve ez túl erős kifejezésnek tekinthető, mivel az utolsó öt mérkőzésen egymásra rálicitválva hullajtották a pontokat. Csak szemléltetésképpen: a Chelsea egy győzelemmel, három döntetlennel és egy vereséggel, a Tottenham és az Arsenal egy győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel zárta a szezont.

Most is hasonló kép kezd kirajzolódni, csak éppen a szereplők változtak. A koronavírus miatt elrendelt szünet előtt a Leicester City dobogós helye biztosnak volt tekinthető, az újraindulás óta azonban

gödörbe kerültek a Rókák, hat bajnokin mindössze hat pontot szereztek, a Manchester Uniteddel szembeni előnyük nyolc pontról nullára olvadt.

Igaz, ehhez az is hozzátartozik, hogy a manchesteriek Bruno Fernandes érkezése óta szárnyalnak: a Southampton elleni döntetlenjüket megelőzően sorozatban négy mérkőzést nyertek meg több mint három gólt szerezve, amire még azelőtt a Premier League-ben nem volt példa.

Lenyűgöző teljesítményükkel felkapaszkodtak a Leicester mellé, csak rosszabb gólkülönbségük miatt tanyáznak az ötödik helyen. Előfordulhat, hogy minden csak az utolsó fordulóban dől el, amikor a két gárda egymással csap össze.

A jelenleg harmadik Chelsea hullámzó teljesítményt nyújt, három győzelem mellett két vereséget szenvedett el. A 36. forduló kezdetén négy ponttal előzik meg a Leicestert és a Unitedet, viszont egy mérkőzéssel több szerepel a nevük mellett. A hátralévő fordulókban a már bajnok Liverpoolhoz látogatnak, illetve a nagyok ellen hagyományosan jól szereplő Wolverhamptont fogadják, így nem lesz könnyű dolguk, ha szeretnék megőrizni dobogós helyezésüket.

Az Európa-ligában a bajnokság ötödik és hatodik helyezettje indulhat, itt is szoros a verseny: a hatodik Wolves és a tizedik Burnley között csak öt pont a különbség. A nem túl jó szezont futó Tottenham és Arsenal is versenyben van, de eddig nem ők tűnnek a fő esélyeseknek. Ugyan az Ágyúsok menedzserének, Mikel Artetának szüksége lenne rá, hogy bizonyítson, Jose Mourinhót annyira nem hozza lázba a sokak által lenézett kupasorozat, elmondása szerint egész más érzés megnyerni a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát.

– Mintha az F2-t szeretné megnyerni

– anekdotázott a Spurs mestere, de hozzátette, hogy azért jó lenne elindulni a sorozatban, hiszen ez is jobb, mint a semmi. A kupaindulással járó pár milliós bónuszról nem is beszélve…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.