Világbajnokunk van, Liu Shaoang rajt-cél győzelmet aratott!

A rövid pályás gyorskorcsolyázók hollandiai, dordrechti világbajnokságán szombaton magyar aranyérem is született, Liu Shaoang az 500 méteres táv döntőjében rajt-cél győzelmet aratva diadalmaskodott!

Magyar Nemzet
2021. 03. 06. 17:10
null
Liu Shaoang Forrás: MOKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfi 1500 méteren a három elődöntős futam közül az elsőben ott volt Liu Shaolin Sándor, és meg is nyerte, de ez azért nem volt ilyen egyszerű. A belga Desmet erőszakos, szabálytalan támadásánál könnyen eleshetett volna, szerencsére talpon maradt. A videózás után három versenyzőt is kizártak, ami mutatja, milyen nagy tülekedés volt a futamban. De ugyanez igaz volt a harmadikra is, ahol a holland Hoogerwerf hebehurgya manőverrel elsodorta a második-harmadik helyen haladó Liu Shaoangot. Közben versenyzőnk is előzésben volt, a főbíró pedig úgy ítélte meg, hogy a második helyet foglalta el az incidensnél, így továbbjuttatta az A döntőbe. A nyolcas fináléba az olimpiai bajnok mellett az Eb-címvédő orosz Jelisztratov, a holland De Laat, a kanadai Hamelin és Laoun, a lett Berzins és az olasz Spechenhauser jutott be; a papírforma pedig azt ígérte, hogy utóbbi három nem szól bele az éremért folyó harcba, a maradék „ötös” tagjai között pedig bármi megtörténhet. (Az előző, 2019-es szófiai vb-n a számot a dél-koreai Lim Hjo Dzsun nyerte, de a dél-koreaiak – miként a kínaiak – az idei vb-re nem jöttek el a koronavírus-járványra, az utazási nehéségekre hivatkozva.)

A döntő elején a mieink igyekeztek a mezőny első felében korcsolyázni, s öt körrel a vége előtt is a negyedik-ötödik helyen haladtak, amikor megtörtént a baj, Liu Shaoang elesett, pedig senki sem bántotta. S a hajrában Liu Shaolin már nem tudott előrébb jönni, Hamelim, De Laat és Jelisztratov mögött negyedik lett; öccse pedig Berzins kizárása miatt hetedik. Mi tagadás, a döntő előtt ennél sokkal jobbra számítottunk. A háromszoros olimpiai bajnok, de már 36 éves Hamelin pályafutása 13. vb-aranyát szerezte meg – pedig már többször, a 2014-es olimpia után is abba akarta hagyni a korcsolyázást.

Januárban a gdanski Eb-n a Liu fivérek nem tudtak érmet szerezni, de ebben az is közrejátszott, hogy tavaly mindketten kétszer kapták el a koronavírust, s emiatt hosszú időszak kiesett a felkészülésükből. Az Eb óta sokat javult az erőállapotuk, ezt most 1500 méteren is láthattuk, s bízhattunk abban, hogy a rövidebb távokon még jobb eredményekre lesznek képesek. Nos, 500 méteren a negyeddöntőben mindketten dinamikus versenyzéssel nyerték meg a futamukat, mi több, ők ketten jegyezték a két legjobb időt. Liu Shaolin sajnos az elődöntőben vezető pozícióban kicsúszott, a B döntőben pedig kizárták, Liu Shaoang viszont futamgyőztesként jutott be az A döntőbe, ahol a legelőnyösebb, egyes pályáról indulhatott, a három ellenfele pedig Jelisztratov, Hoogerwerf és az olasz Sighel volt. De ezúttal csak papíron voltak az ellenfelei, mert Liu Shaoang rajt-cél győzelmet aratva diadalmaskodott! A sportág történetének második magyar vb-aranyát szerezte meg; az elsőt Liu Shaolin Sándor még 2016-ban, Szöulban gyűjtötte be, ugyancsak 500 méteren.

A nőknél 1500 méteren B döntőbe jutott, ott negyedik, az összesítésben pedig 11. lett.

A nap végén olimpiai bajnok férfiváltónak bejutott a vasárnapi döntőbe. Elődöntős futamában a négyes Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Varnyú Alex összeállításban lépett jégre, s a hollandok mögött a második helyen zárva lépett tovább. A nőknél a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női staféta ugyan végig az esélyesebb hollandok és olaszok nyomában tudott maradni az elődöntőjében, de egyik riválisát sem sikerült megelőznie, így a harmadik helyével a B döntőbe jutott. Vasárnap az 1000 méter küzdelmei, a 3000 méteres szuperdöntők és a staféták fináléi szerepelnek a programban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.