Vlagyimir Putyin is ringbe szállt

Az orosz elnök szerint a WADA döntése ellentétes a Olimpiai Chartával, és Oroszországnak minden alapja megvan arra, hogy a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz forduljon.

Ch. Gáll András
2019. 12. 11. 12:27
FILE PHOTO: Man carries the Russian flag past the Olympic rings at the Olympic Park during the 2014 Sochi Winter Olympics
Ezt a zászlót nem láthatjuk Tokióban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) az Oroszország négyéves eltiltására vonatkozó határozata ellentétes az Olimpiai Chartával – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este Párizsban. – A WADA-nak az Orosz Olimpiai Bizottsággal szemben nincsen kifogása. Ha pedig nincs, akkor az országnak a nemzeti lobogó alatt kell szerepelnie. Ilyen az Olimpiai Charta – mondta Putyin. Hangsúlyozta, hogy a WADA döntése ellentétes a Olimpiai Chartával, és Oroszországnak minden alapja megvan arra, hogy a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) forduljon. Hozzátette, hogy a határozatnak vannak egyéb olyan vonatkozásai, amelyeket jogászoknak még tanulmányozniuk kell.

– A római jog óta minden büntetésnek személyre szabottnak kell lennie, és abból kell kiindulnia, amit egy adott személy elkövetett. A büntetés nem lehet kollektív, nem terjedhet ki olyan emberekre, akiknek az adott szabályszegéshez semmi közük nincs, és ezt mindenki érti – mondta.

Putyin úgy vélekedett, hogy ezt a WADA szakértői is értik. – De ha valaki közülük kollektív büntetésről hoz döntést, akkor úgy tűnik számomra: van alap azt feltételezni, hogy mindez politikai megfontolás, amelynek semmi köze sincs a sport érdekei­hez és az olimpiai mozgalomhoz – mondta Putyin a normandiai négyek közös sajtótájékoztatóján. (Ez egy olyan csúcstalálkozó, amelyen Putyin mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár vett részt.)

A WADA végrehajtó bizottsága hétfőn négy évre eltiltotta Oroszországot egyebek között az olimpiai és világbajnoki részvételtől, valamint a jelentősebb nemzetközi versenyek rendezésétől, mivel bizonyítottnak látta, hogy manipulálták az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) moszkvai laboratóriumának eredményeit.

Szinte biztos, hogy ezt a zászlót nem láthatjuk Tokióban
Fotó: Reuters

Putyin nyilatkozatával egyidejűleg Jonathan Taylor, az Oroszország olimpiákról és világbajnokságokról történő kizárását a WADA elé terjesztő független bizottság elnöke annak a meg­győződésének adott hangot, hogy a lausanne-i CAS helyben fogja hagyni a WADA döntését. – Ha azt kérdezik – fordult Taylor az újságírókhoz –, hogy vajon a CAS állásfoglalása eltér-e a WADA-étól, akkor erre a válaszom határozott nem.

A CAS két esetben foglalkozhat az üggyel: ha a Rusada fellebbezést ad be a WADA kizáró határozatával szemben, vagy ha bármely más érintett fél tiltakozik. Taylor vélekedése onnan kapott támogatást, ahonnan kevesen várták: Jurij Ganusz, a Rusada vezérigazgatója azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy nincs esély a WADA-döntés megváltoztatására, a kizárás tragikus az orosz sportra nézve, és a Rusada a felügyelőbizottságának december 19-i ülésén dönt arról, hogy fellebbeznek-e a CAS-nál.

Taylor találgatásokba is bocsátkozott: – Elképzelhető, hogy az oroszok jogi huzavonával lelassítják a folyamatot, ennek következtében a tokiói olimpia kezdetéig nem emelkedik jogerőre a kizárásuk. Ebben az esetben viszont csak Tokió után kezd ketyegni az óra, és cserébe a 2024-es párizsi olimpiáról maradnak le. Az ő döntésük, hogy melyiket választják: Tokiót vagy Párizst.

A nemzetközi sajtó részben elégedetten, részben a büntetést kevesellve fogadta a WADA határozatát.

The Times (London): Vlagyimir Putyin bármi áron el akarja érni, hogy Oroszország minden helyzetből győztesen jöjjön ki. Ha kell, szabályokat szegnek meg vagy forgatnak ki azért, amit az elnök nemzeti érdeknek tart.

La Vanguardia (Barcelona): Példaértékű büntetés az orosz sportnak.

El País (Madrid): A NOB üdvözölte a szankciót, amely egybevágott azzal az elképzelésével, hogy az egyes sportolók helyett az intézményeket kell megbüntetni, így megvédve az ártatlanokat.

El Mundo (Madrid): A sporttörténelem legkeményebb büntetése.

Gazeta Wyborcza (Varsó): Hozzászoktunk már ahhoz, hogy az oroszoknak többet szabad – többet felzabálni, többet tönkretenni, többet csalni –, és ezért még csak nem is büntetik meg őket. Mindig akad ugyanis valaki, aki szerint túl nagyok és fontosak ahhoz, hogy keményen fellépjenek ellenük. Úgy tűnik, hogy most kiegyenlítettebbé vált a játék.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.