Fontos tudnivalók: karszalag, sűrített járatok, szurkolói zóna

Hamarosan itt a kedd, június 15-e, amikor a magyar válogatott bemutatkozik az Európa-bajnokságon. A Puskás Arénában a jelek szerint telt ház lesz, ám a járvány miatt ezúttal nem olyan egyszerű meccsre menni, mint korábban. Az UEFA a szigorú előírások mellett óriási szurkolói zónát is kialakított a Városligetben, ahol már ma este meg lehetett nézni az Eb nyitómeccsét. Cikkünkben összeszedtünk minden tudnivalót, amely már napokkal az első meccs előtt fontos a szurkolóknak.

Magyar Nemzet
2021. 06. 11. 17:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-bajnoki mérkőzéseket rendez Budapest – ilyen sem volt még! Ráadásul a magyar válogatott is kijutott a kontinenstornára, a három csoportmeccséből kettőt itthon, a Puskás Arénában játszik, így érthető, hogy óriási az érdeklődés a találkozói iránt. A rendelkezésre álló jegyek elfogytak, az összes helyszín közül csak itt engedélyeztek telt házat a hatóságok. A járvány miatt azonban több változást is tudomásul kell venniük a stadionba kilátogató szurkolóknak.

A legfontosabb az, amiről már írtunk a Magyar Nemzet Online oldalán, ez a szalagok rendszere, ide kattintva újra el tudják olvasni. Nem árt tudni, hogy a Groupama Arénánál, a Papp László Arénánál és a Városligetben összesen mintegy száz munkaponton lehet majd felvenni a védettséget igazoló karszalagot, és azt sem, hogy a torlódások elkerülése végett a budapestiek, illetve a környékén lakók számára tanácsos a mérkőzés előtti napon ezt megtenni, hogy a másnap a vidéki szurkolók is jelentős sorban állás nélkül megtehessék ezt. Egyébként érdemes letölteni az Euro 2020 alkalmazást annak, akinek van okostelefonja, mert azon azt is figyelheti, hogy a három helyszín közül melyiknél mekkora a sor, és így kiválaszthatja a legrövidebbet.

 

A telt ház nagyobb előkészületekkel és kisebb áldozatokkal jár a szurkolók részéről Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

 

A portugálok elleni mérkőzés keddre, tehát munkanapra esik, és várhatóan nagy lesz a forgalom a fővárosban. Ezért ajánlatos tömegközlekedéssel megközelíteni a Puskás Arénát, és a beengedéssel kapcsolatos előírások – például lázmérés – miatt ajánlatos korán megérkezni a stadionhoz. A BKK felkészülten várja a meccsenkénti akár 67 ezer szurkolót és a szurkolói zónában várhatóan megjelenő 11 ezer érdeklődőt. A Puskás Aréna a megszokottnál gyakrabban induló 2-es és 4-es metróval, valamint az 1-es villamossal, a városligeti szurkolói zóna kisföldalattival, kerékpárral és gyalog is kényelmesen megközelíthető, és a BKK közbringa rendszerének, a Mol Bubinak a használata is jó választási lehetőség. A járatokon egyébként fokozottan ellenőrzik majd a maszkhasználatot. Felkészült a rendőrség is az Európa-bajnokságra, a feladatai kiterjednek a Puskás Aréna, a szálláshelyek, a sajtótájékoztatók, az edzések helyszíneinek, a csapatok, a vendégek közlekedésének, valamint a fővárosi szurkolói zóna külső környezetének biztosítására. Budapest mellett Pest és Fejér megyei is érintett, ezért az autópályákon is fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. Az országos rendőr-főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el június 12-től június 30-ig az összes autópályán, a pihenőhelyeiken, valamint a fővárosban, Gárdonyban, Agárdon és Telkiben. A rendőrség együttműködik az európai rendvédelmi szervekkel, Hágában két munkatársa dolgozik az Europol központjában, valamint francia és portugál rendőrök érkeznek Magyarországra, segíteni hazájuk szurkolóit, és magyar rendőrök is lesznek a magyar válogatott külföldi mérkőzéseinek a helyszínén.

 

Csalódok is kiválóan tölthetik együtt az időt a városligeti szurkolói zónában
Fotó: Havran Zoltán

 

Az előző információban már szóba került a szurkolói zóna. Ez az UEFA kérésére és ajánlásaival készült el a Városligetben a Műjégpályán, és pénteken délelőtt már ki is nyitott. Ez a lehetőség harmincegy napon áll a szurkolók, a családok rendelkezésére. A belépés és az összes program ingyenes, a zóna minden nap 11 órakor nyit, meccsnapokon az utolsó mérkőzést követően egy órával, míg szünnapokon 22 órakor zár. A helyszínen a közös meccsnézés izgalmát négy óriás kivetítő biztosítja – egyenként 60 négyzetméteresek –, a további szórakoztatásról pedig a nagyszínpad fellépői gondoskodnak. Ezek mellett kortól és nemtől függetlenül számos ingyenes program várja az érdeklődőket. A tízezer négyzetméteres műfüves, futballpályára emlékeztető, de mégis hamisítatlan piknikterületen többek között lesz e-sport sarok, teqball, ügyességi akadálypálya és fotósarok is, természetesen az elmaradhatatlan étel- és italszolgáltatáson túl.

 

A szervezők szerint tömegközlekedéssel vagy kerékpárral a legtanácsosabb eljutni a zónához
Fotó: Havran Zoltán

 

Az aktuális egészségügyi előírások, illetve az operatív törzs által meghatározott legszigorúbb óvintézkedések szerint kialakított helyszín, amelyet tíz nap alatt építettek fel, a Puskás Arénától alig másfél kilométernyire, impozáns környezetben található. A járványbiztos szurkolást segíti elő, hogy a tágas, szabadtéri helyszínre védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni, valamint 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, illetve olyan hivatalos igazolással, amely tanúsítja, hogy az illető hat hónapon belül átesett a fertőzésen. Biztonsági lépcsőként a bejáratnál még hőkapukat is elhelyeztek, és akinek a hőmérséklete eléri vagy meghaladja a 37,8 Celsius fokot, az nem léphet be a zóna területére.

A városligeti helyszín kapacitása 11 ezer fő, és a kapuknál olyan technika áll a rendezők rendelkezésére, amely segítségével telt ház esetén be tudják csukni a kapukat. Hangsúlyozta: váltásban mintegy hatszáz fő dolgozik majd a szurkolók zavartalan szórakoztatásának érdekében. Egy időben a létszám fele lesz ügyeletben, kiemelt napokon, amikor a magyarok pályára lépnek, a háromnegyede.

...

Kövesse nálunk a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.