Eperjes Károly a fiatalokat tanítja a szerelemre

Eperjes Károly színész-rendező életére nagy hatással van a vírus, és aggodalomra is bőven lenne oka. Ám ő másképpen vélekedik! Őszintén mesélt életének e különös időszakáról.

Forrás: MW2020. 10. 19. 19:06
Kovcs Panka; Kocsis Gbor
Budapest, 2020. szeptember 16. Kovács Panka (b) Júlia és Kocsis Gábor (j) Rómeó szerepében William Shakespeare Rómeó és Júlia címû tragédiájának fotóspróbáján a Pesti Magyar Színházban 2020. szeptember 16-án. A darabot Eperjes Károly rendezésében szeptember 18-án mutatják be. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs könnyű dolga Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas művésznek: miközben lázasan dolgozik a legújabb előadásán, a vírus okozta állandó bizonytalanság és kétség az ő életére is hatással van – írja a HOT nyomán a Vasárnap Reggel hétvégi magazin.

Kovács Panka Júlia és Kocsis Gábor Rómeó szerepében William Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiájának fotóspróbáján a Pesti Magyar Színházban. A darabot Eperjes Károly rendezésében szeptember 18-án mutatták be. Fotó: MTI/Mónus Márton

Bevallom, a pandémia miatt féltem a családomat és mindenki mást is. De ha aggódom, akkor belebetegszem. Szent Pio atya is azt mondta egyszer, hogy az aggodalmaskodás rosszabb, mint maga a betegség. Ehhez tartom magam. Nekem annyi a dolgom a színházban és a családban egyaránt, hogy nincs időm ezen idegeskedni. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne essen apátiába, mert különben hamarabb bajba kerülhet! Előfordulhat, hogy én már oxigénpalackkal kórházban vagyok, amire ez a cikk megjelenik. De előre minek idegeskedjek ezen? – véli a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A Pesti Magyar Színház rendezőjének alig néhány hete volt színpadra vinni Shakespeare legendás szerelmi drámáját, de a kollégáival mindent megtettek, hogy megszülessen az őszi premier –fogalmaz a beol.hu.

Rómeó és Júlia szerelmi története örök klasszikus egy fantasztikus szerzőtől. Nem baj, ha momentán az ifjúság tanulja a szerelmet! – mondta nevetve Eperjes Károly.

Nehézség volt, hogy a COVID miatt januárban leálltunk a próbákkal, pedig már szinte kész volt a darab. Közben négyen elszerződtek tőlünk, így nyolc új akadémistával dolgoztunk, akik szerencsére nagyszerűen alakítják a karaktereket. Ugyan mindent újra kellett kezdeni, de egy csodálatos gesztust kaptam a társulattól. Három és fél hét alatt raktuk össze a cseppet sem egyszerű darabot, és tökéletesen sikerült. Hatalmas köszönettel tartozom mindenkinek!

Legendás szerepei

A művész a pályája során olyan legendás karaktereket alakított, amelyek örökre egybeforrtak a nevével. Ő volt Józsi a Legényanyában, és tökéletesen hozta Hippolytot, a lakájt is. Az egyik legemlékezetesebb drámai szerepe gróf Széchenyi István megformálása volt A Hídember című történelmi alkotásban.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy szívsebész-professzor az SZFE hallgatóinak figyelmébe ajánlotta az Eperjes Károly által rendezett Rómeó és Júliát a Magyar Színházban.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.