Oscart is nyerhet ez a cannes-i nagydíjas film

Aszgar Farhadi cannes-i nagydíjas filmjét, az Egy hőst nevezi a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára Irán – jelentette be csütörtökön Teheránban az al-Farabi Alapítvány az Origó cikke szerint.

Forrás: origo.hu2021. 10. 22. 17:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az iráni alapítvány választja ki 1994 óta azt a filmet, amelyet a iszlám köztársaság az Oscar-díjért indít. Mint közölték, 44 film közül esett a választás a kétszeres Oscar-díjas Farhadi alkotására, amely olyan morális kérdéseket feszeget, mint a becsület, a hiúság vagy a lelkiismeretfurdalás.

A film Rahim történetét mutatja be, aki a sógora feljelentése nyomán egy adósság miatt kerül börtönbe. Amikor barátnője egy arannyal teli táskát talál az utcán, a férfi először megkísérli abból visszafizetni adósságát, majd végül inkább megkeresi a táska tulajdonosát és visszaszolgáltatja az aranyakat. 

A közösségi oldalakon azonban megkérdőjelezik Rahim történetének hitelességét, és az eleinte hősnek tartott férfit hazugnak állítják be.

– Kétféle módon lehet témákról beszélni: vagy közvetlen módon bírálunk vagy egy történeten keresztül mutatjuk be és bíráljuk a társadalmat. Van, aki azt gondolja, hogy a társadalomkritika még nem rendszerkritika. Pedig a kettő összefügg – hangsúlyozta az iráni rendező Cannes-ban, ahol alkotása elnyerte a filmfesztivál második legjelentősebb díját, a nagydíjat.

Farhadi 2011-ben kapott Oscar-díjat a Nader és Simin – Egy elválás története című filmjéért a legjobb idegennyelvű film kategóriában, ugyanabban az évben a film elnyerte a Golden Globe-díjat, a francia César-díjat és az Arany medve-díjat is a Berlinalén.

Második Oscar-díját 2017-ben nyerte el Az ügyfél című filmjével, amely francia–iráni koprodukcióban készült.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.