időjárás -3°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Oscart is nyerhet ez a cannes-i nagydíjas film

Forrás: origo.hu
2021.10.22. 17:18
Oscart is nyerhet ez a cannes-i nagydíjas film

Aszgar Farhadi cannes-i nagydíjas filmjét, az Egy hőst nevezi a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára Irán – jelentette be csütörtökön Teheránban az al-Farabi Alapítvány az Origó cikke szerint.

Ez az iráni alapítvány választja ki 1994 óta azt a filmet, amelyet a iszlám köztársaság az Oscar-díjért indít. Mint közölték, 44 film közül esett a választás a kétszeres Oscar-díjas Farhadi alkotására, amely olyan morális kérdéseket feszeget, mint a becsület, a hiúság vagy a lelkiismeretfurdalás.

A film Rahim történetét mutatja be, aki a sógora feljelentése nyomán egy adósság miatt kerül börtönbe. Amikor barátnője egy arannyal teli táskát talál az utcán, a férfi először megkísérli abból visszafizetni adósságát, majd végül inkább megkeresi a táska tulajdonosát és visszaszolgáltatja az aranyakat. 

A közösségi oldalakon azonban megkérdőjelezik Rahim történetének hitelességét, és az eleinte hősnek tartott férfit hazugnak állítják be.

– Kétféle módon lehet témákról beszélni: vagy közvetlen módon bírálunk vagy egy történeten keresztül mutatjuk be és bíráljuk a társadalmat. Van, aki azt gondolja, hogy a társadalomkritika még nem rendszerkritika. Pedig a kettő összefügg – hangsúlyozta az iráni rendező Cannes-ban, ahol alkotása elnyerte a filmfesztivál második legjelentősebb díját, a nagydíjat.

Farhadi 2011-ben kapott Oscar-díjat a Nader és Simin – Egy elválás története című filmjéért a legjobb idegennyelvű film kategóriában, ugyanabban az évben a film elnyerte a Golden Globe-díjat, a francia César-díjat és az Arany medve-díjat is a Berlinalén.

Második Oscar-díját 2017-ben nyerte el Az ügyfél című filmjével, amely francia–iráni koprodukcióban készült.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels