időjárás 4°C Ferenc, Olívia 2021. December 3.
logo

Poptörténelem: Fenyő Miklósban rossz érzéseket keltett Dollyék leválása

Forrás: origo.hu
2021.10.26. 13:19 2021.10.26. 13:51
Poptörténelem: Fenyő Miklósban rossz érzéseket keltett Dollyék leválása

A hazai poptörténetben is volt számos csúnya válás, zenekari szakítás, amely után a korábbi zenésztársak nem beszéltek éveken át. Most a ritkán nyilatkozó Fenyő Miklós egy régi interjúját vettük elő – írja az Origo.

„Lobbanékony vagyok, tartom is a haragot addig, amíg oda nem vetek egy félmondatot. Érzelmeimmel látok és élek, kétszer megadom annak a lehetőséget, akinek nagy valószínűséggel legfeljebb egyszer lett volna szabad" – nyilatkozta 1989-ben a Polip című zenei újságnak Fenyő Miklós.

Mérhetetlen csalódásból fakadó gyűlöletet éreztem például Flipper Öcsi iránt, amikor a többiekkel együtt levált rólam, amikor megalakították a Dolly Rollt, 

mert távozásával egész egyszerűen lehetetlenné tette, hogy közös jövőnkkel kapcsolatos elképzeléseimet valóra váltsam, holott őt is én juttattam sikerhez. Aztán vagy két év múlva - '85 táján tehát - későn este csöngetnek, és ki áll az ajtóban? Flipper Öcsi és Zsoldos Deddy a Dolly Rollra jellemző fazonban, fülig érő szájjal.Egész egyszerűen arra jártak, s mint afféle jókedvű fiatalok, az esti szórakozás kellős közepén úgy döntöttek, hogy megnézik, mi van a Fenyővel, olyan rég látták már" – emlékezett egy régi sztorira.

Fenyő szerint Flipper Öcsi művésznevét ő találta ki.

Fenyő Miklós első hattyúdala

A Hungaria együttes Fenyő Miklós vezetésével rögtön az Illés–Metro–Omega „szentháromság” után következett nemcsak a népszerűségi sorrendben, hanem a lemezeladásban is.

 „A név tőlem származik, én adtam neki. Ezt legandaoszlatandó mondom, mert sok a mendemonda a név körül, hát most leszögezem: tőlem származik. Életemnek abban a szakában találkoztunk, amikor rettenetesen fel voltam dobva - a nagy Hungária '81-82-es éveit írtuk - ekkor találkoztam azzal a remegő lábú IV. gimnazista fiúval, akit ma mindenki Flipper Öcsiként ismer, s akit én arra biztattam akkor, hogy bátran álljon ki a közönség elé, sikere lesz, csak akaratra és elszántságra lesz szüksége."

„Nekem akkor az volt a tervem, hogy szervezek a Hungária mellé egy másik együttest - ez lett a rock and rollt játszó Clips, és ha sikerül, akár a Hungária előzenekara is lehetnek. Ennek a bandának a frontembere lett Öcsi, akit három nagyon klassz jampi srác kísért. 

Úgyhogy amikor Szikora kivált a Hungáriából, addig erőszakoskodtam, míg Öcsi került a megürült helyre, azóta ismert a története

 – mondta Fenyő még 1989-ben.

A Hungária szétesése után Fenyő kiadott egy Miki című lemezt, amely sikeres lett, 150 ezer darabot adtak el belőle, majd a breakkel próbálkozott és megalapította a Modern Hungáriát, amely a Modern Talking sikereit próbálta meglovagolni. Flipper Öcsi pedig a Hungária után a Dolly Rollt választotta.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Fortepan/Urbán Tamás