időjárás 6°C Stefánia 2021. November 28.
logo

Születésnapi koncerten köszöntötték fel Kovács János karmestert

Forrás: origo.hu
2021.10.17. 18:23
Születésnapi koncerten köszöntötték fel Kovács János karmestert

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmesterét, Kovács Jánost köszöntötték koncerttel a hétvégén, aki a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját. Az ünnepségen az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel méltatta a művészt, akinek felbecsülhetetlen munkáját gondosan őrzi és közvetíti a közönségnek a közmédia – írja az Origo.

A közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Kovács János.

A Magyar Rádió szimfonikus zenekarának állandó karmestere csaknem ötven éve szolgálja a magyar zenei életet, 2014 óta a Magyar Rádió Művészeti Együttesei társulatának egyik vezetője.

Munkájával számos felejthetetlen hangversenyt és operaelőadást adott a közönségnek, valamint felbecsülhetetlen értékű rádiófelvételeket, amelyek immár az MTVA archívumát gazdagítják.

Papp Dániel köszöntőbeszédében hangsúlyozta: "A közmédia valamint a magyar klasszikus zene és kultúrakedvelők nemcsak előadásaiért, hanem a felvételekért is hálásak lehetnek Kovács Jánosnak. Rendkívül sok felvétel elkészítésében működött közre, köztük kortárs zeneszerzők műveinek rögzítésében, amely példátlan munka volt és ajándék az utókor számára" – fogalmazott az ünnepségen az MTVA vezérigazgatója. Hozzátette, Kovács János mindig képes átadni a zene iránti rajongását nemcsak a keze alatt játszó művészeknek, hanem a közönségnek is, legyen szó operáról vagy kortárs zenéről.

A MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a Bartók Rádióban élőben közvetített koncerten, – amelyet maga az ünnepelt dirigált – Reinecke D-dúr fuvolaversenyének magánszólamát a világhírű Emmauel Pahud adta elő. 

A műsorban elhangzott Anton Bruckner IX. szimfóniája is, amely kifejezetten a karmester kívánságára került be az ünnepi műsorba. A művész az MTVA-tól egy egyedi tervezésű, névre szóló, porcelán karmesterpálcát kapott ajándékba.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Kovács János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első állandó karmestere a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) 2021/2022-es koncertévadáról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Rádió Márványtermében 2021. július 9-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán