Születésnapi koncerten köszöntötték fel Kovács János karmestert

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmesterét, Kovács Jánost köszöntötték koncerttel a hétvégén, aki a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját. Az ünnepségen az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel méltatta a művészt, akinek felbecsülhetetlen munkáját gondosan őrzi és közvetíti a közönségnek a közmédia – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 10. 17. 18:23
KOVÁCS János
Budapest, 2021. július 9. Kovács János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elsõ állandó karmestere a Magyar Rádió Mûvészeti Együtteseinek (MRME) 2021/2022-es koncertévadáról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Rádió Márványtermében 2021. július 9-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Kovács János.

A Magyar Rádió szimfonikus zenekarának állandó karmestere csaknem ötven éve szolgálja a magyar zenei életet, 2014 óta a Magyar Rádió Művészeti Együttesei társulatának egyik vezetője.

Munkájával számos felejthetetlen hangversenyt és operaelőadást adott a közönségnek, valamint felbecsülhetetlen értékű rádiófelvételeket, amelyek immár az MTVA archívumát gazdagítják.

Papp Dániel köszöntőbeszédében hangsúlyozta: "A közmédia valamint a magyar klasszikus zene és kultúrakedvelők nemcsak előadásaiért, hanem a felvételekért is hálásak lehetnek Kovács Jánosnak. Rendkívül sok felvétel elkészítésében működött közre, köztük kortárs zeneszerzők műveinek rögzítésében, amely példátlan munka volt és ajándék az utókor számára" – fogalmazott az ünnepségen az MTVA vezérigazgatója. Hozzátette, Kovács János mindig képes átadni a zene iránti rajongását nemcsak a keze alatt játszó művészeknek, hanem a közönségnek is, legyen szó operáról vagy kortárs zenéről.

A MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a Bartók Rádióban élőben közvetített koncerten, – amelyet maga az ünnepelt dirigált – Reinecke D-dúr fuvolaversenyének magánszólamát a világhírű Emmauel Pahud adta elő. 

A műsorban elhangzott Anton Bruckner IX. szimfóniája is, amely kifejezetten a karmester kívánságára került be az ünnepi műsorba. A művész az MTVA-tól egy egyedi tervezésű, névre szóló, porcelán karmesterpálcát kapott ajándékba.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Kovács János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első állandó karmestere a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) 2021/2022-es koncertévadáról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Rádió Márványtermében 2021. július 9-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.