Elárverezik Gerhard Richter egyik legnépszerűbb alkotását + videó

Árverésre kerül Gerhard Richter egyik főműve, a 192 szín című festmény október 14-én Londonban.

Forrás: MTI2022. 09. 01. 12:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik legdrágább és legbefolyásosabb festőjének tartott Richter 1966-ban, Düsseldorfban festette az egyik kulcsművének számító képet, amelynek leütési árát 13-18 millió fontra (nagyjából 6-8 milliárd forint) becsülik.

A most 90 éves Richter ipari színskálaminták alapján tervezte meg az amerikai pop-art által inspirált, kétszer másfél méteres festményt. A német festő a readymade művészeti elve alapján a hétköznapi tárgyaknak a művészetbe való integrálásából indult ki, a kép létrejöttének elve pedig a véletlen, azaz a szubjektív hatások kiiktatása. Richter a festészet lehetőségeit vizsgálta a 192 színben, amelyet 1971-ben, 1973-ban és 1974-ben továbbfejlesztett.

Ez a mű képezi az alapját a kölni dómban 2007-ben átadott, 20 méter magas ólomüveg ablaknak is, amely valószínűleg Richter legnépszerűbb alkotása.

Az árverésre kerülő festmény 1982 óta az Elisabeth és Gerhard Sohst gyűjtő házaspár tulajdonában van, 1997-től mostanáig a hamburgi Kunsthalléban volt látható kölcsönadott műtárgyként.

Borítókép: Gerard Richter (Fotó: YouTube/Hobbypoint Manila - Anime & Toys)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.