Dolly Parton amerikai countryénekesnő 75 éves

Dolly Parton, a countryzene egyik királynője január 19-én lesz hetvenöt éves.

Forrás: MTI2021. 01. 17. 11:45
Parton, Dolly;
Dolly Parton amerikai country énekesnő élete a színpad Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dolly Rebecca Parton a Tennessee állambeli Sevierville városkában született. A család csak egy dologban volt gazdag: a gyermekáldásban, a tizenegy gyermek közül negyedikként érkezett Dolly. A nagy família nagy nyomorban tengődött, de végül minden testvér vitte valamire. Dollyra, aki apja szerint előbb tudott énekelni, mint beszélni, egy helyi rádióállomás gyereksztárjaként figyeltek fel. Tízévesen már a tévében szerepelt, alig tizenhárom esztendős volt, amikor megjelent első lemeze. A Grand Ole Opry, a countryzene legrangosabb rádióműsorának kapui is megnyíltak előtte, s tizennyolc évesen a műfaj fővárosába, Nashville-be költözött. Már megérkezése délutánján beleszeretett egy útépítéssel foglalkozó cég tulajdonosába, Carl Deanbe, akihez 1966-ban feleségül is ment és immár 55 éve élnek boldog házasságban. Gyermekük nem született, de Dolly a botrányairól is híres színész-énekesnő (és a country-énekes Billy Ray Cyrus lánya), Miley Cyrus keresztanyja.

A szőke, csinos énekesnő pályája akkor kezdett felívelni, amikor a countryzene szupersztárja, Porter Wagoner a szárnyai alá vette. Meghívta televíziós műsorába, ahol 45 millió néző, továbbá minden jelentős lemezcég és tv-csatorna képviselője láthatta. Az RCA kiadó le is csapott rá, több Parton-Wagoner duettet dobott piacra, amelyek a slágerlisták élbolyáig jutottak. Amikor Parton 1970-ben Joshua című dalával a lista első helyére került, alakja már beárnyékolta mentorát.

A hetvenes évekre Amerika egyik legnagyobb sztárjává nőtte ki magát. 1974-ben pontot tett Wagonerrel való munkakapcsolatára, ugyanebben az évben az I Will Always Love You című dala a slágerlisták élére szökkent. A dal 1982-ben, amikor A legjobb bordélyház Texasban című filmben újra felcsendült, ismét listavezető helyre került, ezzel ő lett az első, akinek ugyanaz a dala két különböző évben ért fel a listák csúcsára. Sőt, szerzeményét egy újabb évtizeddel később Whitney Houston is elénekelte a Több mint testőr című filmben: ebből a kislemezből négymillió példány kelt el, ismételten Number One lett és 1993-ban a legtöbbet játszott dalnak bizonyult.

Első milliós példányszám fölötti albuma 1977-ben a Here You Come Again volt. A válogatásokkal együtt mintegy másfélszáz albuma jelent meg, és nem akadt köztük eladhatatlan, huszonöt lett arany-, platina- és többszörös platinalemez. Állítólag háromezernél is több dalt írt, ezek közül 25 szerepelt a Billboard country listájának első helyén, a legnépszerűbbek közé tartozik a Jolene, a 9 To 5, az Islands In The Stream, a Tennessee Homesick Blues, a Real Love, a Coat of Many Colors és a My Tennessee Mountain Home. Parton közel húsz hangszerem játszik, köztük hegedűn, cimbalmon, mandolinon és fuvolán.

Dolly Parton amerikai country énekesnő élete a színpad
Fotó: MTI/EPA

A hetvenes évek közepétől egyre gyakrabban keresték meg televíziós és mozifilm szerepekkel. 1980-ban a Kilenctől ötig című vígjátékban kapott nagyobb lehetőséget, játékáért két kategóriában is Golden Globe-díjra jelölték, és a film általa írt címadó dalát is nominálták a Golden Globe- és Oscar-díjra. Két évvel később A legjobb bordélyház Texasban című vígjátékban másodszor is jelölték a Golden Globe-ra, és 1989-ben az Acélmagnóliák című filmben is dicsérte a kritika. Nagy sikerrel futott tévés showműsora, több tévéfilmben szerepelt, és rajzfilmeket is szinkronizált.

Az énekesnő kilencszer nyerte el a műfaj legrangosabb kitüntetését, a CMA (Country Music Association) díját, 1978-ban az év szórakoztató művészének is megválasztották. Kilenc Grammy-díjjal büszkélkedhet, 1984-ben csillaggal jutalmazták a hollywoodi Hírességek Sétányán, 1999-ben beválasztották a Countryzene Hírességeinek Csarnokába. 2006-ban elnyerte a Kennedy Center életműdíját, amely a legfontosabb amerikai művészeti elismerések közé tartozik.

A countryzenében persze akadtak vetélytársai, mégpedig cseppet sem jelentéktelen sztárok, köztük Tammy Wynette, Emmylou Harris és Linda Ronstadt. Az utóbbi két hírességgel közösen két albumot is készített, amelyek szintén listavezetők lettek. Több üzleti vállalkozása is van, produkciós cégeket működtet, valamint egy 300 szobás szállodát, amely 1986-ban alapított vidámparkja, a Dollywood közelében fekszik. Életéről több film is készült, 2019-ben a Netflix forgatott sorozatot Dolly Parton: A szív húrjai címmel, amelyben nyolc különböző történet kel életre a családról, a hitről, a szeretetről, megbocsátásról. Tavaly jelentette meg legújabb könyvét Songteller: My Life in Lyrics címmel, amelyben dalszövegeinek születéséről mesél, és harminc év után újra egy karácsonyi albumot is kiadott, Holly Dolly Christmas címmel.

Az énekesnő a konfliktusokat elsimítani képes született diplomata, de „feketeöves” interjúalany is, aki tisztában van értékeivel és humoros „dollyzmusaival” kerüli el azt, ami vitára adhat okot. Tudatosan alakította ki megjelenését, mellbősége és hatalmas szőke hajkoronája, illetve parókája megannyi élcelődés és dicséret tárgya, olykor ő is kifigurázza saját magát. Amikor a tudósok 1996-ban egy juh emlőmirigy-sejtjéből először klónoztak bárányt, azt az énekesnő keblei iránti érzett „mély tiszteletből” nevezték el Dollynak.

Ismert jótékonysági munkájáról, legutóbb a koronavírusjárvány kapcsán egymillió dollárt adományozott a nashville-i Vanderbilt Medical Centernek, ahol a Moderna vakcináját tesztelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.