Film készült a dzsesszlegenda Billie Holiday életéről

A dzsesszlegenda Billie Holiday polgárjogi mozgalomban betöltött szerepét vizsgálja egy új film – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 26. 13:18
null
Billie Holiday Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 44 évesen meghalt énekesnőről készült The United States vs. Billie Holiday című filmet péntektől lehet megtekinteni az Egyesült Államokban a Hulu streamingszolgáltató kínálatában.

A produkció felidézi, hogy Holiday a meglincselt feketéknek emléket állító Strange Fruit című ballada előadásával a mozgalom élére állt.

1939-ben kezdte énekelni a Cafe Societyben, New York első integrált szórakozóhelyén. A hatóságok felszólították Holidayt, hogy vegye le műsoráról a dalt, de mivel ezt visszautasította, az FBI célkeresztjébe került, és kábítószerhasználat miatt indítottak vizsgálatot ellene.

Billie Holiday
Fotó: Flickr

A film Johann Hari 2015-ben kiadott Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs című könyve alapján született. A film rendezője, Lee Daniels elmondta, hogy Holiday életének kevésbé ismert oldalával akart foglalkozni.

Billie történetét el kell mondani. És még hány olyan történet van, mint az övé, amelyről nem tudunk. Ez szomorított el. 61 éves vagyok, és csak most jöttem rá, milyen fontos szerepet játszott a Strange Fruit – magyarázta.

Az énekesnőt a Grammy-jelölt Andra Day alakítja, akit játékáért Golden Globe-díjra is jelöltek. Az énekes-színésznő szerint Holiday története ma is érvényes. „Húsz éve is releváns volt, és valószínűleg 20 év múlva is az lesz” – hangsúlyozta.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Izgalmasnak ígérkezik Hugh Jackman időutazós filmje +videó

Bemutatták az első rövid teasert a Reminiscence című, Hugh Jackman nevével fémjelzett filmhez, amit író-rendezőként Lisa Joy (Westworld) jegyez nagyjátékfilmes debütjeként. Lisa Joy Christopher Nolan öccsének, Jonathannak a felesége, új filmjét pedig előzetese alapján rögtön Christopher Nolan munkáihoz hasonlították – írja az Origó.

Az emlékeidben utazol vissza. Nincs más dolgod, mint a hangomra figyelni

– mondja Hugh Jackman a teaserben, a film pedig a hírek szerint egyfajta memóriában való időutazásról szól majd.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.