Richard Burton színészi pályafutását bemutató kiállítás nyílt

A Guardian beszámolója szerint a kiállítás az újságok főcímei mögötti embert igyekszik bemutatni.

Forrás: MTI2020. 11. 22. 16:41
null
Los Angeles, 2013. március 2. Richard Burton brit színész nevét viselõ csillag a hollywoodi Hírességek Sétányán 2013. március 2-án. Burton posztumusz kapta a 2491. csillagot filmmûvészet kategóriában korábbi felesége, Elizabeth Taylor mellett a sétányon. (MTI/EPA/Paul Buck) Fotó: Paul Buck
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Walesből származó Richard Burton életét és gazdag színészi pályafutását bemutató kiállítás nyílt szombaton a cardiffi Nemzeti Múzeumban.

A Becoming Richard Burton című kiállítás bemutatja,

hogyan vált a színpad és a filmvászon nemzetközi sztárjává a Dél-Walesben, egy szénbányász fiaként felnőtt Richard Burton.

A Guardian beszámolója szerint a kiállítás az újságok főcímei mögötti embert igyekszik bemutatni: Burton világszerte elismert filmsztár volt, ugyanakkor családos ember is, a könyvek szerelmese, és szédületes tempójú életmódja mellett is egy kicsit mindig walesinek érezte magát.

Mint Sally Burton, a színész özvegye elmondta: akadnak, akiknek emlékezetében Burton két Elizabeth Taylorral kötött házassága vagy excentikus túlzásai maradtak meg. Meg is érti – jegyezte meg -, hogy az olyan látványos tárgyi emlékek, mint az 1963-ban a Kleopátra forgatásán Burton és Taylor által viselt jelmezek, vagy Burtonnek a Kémek a Sasfészekben című 1968-ban forgatott háborús filmben hordott jelmeze, nagyon érdeklik a látogatókat.

Richard Burton brit színész nevét viselõ csillag a hollywoodi Hírességek Sétányán (MTI/EPA/Paul Buck)

A kiállításon viszont számos olyan tárgy szintén látható, amit először mutatnak be a nyilvánoság előtt, többek gyermekkori naplója, amiből kiderül, hogy az ifjú Burton hogyan élt a második világháború alatt. A napló 1940. február 6-án kezdődik, és angoltanáráról is ír benne, aki korán felismerte színészi tehetségét, és támogatta. Az eredetileg Richard Jenkins néven született színész később tanára iránti tiszteletből vette fel a Burton nevet.

Mint özvegye felidézte:

Burton személyes varázsa vonzotta az embereket, s a kiállítás annak is megpróbál utána járni, hogy miért volt ilyen nagy hatással környezetére.

Az ingyenesen látogatható tárlat az Amgueddfa Cymru – Walesi Nemzeti Múzeum és a Swansea Egyetem együttműködése révén jött létre. A tárgyak zömét az egyetem Richard Burton Archívuma és a színész özvegye adta kölcsön.

A kiállítás digitális változata a múzeum honlapján tekinthető meg, így a dokumentumokat, fényképeket azok is láthatják, akik a pandémia miatt most nem tudnák személyesen felkeresni a tárlatot.

„Richard Burton egy nemzeti ikon volt és marad” – mondta el a múzeum igazgatója, David Anderson. „Ez az első kiállítás, amely egész életét áttekinti, és elmeséli, hogy egy szegény környezetből indult dél-walesi fiú miként vált napjaink leghíresebb walesi férfiává” – fogalmazott.

A kiállítás megnyitását egy korábbi időpontra tervezték, de a pandémia miatt végül novemberre halasztották. A tárlat 2021. április 11-ig látogatható.

Anderson hangsúlyozta, hogy a múzeumok és galériák fontos szerepet töltenek be az ország jóléte szempontjából, és mint hozzáfűzte: büszke arra, hogy az Amgueddfa Cymru a pandémia idején, ilyen nehéz körülmények között is képes volt létrehozni ezt a kiállítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.